Oemotståndligt

Våren stormar fram. Värmen på eftermiddagen för tankarna till en tid då vinter inte skulle ens vara påtänkt, uppfunnen, genomlevd, påtvingad eller vad man nu väljer för uttryck. Det gick inte att motstå. Så efter att ha plockat in alla varorna i kyl och frys, serverat Lilia kaffe och wienerbröd och erbjudit en tur till Morups tånge (hon behövde vila) tog jag mitt pick och pack och drog iväg på egen hand. Denna gång gick jag längst ut på udden. Därifrån har man god överblick över ev. toppskarvar på Lindbådan, en rad stenar ca 300 meter ut. Grunt vatten, massor med krickor och bläsänder runtomkring. Och så den lilla sensationen: årta, en hona och en hane, som ställt sig i skydd av en sten men på ganska lagom fotoavstånd för tuben med påhängd Nikon Coolpix 4500. Den är bra, rejäl och pålitlig även om desplayen är i minsta laget. Men där fick jag en massa bilder, kanske inte världens skarpaste på 400 m men urskiljbara:
image208

Stilla, stillhet, inga andra ljud än fåglarnas, åt söder och väster finns havet. Det flyter samman i ett himmelskt dis. Endast ett ejderstreck som man följer med blicken och med kikaren antyder att det finns en fortsättning på ljuset av mer jordisk natur. Annars kunde man tro att man stod på tröskeln till de himmelska ängderna.


image210

Så ökar och minskar fåglarnas lockrop på varandra. Det är bara dagar kvar till bobygge och äggläggning, delar av naturreservatet får inte beträdas efter 1 april.

Storspovarnas läten är karaktäristiska. Ibland lyfter en större flock och drar iväg till någon fet åker. Man kan höra dem på något avstånd. Så återkommer de plötsligt och slår sig ner på en sandbank på stranden där de blandar sig med stranskator, skärfläckor och gravänder.
image211

Och här bor vi, bara ett par kilometer från allt detta underbara. Det är oemotståndligt.

LJUNGPIPARE OCH GRAVAND

LJUNGPIPARE

Ja, här var ljungpiparna. Det gick inte att lägga in bilder idag heller utan jag fick beställa fram bilden och posta den och så skriva texten i anslutning till. Det går nog inte att lägga till någon mer bild. Fiaten har blivit rengjord invändigt och under motorhuven. Oljeläckaget har jag torkat rent och undvikit att spilla en enda droppe rengöringsmedel på det att miljön skall överleva - för annars överlever ju inte vi. Det är logiskt. Därför kröp jag under bilen och torkade bort lite oljedroppar där. Kanske att den går igenom besiktningen.

Nu är gåtan löst. Anledningen till varför det inte gick att lägga in bilder eller länkar var att jag hade fel textredigerare inkopplad. Jag klickade på ändra textredigerare och vips blev det som vanligt igen. Vi prövar med ytterligare en bidl, en gravandshane med en ståtlig näbblnöl. Den är särskilt utpräglad under häckningstiden.
image207

Fast man är tacksam över att man inte får en stor röd kran under vårtid, det skulle sett ut. Ha, ha.



Har du något nytt att komma med?

Nu har jag just inget nytt att komma med. Jo, vännen Anders kom och hälsade på. Han var på cykeltur i omgivningarna och så fick vi en riktigt god pratstund över en bulle. Sådant är inspirerande. Mera sådant! Kanske man skulle skaffa en ny Crescent efter min bortstulna Monark?

Nu har jag inget nytt ... jo, Morris fyller tolv år idag och sedvanlig korvtårta med prinskorv, köttfärs och vispgrädde blev han utspisad med. Emily har brukat få honom att sitta vid dukat bord på en stol med haklapp men nu är hon på Kanarieöarna. Grattis i alla fall, Morris, må du leva i tolv år till!

Nä, nu har jag inget ... jo, så passar vi barnbarn - Anna ör ju med i kanariepolen. Vi ser till att de kommer till skolan, dvs. Lilia gör det. Då sitter jag redan på tåget. Min uppgift blir att få Sixten och Morris att göra lilla morgonrundan tillsammans med mig och en rulle svarta påsar. Det gick fint idag, inga detaljer, men fåglarna sjöng riktigt vackert. Säga vad man vill om Skogstorp, men sångfåglar finns det där. Det är skillnad mot de flådiga sommarstugornas fågelsång 500 m från vårt hus. Där härskar en miljon kråkor, råkor och kajor och de skrålar och kraxar i näbben på varandra så att man skulle tro att det var i den talldungen ingången till Inferno låg.

Så, nu har jag inget nytt att berätta. Möjligen att det var ett par ljungpipare
vid Morups tånge, dit jag bara
m å s t e
gå i den underbara vårkvällen iförd två kikare och två kameror och fågelskådarmössa. Den sistnämnda assesoaren i min outfit har ett emblem med Ölands ornitologiska förening samt lite färgstänk. Ifall någon inte skulle fatta vad för slags nörd man är ...

Nytt för idag är att det inte går att infoga vare sig bild eller länk i bloggen. Då får jag snuva er på ljungpiparna i alla fall.


Fast kanske det går att hämta in bilden till ett tillfälligt Worddokument och sedan klistra in allt i bloggen. Vi får se:

Nix, det verkade inte gå. Det får bli en annan gång. Nu blir det inget mer nytt.

Sommaren är här

Ett tag kändes det så - sommaren hade kommit. Folk gick i sina trädgårdar och räfsade löv. Några i rejäla jackor och mössor, andra i t-shirts och bara armar. I vissa lägen var det varmt. Anna och Emily har nu åkt till Stockholm, ligger över i Davids lägenhet och sitter på ett plan till Kanarieöarna i morgon bitti.

