O blåst som jagar in havsfågel

Jag har tappat räkningen för vilken dag i ordningen de friska sydväst- /västliga vindarna svept in över stränderna. Men man måste bara ta sig ner till Glumsten och spana. Det var redan ett gäng skådare som skådade över vågkammarna bort i fjärran. Ibland utrop som: "storlabb, ganska långt ut , - - - uppe - - nere --nu går den upp"  för att tala om att den är över eller under horisontlinjen eller synlig och försvunnen i någon vågdal. Det blir ofta mycket spännande. Alla står på en linje bredvid varandra. Alla vill komma i lä bakom det lilla vindskjulet. Står man i ytterändan missar man ofta viktig information. Ofta dränks det sagda i vindens tjut och vågornas fräsande svall.
Det första jag fick bevittna i förmiddags var en havslira som kom in mycket nära, plötsligt var den över oss och när väl kameran fått in den i sökaren, var den redan på väg ut över Kattegatt igen.
Men kameran arbetar snabbt med nästan sju bilder i sekunden. Det blir ganska många, en del bra.
En bredstjärtad labb passerade också men lite för långt ut för att kameran skulle vara till nytta. Stämningen var i vart fall på topp. Vad skulle passera härnäst? En silltrut på väg söderut mot Afrika, kan man tro, spanades in, en smålom likaså. På lite avstånd, viket detta foto är taget på, kan det se ut som om den flyger åt höger. Det är dock åt vänster. I vissa vinklar kan man tro att de utskjutande benen är näbb men då blir man lurad.
Den mest praktfulla flygaren var nog ändå kustpiparen. En av de närstående såg den först och härmade dess läte. Det på på vippen att den satte sig på en sten i strandbrynet men den insåg väl att  det var fejkljud och seglade vidare. Svart armhåla påpekar Fågelguiden - och det stämmer ju.
En flock vinterhämplingar for omkring, en sparvhök sågs in över Glommens havsbad och en möjlig  pilgrimsfalk hörde också till den flygande faunan denna timme jag ägnade havsfågelskådningen. Genomblåst blir man och det känns som om själen fladdrade den också, likt ett par tomma jeans på klädstrecket.
Den senaste veckan har präglats av moster Ainas begravning, en ljus högtidlighet i Lerum. För en månad sedan var det faster Inez' begravning i samma helgedom. Innan dess har jag inte varit i min konfirmationskyrka på ca 50 år.
En dikt från Havamal i Eddadiktningen ringer i mitt huvud. Den stannade kvar av någon anledning, kanske för att minnet inbjöd allitterationerna.

Deyr fé, deyja frændur,
deyr sjálfur ið sama