Vi andra fick hålla tillgodo med att det kändes somrigt om man satt alldeles still i ett hörn i lä för vinden, ty den är stark och kall, kall och stark.

En god vän kom på besök och med gemensamma ansträngningar fick vi syn på diverse änder och en fjällvråk. De sällsynta tundrasvanarna hade farit sin kos. Bläsänder är vanligare men minst lika vackra:
image209

Krickor har ett vackert tecknat huvud, åtminstone hanarna. Honorna är mer brunspräckligt kammouflagetecknade.En liten grön vingspegel skvallrar om vad för slags hona det är.
image210

Nähä, nu tog orken slut. Godnatt.

Svanar på väg mot arktis och en rymling på hemmaplan

Efter ytterligare en vecka (uppfattad som om den gick på bara tre dar) är det dags att känna in sig i veckoslutet, helgen, lilla ledigheten eller vad man nu föredrar att kalla tiden mellan fredag och måndag. Sol och nästan ljummet i luften. Det är bara Morris hemma men dörren var olåst så man undrade om någon bara var i trädgården. Så efter en cykeltur med en ivirg pudel, skulle det bära iväg till mitt nya skådarställe, Munkagårdsfloen. På väg ut med diverse kikare och kameror ringde telefonen. Ytterdörren gick inte i lås och när samtalet var över hade Morris försvunnit. Han lever fortfarande i tron att tidernas date är möjllig. Efter lite kringirrande i bil fann jag honom med nosen tryckt mot en torva, alldeles invid stora vägen. Han reagerade inte på tilltal, inte ens på Frolic men försökte inte smita. Vad synd, kom jag att tänka på, varför inte ta med torvan hem? Han kunde ju ha den i trädgården och stå där och nosa och fylla huvudet med fantasier. Häckfågel i full frihet eller sällskapshund med kopper - man kan inte vara båda.

Munkagårdsfloen ligger på bara några kilometers avstånd. Här finns ett nybyggt fågeltorn vid en återställd våtmark mitt ute i jordbrukslandskapet. Ifrån sin höga position har man utmärkt överblick över vattenspegeln med det antagligen grunda vattnet där säkert över hundra gravänder, nästan lika många bläsänder och krickor delar på utrymmet med gräsänder i stora tal, någon skedand samt stjärtand och brunand. Idag hade dessutom ytterligare en skärfläcka sällat sig till sällskapet - nu var de tre. Men rariteterna fanns kvar: tre mindre sångsvanar (eller tundrasvanar).
image205
De är på väg mot den arktiska tundran för att häcka. Nu sam de där så stilla och jag fick ta mina kort innan de plätsligt lyfte och försvann.
image206
Jag kom tio minuter innan detta hände. Sen kan det gå år innan man får ett lika bra tillfälle. Åt andra hållet ser man havets blå strimma med den röda solnedgången bakom sig. Jag gillar det här.

Högt över alla dyker plötsligt fem vanliga sångsvanar upp. Eller är det knölsvanar? De är på väg mot andra hållet, kanske bara ska ha ett nattlogi på ett säkert ställe. Det blir också en snygg bild.

image208

Jag undrar hur det ske vara om man var en svan. Rymlingen har åter somnat på sin husses säng och suckar då och då i sömnen.

Duktig vovve

"Man borde inte sova när som natten faller på" är något viscitat som ringde till i ena örat. Men nu när klockan går mot 01.30 har natten fallit på ett ganska bra tag. Jag minns att jag skulle vara effektiv idag. Ingen konferens utan hem så snabbt det nu kunde gå med fyra matkassar från diversehandeln Willys. Och Lidl. Där finns spännande tyska korvar, fettfri kvarg och grymt god förbjuden lättöl (drick vatten, 0 kalorier, ja, ja, jag vet) Allt från Deutschland.

Sen skulle jag rätta men jag måste bara ut och titta på fåglar. Fåglar??? Ja, min svaghet heter fåglar om nu någon inte fattat det för länge sedan. På med dubbla tröjor och alla grejorna, fast jag glömde handkikaren! Det ligger väl en Alzheimer på lur ... och sedan ut. På tången stod tre andra gubbar och studerade skärpiplärka, ängspiplärka, sandlöpare, sädesärla och lite till. Härligt. När jag blivt ensam kvar stannade jag ytterligare nästan en timme och såg skymningsljuset färga in allt i ett orangerosa skimmer. Utifrån sandbankarna tätnade leden av fåglar som letade upp vingens värmande skydd. 52 strandskator och 54 storspovar stod på rad. En mäktig syn. Längst ut på skären hade storskarvarna ställt upp sig, förhoppningsvis med skräpfisk i magen och med vingarna utspridda på tork. En toppskarv kunde urskiljas i ena ändan av raden. Skärfläckorna lyser i skymningen:

image204

Så var det dags att dra hemåt. Kylan hade nu kommit innanför näst innersta lagret och blåsten kylnade till från norr.

Väl hemma var det dags att ta ut Morris. Idag hade han satt i sig en hel skinkstek som hamnat lite innanför hans räckvidd. Som tur var fanns där inget ben som kunde skada. Men han såg så nöjd utnär han besiktigade alla kassar från affären med kännarmin. Hans nosminne måste vara imponerande.

Kvällshimlen lystes upp av en tunn, knvskarp månskära. Snett ovanför denna brann Venus intensivt. Resten av stjärnhimlen hade inte riktigt kommit igång men Orions bälte gick att ana i det tilltagande himmelsmörkret.

Sedan skulle vi se på Persson på TV. Vilka kulisser skulle måntro vädras idag? Nästa gång jag vaknade i en mycket obekväm ställning hörr Idol på att ta slut. House hade gått mig förbi trots att jag gillar den skådespelaren nästan mest av alla. Men det beror inte bara på hans rolltolkning av läkaren utan på hans gamängaktiga unge bottenlöst rike spoling, uppassad av betjänten Jeeves.
P.G. Wodehouse är min absoluta favoritförfattare och jag har läst massor av hans böcker genom åren.

Så, där kom jag åter till sans ackomanjerad av några Idol-dårar som snabbt förpassades ut under tårar och förbannelser.

Vad blev det nu av detta? JO, jag tog mig an högen med uppsatser och rättade nästan alla. Tåget imorgon osv. Och sedan har det gått en halvtimme och nu tänker jag sluta den här bloggen. Om fyra och en halv timme kommer väckningen att ringa. Hur kul som helst!

Vår i år


Våren tar sig långsamt fram genom motvinden. Det mojnar, stormen blåste in havssulor och andra rariteter igår men då satt jag inne och rättade. På förmiddagen var vi i Göteborg i Kristi Konungens kyrka. Efteråt träffade vi kära vänner vid kyrkkaffet, sådant man lever länge på. Tyvärr måste vi vara i Varberg där Lilia skulle gå på ett föredrag.

image203

Idag var vi ute en dryg timme och gick utefter stranden. Fortfarande en del vita gäss (ha, ha) på vågorna men det mojnar. Grönfinken satt och kvittrade i ett träd utefter vår promenadväg. Han har i alla fall sitt mål i sikte: att träffa en hona och sätta bo. En stund tidigare hade ett par gulsparvar snott omkring inne i ett buskage. Det är väl vår då, tänker jag där jag går i min tjocka dunjacka.

På ejderdun vilar jag i mina tankar

Varma kläder - vad går upp mot det en så här blåsig dag? Min Rockportrock skapade skydd mot vinden. Inkrupen i den fryser man inte! Morris och jag gick mot stranden i det stormdisiga solskenet. Mellan sanddynerna gick nästan inte att gå då stormen piskade upp sand oavbrutet. Sandblästring!

Glumsten i lä bakom skådarklubbens lilla röda bod blev jag senare kvar en timme. Med förra stormen i färskt minne var det en befrielse att vistas utomhus i starkt solljus. Fågellivet var ganska begränsat - att antal ejdrar sträckte över stenen men det har de väl gjort den senaste månaden. Men man vet aldrig - ett tu tre kommer det en raritet. Ejdrar är vackra. Trots sin volym är de strömlinjeformade och skickliga flygare.
Hanens vackra dräkt i vitt, grönt, svart och rosa gör den lätt att känna igen.
image200
Honan är enklare "klädd" men huvudformen är omisskännlig.
image201
Ejderstrecken är mycket spännande att följa. Har man en bra kikare och ett tillräckligt effektivt teleobjektiv kan det bli fina bilder. Occh har man tur kan det finnas en
praktejder i flocken. Dessa slår ibland följe med de vanliga ejdrarna på sin långa resa upp till arktiska tundragölar. Våra vanliga ejdrar häckar även i våra trakter.

image202

Under eftermiddagen tog vi en cykeltur. Det var ändå vårväder. Jag vet inte om det är ejderdun i våra jackor eller bara kinesiska tamankor men vi frös inte. Och det tror jag inte heller fåglarna gör, bara de hittar mat. Ejdrarna äter blåmusslor och är utmärkta dykare. Men jag är tacksam över att jag slipper dyka ner i havet varje gång jag ska få något till livs.

Morris har sträckt ut sig på min säng. En djup suck då och då går igenom kroppen på honom och han smackar lite som om han fortfarande åt potatis, sås och lite puts ifrån entrecoten, blandat med hans förkräckliga pellets. Han drömmer.






På tid

Går tiden fortare??? För mindre än en vecka sedan var det också fredag, i alla fall känns det så. Strax är det måndag, vips är det onsdag och innan man vet ordet av är det fredag. Jag har en känsla av att den stackars själen inte hinner ikapp. Kanske borde jag stanna upp och inte göra någonting till dess att kropp och själ hittat varann igen. Och då är min kropp inte mycket att skryta med! Men det kanske är insulinets fel. Eller min lättjas. Anna sa' häromdagen att man äter samma saker dag ut och dag in och ändå tror man att olika saker ska hända. Hon predikar avhållsamhet från kolhydrater, dvs. bröd, potatis, ris, pasta etc. Istället ska man äta annat, vad det nu var. Boken Fettskrämd ska vara något extra i den vägen. jag har lovat att beställa den på Ad libris.

Sen eftermiddag, lusekofta och vindtäta skalet, varm mössa, tjockaste handskarna. Och ändå frös jag. Står det +5 grader borde väl munderingen räcka. Men inte med tilltagande vind där man står i Korshamn (Morups tånge) och betraktar kanske drygt 50 strandskator. En del av dessa står vända mot vinden i en enda lång rad. Ser ut som om leksaksavderlingen var på exkursion på stranden, Svarta ryggar, skarpt vitt och de rödbrandgula näbbarna och benen. Andra har flyguppvisning.

image198
Så hörs det karaktäriskta ljudet av storspovar och åtta kommer flygande i en vid båge in över land. De långa krökta näbbarna avtecknar sig mot himlen. Sammanlagt såg jag tio stycken.

image199

Kylan tvingar hem mig. Lilia har åkt iväg till någon pensionärsträff som hade tårtrally, eller vad det gör en tårta och kom hit. Hon vann första pris, om det var på tårtan vet jag inte men priset bestod i en halv flaska champagne! Det är ett exklusivt fiskeläge vi hamnat i. Jag minns fortfarande bordstomten jag vann på poängpromenaden i höstas. Och det var ändå bara andra pris.

Emily har åkt till David och Johanna i Stockholm. Med buss. Billigare i alla fall. Men en liten incident hade inträffat. När Lilia skulle köra henne till tåget, hade ytterdörren stått öppen ett tag. Morris tog chansen och smet ut. Detta märkte de inte, inte förrän Lilia kom tillbaka tre timmar sedan och Morris satt på utsidan av staketet. Jag hoppas inte några katter fått sätta livet till. Möjligen kan en och annan pudelliknande valp dyka upp frampå.

Ikväll lyckades jag spela in halva Farväl till vapnen (Hemingway). Den lär ska vara självbiografisk. Det är från Ernies avsked från sin älskade och 45 minuter, fram till dess att de möts efter att hon tidigare gjort slut. När hon nu kommer tillbaka för att säga att hon älskar honom, är det för sent. Så går hon långsamt därifrån medan han stel och orörlig står kvar. Nyckelrepliken är tidigare sagd: Säg med en gång när du älskar någon. Det blir snart för sent. Så sant. Det påminner mig om att vi borde fira att det var 40 år sedan vi träffades. Nu finns i alla fall vissa materiella förutsättningar för detta. Och lite mer tårta går väl alltid att få ihop. Fast jag skulle gissa på Laxbutiken. 40 år är ändå 40 år. Tack Hemingway för att du påminde mig.







Skärfläckor

Tidig eftermiddag, en tunn sol tränger tveksamt igenom de isgråa molnslöjorna. Då tar jag mina skådarprylar, handkikaren runt halsen tillsammans med kameran och storia Zeisstuben och far bort till Morups Tånge, eller Korsvik som stället heter. Och nu har de kommit, hela långa vägen från Afrika och Medelhavet. Ett par gick i det grunda vattnet och plockade ätbarheter med sina speciella näbbar. Jag tror en av mina första bloggar handlade om just skärfläckor.

image195

Det är inte bara ett vårtecken, det är ett sommartecken. Hoppas nu bara naturen inte ställer allt på huvudet och vintern återkommer.

Efter att har rådbråkat gymnasisiternas huvuden med bl. a. Proust, Joyce och Kafka ska det bli skönt att presentera Steinbeck. Jag tror vi alla behöver lite vanlig prosa - som ändå är skickligt ovanligt så att säga. Cannary Row blir nog bra.

Dimman ligger tät

Våren är inte att lita på. Visserligen var det 17 grader igår i Kalmartrakten men idag är det kallt och dimma. In från havet väller den och sveper in oss alla i sitt kallvåta omslag.

Lilia är på Göteborgsmusiken och jag hoppas att hon hittar hem i dimman. Idag har hon i alla fall bokat biljetter för once in a life time semesterresan: Hurtigrutten, från Bergen till ända längst upp till Kirkenes. Sen flyger vi till Oslo och kör hem. Allt är över på en dryg vecka.
Här är några
glimtar .

Kanske det finns fåglar där utefter vätgen. Vi får se. Det blir i alla fall något att se fram emot.

Sanningen ska göra er fria

Vårväder i antågande - så kändes det på förmiddagen när stora hunden drog iväg med mig över de sandiga ängarna. Vi gick utefter havet och det var tur att jag tagit två tröjor. En rånarluva hade varit bra också, för den starka sydvinden bet i kinderna. Strandskator tutade sit högljudda varningsrop över det fräsande vågskummet, lyfte och försvann i strandlinjen till mer fredade avsnitt av den långa stranden. Det var dock skönt att komma in i värmen efter den drygt timslånga vandringen.

Idag hade vi möjligen tänkt åka till Göteborg och gå till Kristi Konungens kyrka, men vi sköt upp det till senare i mars. Istället firade vi mässan i Hertings kyrka kl 17.00. Kvällen var uppsatsernas tid. Men i en av pauserna tittade jag in hosAnders Brogren (f.d. kyrkoherde och vän sedan mer än 35 år) på hans hemsida. Där tar han upp en
understreckare ur SvD från i julas, där en hel del av evangeliernas uppgifter ifrågasätts, helt i tidens anda. Dessutom av en docent i exegetik, så den artikeln borde väl vara pålitlig. På mina elevers skala beträffande källvärde skulle bara titeln docent hamna bland nior och kanske tior. Läs den för all del men lova att läsa Brogrens svar på denna. För egen del hade jag en lång spännande läsning. Ett grundligare genmäle får man leta efter. Om nu undiversitetsläraren var ute efter att misstänkliggöra Bibelns budskap och nollförklara det mesta av julevangeliets uppgifter, ja, då har han fått något annat att tänka på vid det här laget. Att påstå saker där det finns många belägg för motsatsen är i bästa fall okunnigt men det finns andra ord som börjar på o som dyker upp.

Texterna är lite för krävande för att merparten av eleverna i åk 1ska kunna få någon behållning av det; en del av resonemangen rör sig om latinska texter. Men man må icke förundras. Vi lever i en skruvad värld.




Var tid har sina egna förutsättningar

Dottern har städat grundligt i sitt rum och är därmed ett lysande föredöme för resten av den hemmavarande familjen. Bl.a. skulle en av gitarrerna ut, den som jag köpte i Prag för tolv år sedan. Emily har haft den i flera år men nu skulle den ut. Ville jag ha tillbaka den? Det kunde ju vara trevligt att ha gitarren hängade som dekoration på något vägg och kanske klämma några strängar med Taube eller Ferlin. Men först fick den strängas om från de obarmhärtiga stålsträngarna till de mjukare av nylon. Den proceduren klarades av under Så ska det låta. Sedan skulle strängarna tänjas till att hålla stämningen någorlunda för att det tunna granlockets ton skulle bli njutbar. Jag kan inte säga att jag kan spela gitarr, men i tonåren var instrumentet  en följeslagare och antalet accord utökades, kanske tom. lite fingerspel här och var i Bellmans värld. Tack Simon och Margaretha, Fredmans epistlar från den tiden är en av mina käraste böcker, laddad med minnen. Jag spelade nog igenom hela även om favoriterna inte var riktigt lika många. Dessutom skaffade jag Fredmans sånger och var nästan lika ihärdig där.

Att försöka spela gitarr efter 100 år, eller åtminsone 12 - 15, är ingen njutning för någon, framför allt inte för ens alltför korta fingrar. Stel och ... ja, du fattar. Men det som var drabbande var att jag plötsligt försattes tillbaka till de senare tonåren, då gitarren var en trogen följelsagare. Det instrumentet var en värre plåga, en mycket billig gitarr (135:- vill jag minnas) och grymt trögspelad. De gitarrer som vi senare i livet skaffad David och Emily var betydligt mer lättspelade (och dyrare, men det var ju självklart). Praggitarren har en snygg ton och är hyfsat lättspelad. Men det är ingen 10.000-kronors grej dock.

Men tillbaka till känslan av att plötsligt vara tonåring igen. Den kom sig av att jag kände min totala begränsning - jag kunde spela precis så lite som jag kunde 1962 (19 år den gången), ja naturligtvis ännu mindre pga otränade händer, men det var inte det som tryckte sinnet, det var att så påtagligt minnas hur det kändes då. I ljuset av allt man senare fått erfara under ett långt och lyckat (-ligt) liv verkade tonårstiden som en omåttligt trång och begränsad tid. Men man visste inte vem man skulle bli, man var ett rätt surt kart på apeln. Taskig  ekonomi, några ovissa år på universitetet, för all del en massa kompisar, men alla hade sina begränsningar av tid, pengar och förmåga. Utveckling tar tid och nu har det gått   l å å å n g   tid sedan dess.

Ofta kan jag komma på mig att känna en stor befrielse när jag hör trettioåringar tala om sina spädbarn: välling, blöjor, tillskott och hela raddan av saker som ska funka utan att göra det. Vi var visserligen precis likadana på den tiden det begav sig. Fyra ungar. Men nu känns friheten som lätt förvärmt ljus där man fäller ut vingarna och snabvbt förflyttar sig i tankens värld till helt andra perspektiv. På samma sätt känns det underbart att inte ha stannat i någon annan ålder heller. Nu har man en närmast oändlig fond av erfarenheter, faktiskt också kunskaper eftrsom jag läst ett stort antal böcker, lyssnat på konserter, byggt tre hus och uppfostrat (dvs. inte stått ivägen för) fyra vuxna barn.

Men så kom gitarren in i bilden och talade om för mig att jag inte förändrats/förbättrats det minsta - så var jag den tonåringen igen som ville så mycket men inte lyckades helt, i alla fall med att spela gitarr som de stora mätarna. Så nu blir den hängande på väggen med sina nya nylonsträngar och kanske nertagen någon gång när melankolin slår klorna i en och man frivilligt trycker in sin i tonåringens begränsade rum. Men då kan jag tänka - å så skönt att bara lämna det, glömma hur det var och fästa uppmärksamheten vid något annat.

Melodifestivalen är avslutad. Jag kan inte utan vidare säga vem som vann, jag får kolla i DN på nätet. The Ark vann. Ingen jag kände till. Idolerna från TV4:s tävlingar har man lite koll på men resten??? Fast det är underbart att det kommer fram så många begåvade artister men jag har insett min begränsning. Min musiksmak ligger dessutom några ljusår bort även om Sibelius' Tapiola verkar höra hemma på en annan planet med sitt speciella tonspråk. Det är den som låter ur datorns högtalare just nu. Det är dags att knyta ihop. God natt.

Skytte i kyrkan skapar stor respekt

I går kväll gästade Göran Skytte Morup. Vi for dit i god tid och tur var det för hela kyrkan fylldes, först av oss och sedan av denne superjournalist, en av Sveriges tyngsta vid sidan av Jan Guillou, i alla fall så som vi minns honom från TV-programmet Skytte under 90-talet. Det blev en mycket personlig föreställning med titeln Ett år med Jesus.
Att Göran Skytte blivit kristen, dvs. verkligt kristen, omvänd, djupt troende etc, var det ingen tvekan om. Det man fårstått, anat, haft på känn och retat sig på under alla år bekräftade han på ett alldels tydligt och övertygande sätt.

Praktiskt taget alla som gick på journalisthögskolan under 70- och 80- talen var illröda. Och bland dessa intog Skytte en central position. Så när alla dessa fick jobb på DN, Expressen, Aftonbladet, GP osv, kom de att fungera som grindvakter, dvs. det var de som bestämde vad som skulle stå i tidningen. Det gick inte att skriva om Gud, ännu mindre om Jesus och då rakt inte om den helige ande. I alla fall inte i positiv bemärkelse. Den som antydde någon dragning åt en personlig kristen övertygelse fick stora töntstämpeln i bästa fall och kunde i värsta fall hamna utanför tidningsredaktionen - eller så fick man ge sjutton i att skriva annat än negativt om kyrka och tro.

Känslan av grindväkteri dryper det av i Hallands Nyheters artikel om nämnde Skytte på en dryg kvartssida. Där nämndes inte med ett enda ord vad hans föreläsning handlade om. I stället fick han en del frågor som antagligen skulle verka snärjande: ber han bordsbön, läser han Bibeln mer än börssidorna, blir folk provocerae av att han är kristen? Men när Skytte sköt in att frågorna var jättekonstiga, fick han till svar att det är journalistens privilegium att ställa frågor. Nog så sant ... Det är dock mer pinsamt att en journalist nöjer sig med den ytligheten utan att tänka på att läsekretsen kunde vara intresserad av vad Göra Skytte sa' där inne i den fullsatta Morups kyrka. Om den numer tillbakadragna gamla kyrktanten Ulla, som i sin krafts dagar varit 38 år i Tanzania och byggt flera skolor med sina bara händer, om värmlänningen som i otillgängliga områden fortsatt att bygga skolor och skapat många församlingar bland masajer, för att nu bara nämna något. Frågan var ju varifrån de fick sin kraft, dessa till synes totalt obetydliga människor. Skytte hade svaret. Han har dessutom gjort en film om detta.

Han berättade också om sin nya bok, i två band, som heter just Ett år med Jesus. Den innehåller 66 predikningar av Bo Brander i Lund samt Skyttes och Branders samtal efter varje predikan. Skytte ställer frågor med journalistens privilegium att ställa alla "dumma" frågor, de som kanske också är de mest väsentliga. De exempel vi fick höra fick oss att genast satsa våra medhavda pengar på detta verk. Med dedikation.

Men HN:s representant kanske inte hade tid att stanna till 20.30. Synd. Men vi uppskattar tidningen likafullt även om den inte lyckades förmedla en enda liten gnista av Skyttes eldiga tal. Den går lika bra att tända brasan med ändå.

Att ta bilen någon gång skapar förutsättningar, lite ärenden av olika slag blir med en gång möjliga. Men det viktigaste av allt är möjligheten att fira mässa i katolska kyrkan. Det går om man springer lite och står på bort mot "Hedendomen". Så blev det idag, torsdag. Sedan blev det fågelskådning: den vittrut som lockat fågelskådare till fiskhamnen i Göteborg en längre tid. Idag var det min tur. Den satt för sig själv på en ventilationshuv och lät sig fotograferas innan det var dags för en ben, nej vingsträckare.När jag tolkat Fågelguidens anvisningar om ålder, måste man komma fram till att den är en 2K fågel, dvs. den har påbörjat sitt andra kalenderår. För ett år sedan så här års låg den kanske i sin mammas ägg.

En och annan dyker upp, mest på västkusten. Så får jag veta att nästan alla vittrutar som vi ser på våra breddgrader är ungfåglar (intresseklubben antecknar väl?).



image189

Det fick jag veta i dagens reabok, Nya svenska fågelboken av Lars Imby. De flesta fågelböcker tar upp ungefär samma saker, så egentligen borde det räcka med en. Jag har en himla massa fågelböcker nu. Det blir att ha en fågelbok i ena handen och en påse ärtor i den andra när pensioneringen inträder.

Storskarvarna bedrev intensivt fiske i fiskhamnen. Den ena skraven har en tjusig häckningsfrilla, antagligen vattenkammad för att göra bäst intryck. Den andra fick upp en rejäl skädda, alldeles för stor för halsen och det säger inte lite. märkligt nog fick den ha fisken ifred - annars kan hela trutflocken komma farande och det blir slagsmål om bytet.


Hemresan gick utan att jag somnade en enda gång. Det berodde säkert på den mer än spännande cd-boken Livläkarens besök av P O Enqvist. Den handlar om Kristian VII av Danmark, som framställs som sinnessjuk. Hans giftermål med den 15 åriga engelska prinsessan ... nej, det blir för långt att berätta. Men läs boken, den är bara på knappa 400 sidor. Fast det går lättare att lyssna ...


Nu ska jag säga något självklart om vädret igen

Igår kom jag fram till Morups tånge iförd dubbla jackor, extra handskar, yllemössa och goretexöverdragen - det blåste grymt. Storpjucken sitter bra och släpper inte en in droppe vatten. Stora kikaren över axeln, kameran på magen. Då kom regnet. Vissa grejor tål inte vatten, iallafall inte kameran. Tubkikaren går att simma med om man vill, åtminstone i 30 år eller hur lång garantin nu är. Det var bara att vända. Istället gick Morrisvovven och jag en blöt vända när jag nu ändå klätt upp mig.

Ska det då aldrig ta slut. Dessa långa kalla vårar, nu även blöta. Regnet slår långt in under de utskjutande taken och allt som står ute - och det är fortfarande en del så länge det inte finns golv i friggeboden - blir blött.

Nu är det skördetid, dvs. det dräller in uppsatser. mest om Shakesepare. Idag har jag skrivit ut jag vet inte hur många i väntan på att utvecklingssamtalen skulle börja. Och så kommer tankarna på den dag då detta liv tar slut, dvs. när man blir en glad pensionär. Det är inget jag ser fram emot med självklar glädje, även om vissa dagar finns då ... men det handlar mest om att det kan köra ihop sig lite någon gång. Jag kommer att sakna det. Men jag har en rektor som minst en gång i veckan upprepar mantrat att jag aldrig får sluta. Det kan ju låta som skryt - och det är det det är. Men det är också en glädje att bli bekräftad. Det är inte så mycket som bekräftar en nu för tiden, nej, stryk den meningen, den kom till mot bättre vetande. Jag har ovanligt mycket att vara tacksam över.

Idag ringde David och berättade om sitt nya jobb han fått i Stockholm. Han slipper att ha dubbelt boende och lägga en massa pengar på resor. Och så kan han och hans Johanna satsa på sitt boende. Det är sådant man måste tacka Gud för. Tack Gud! Nu är det verkligt hett på datafronten, där finns massor av jobb och han gjorde rätt som hoppade av lärarutbildningen och blev datalingvist istället. Men jag måste ju ändå få säga att lärarjobb nog är det bästa som finns. Synd att inte alla kan uppleva det så.

Nu får det räcka. God natt.




 

Du måste finnas, du måste

En hyllningskonsert till Benny Andersson brusar ur datorns plastiga högtalare där Helena Jonasson just nu sjunger med all sin kraft. En sång man hört någon gång, utan att egentligen lägga märke till. Men nu lyssnade jag mer uppmärksamt till texten, och det är Gud som måste finnas. Annars är livet inte värt någonting. Oväntat, kanske, men det finns mer tro eller förhoppning än det verkar. Budskapet i denna Benny Anderssonssång hade bekräftats om man lyssnat till Fader Josefs predikan i eftermiddagens katolska mässa. Det hade nog bekräftats i de flesta kyrkor en söndag som denna i fastan.

Dagen inleddes med barnpassning. Två barnbarn behövde en morfar som egentligen bara var där. Söndagmorgnar med barnbarn är inte det sämsta. Lilia var på högmässan i Hertings kyrka och lyssnade till Anders Brogren - något jag fick avstå från. Men det blir fler tillfällen att lyssna till en gedigen predikant och som vi känt i drygt 30 år.

De tidiga eftermiddagstimmarna blev Morups tånges. Det finns inte mycket som kan slå detta ställe som jag ständigt återvänder till. En kylig vind men en rymd som låter en blicka rakt in i himlen, om uttrycket tillåts. Det verkade minst sagt vara tomt på fåglar. Ett par dussin gravänder spatserade lite överallt.image186

De är ståtliga med sina röda näbbar. Hanarna har en extra utsmyckning vid näbbroten för att slå anm på honorna. Det hade varit något ... Skrattmåsarna har kommit för att stanna, ganska många går och plockar i sig de ätbara småkryp de hittar när de gräver med sina långa blekröda näbbar. Ett par större strandpipare har också hittat hit. Men så bryts den relativa stillheten: en pilgrimsfalk störtar sig rakt in i en större flock med kråkor. Det blir ett dramatiskt skådespel innan luftstriderna avtonar och falken drar sig undan - utan byte. Så sitter den en bra stund på en sten och begrundar sin situation. Märkligt nog simmar gräsänderna fridsamt alldeles inunder stenen som om det inte funnes något hot. Men de beror på att pilgrimsfalken alltid anfaller från högre höjd i en brant störtdykning.

image188

image187

När det går riktigt fort kan den komma upp i 380 km/t (!) men då dyker den lodrätt ner från hög höjd. En undanmanöver från bytesfågeln leder till att falken missar och då försöker den förfölja sitt byte. Men nu blev det inget. De övriga kråkorna gick till attack och den unga falkhanen (påfallande brun rygg) fick dra sig undan. På bilden har den ännu inte gett upp hoppet tan försöker att genom några branta svängar få sig en kråka. Min pålitliga källa anger antalet pilgrimsfalkar i Europa till 10 000 - 11 000 par (Gensbøl Rovfåglar, 2006).



Naturkrafterna är inte att leka med, om nu någon trodde det.

Lördagar har alla fördelar. Man tror att man får sova hur länge som helst. Man kan sitta upp till 03.00 natten innan och blogga hjärnan ur led. Alla i huset sover och det verkar inte finnas ett tystare ställe på jorden. När klockan antagligen är sju, det ser man inte för man hittar inte glasögonen och ögonskärpan är inställd utforskande av de inre drömbild som man precis glömde vad de handlade om när man hör krafset på dörren av välrdens sötaste pudel. Fast det säger man inte, inget annat heller för den delen, man vill ju inte såra honom! Halvblind tar man sig upp och konstaterar att ute är det i alla fall ljust. Så släpper jag ut kattjägaren i trädgården, avsomnar stilla på soffan och sover en liten kvart. Tolv minuter noga räknat. Då krafsar han igen och vill att jag ska komma ut. Ut och leka. Han tittar uppfordrande, böjer sig, halvhoppar med bägge frambenen som för att göra ett låtsasskutt, tvärvänder och tar ett långhopp över snödrivan, tvärvänder igen och tittar glatt på mig för att se vilken inverkan denna ysterhet hade på husse. Jag gjorde honom nog besviken. Men det är bara att gilla läget.

Så tar vi en lång promenad. Han drar mer än vanligt och då går det upp för mig att det är löptikar som gäller. Jag gör ett lamt försök att likna hundtrollkarlspsykologen på TV, Cesar, eller vad han heter, "hundarnas dr Phil", som kan få vilket vilddjur som helst att plocka upp efter sig när han lekt med tofflor och annat på golvet. Men nog vaknar man alltid. Jag vågar inte släppa honom lös, då kanske han följer ett tikspår och sen ser vi honom inte på ett par dar. En annan luttrad husse kommenterade min stillsamma kommentar, att när jycken ju faktiskt 12 år, dvs en himla massa människoår, borde väl sådant där gå över. "Det går aldrig över, var hans lakoniska kommentar. Jag vet inte om han bara talade för hundarna. En ganska rolig bild hittade jag på en annan skådares hemsida. Men där är det gräsänder som har svårt att hålla sig i styr.
Kolla här!

Efter lite frukost och morgonkaffe med Lilia, lämnade jag henne vid hennes dator och resten av nätverket Seniorkontakten för att få lite kvalitetstid med mig själv (fast i ärlighetens namn är nog det mesta kvalitetstid med mig själv). Långa kameran och långa kikaren och långa farbron in i lilla bilen ner till lilla stora hamnen. Bakom sjöbodarna skulle ju den svarta rödstjärten finnas kvar?! Nej nej, den har väl dragit norrut. I stället var Brevik med sin långgrunda badvik, full av strandskator, tofsvipor och gravänder, ca 20 av varje sort. En storspov lät någonstans och lite längre ut i havet rivaliserade två småskarvshanar om honans gunst. Om vi karlar betedde oss lika märkligt när vi uppvaktade våra damer, skulle det inte behövas några komiker, roliga filmer eller annat som brukar förekomma med pålagda skratt.

image182

Sent ikväll blir det total månförmörkelse.
Intressant att DN har länkat till två privata bloggar som handlar lite om månen. Det kallar jag för trendbrott!
Mellan kl 23:44 och 00:58 kan man se fenomenet, om det inte är mulet vill säga. Nu är det dags för kaffe och dammsugare. God kväll!



Innan våren

Språkriktigheten påpekar att det heter 'före våren', dvs före är preposition. Innan våren bör det inte heta eftersom 'innan' är en konjunktion. Innan våren kommer hade varit bättre. Men laddningen är större om man skriver Innan våren. En känd författare skrev som titel på sin roman "Innan frosten" och det orsakade en och annan kommentar. Innan våren får den här bloggen heta i alla fall. Så småaktigt noga man försöker vara - och allt ska rättfärdigas åtminstone genom något slags kommentar. Det heter något slags (av ett slag). Ja, hjälp, kommer jag någonsin loss ur denna yrkessjukdom, att alltid vara så korrekt jag kan?

Innan våren gick jag alltså ut med Morris för att rasta honom. Men istället för att gå runt ikring hemmavid åkte vi bort till fyren vid Morups tånge och gick ut över ängarna. Det är synd att Lilia, i alla fall för närvarande, inte har samma rörlighet som förr. Då var det hon som drev på och ville ut, gärna på Morups tånge. Vi hoppas på bättring. Sjukgymnasitik och vanlig dito fyra gånger per vecka kommer nog att fixa detta.

I en mening var det rätt ödsligt. Inte en levande själ förutom den knölsvan som låg med rumpan upp och betade bottenmat med hjälp av sin långa hals. Ett par gräsänder simmade lite för försiktigt iväg när vi närmade oss stranden. Men runt-om-utsikten kunde man inte klaga på. Havet sträckte sig ända ut till horisontlinjens gråskära bård där man anade att solen kunde hålla till. Men grå mulighet härskade. Svag vind på utsidan av kapuschongen. En och annan storskarv sträckte lågt över vattnet, bort mot Korshamns skarvkoloni. Här är betesmark när våren har antågat, islandshästar och kvigor. Det är då djuren ställer sig i silhuett mot den skarpt blå himlen och ser medeltida ut, nästan som i en film av Ingemar Bergman. Man bara väntar att Liemannen ska dyka upp.

Men idag var där icke någon Lieman, som väl var. Istället lyfte ett par svanar från yttre udden. Min dyre vän Canon följde skådespelet på teleavstånd och lyckades få några bilder:


Majestätiskt flöt de fram på låg höjd och sökte upp den ensamma knölsvanen och gick ned för landning genom att småspringa med fötterna innan de till sist låg och flöt - alla tre i en liten dekorativ grupp.

Men några vårfåglar syntes inte till. På avstånd kunde man höra strandskatornas lite gälla läten. Men bakom på avstånd och nära i sänkorna, lyste den brunaktiga snön som inte rikigt släpper taget.

image180

Men det är mars månad nu. Tvåveckor har gått sedan sportlovet i den utpräglade vintermånaden februari. Det var långt före våren. Men nu är det innan våren och plötsligt visade det sig att konjunktionen innan har ett annat tidsvärde än prepositionen före. Innan bär i sig betydelsen av strax innan och därmed ett löfte om en snar förändring. Våraning, vårkänning, vårbrånad. Gräsandsparet parade sig redan förra veckan när jag var här. Det var över på några sekunder och skedde ute i vattnet. Då är våren i alla fall på gång. Nu väntar jag bara på att stränderna ska krylla av vadare som i den sparsamma solvärmen letar ätbarheter med sina långa näbbar.

När jag och Morris kom hem hade Lilia redan bestämt oss för att gå på bio. Det blev en snabb färd till Varberg och så satt vi och ett tjugotal till och beskådade Helen Mirren i hennes tolkning av The Queen. En helt underbar film. Eftersom hela filmen handlar om händelserna i samband med Dianas död, kom en massa minne upp till ytan från hennes bröllop med the prince of Wales. Vi var i England den sommaren och hade bytt hus med en familj i Hove strax intill Brighton. De hade naturligvis ingen TV i detta hus, men vänliga grannar bjöd in oss så att vi kunde följa bröllopet och festligheterna i London.

Ett försök att umgås framför TV:n resulterade i kallt kaffe och den utslagnes sömn i soffan. Det finns nästan inget värre än att somna i en obekväm ställning, omgiven av märkligt drömskapande ljud. Försöker man resa sig är det omöjligt, fjättrad som man är av sin egen kraftlöshet. Så går det kanske en timme innan man satsar hela sin styrka på att komma upp och äntligen står man på benen, påmind om att en höftled en dag kommer att kännas av ännu mer ... O ungdom, vart flög du din kos? Det är bara minnena som är evigt unga, dem rår inga höftleder på.

Men någonstans söderut finns de miljoner flyttfåglar som bara väntar på att få slå ner i vår tidiga och riskabla vår. De riskerar faktiskt mer än jag som somnar i soffan. Har jag tur nu kommer jag att somna i min egen säng.
God natt.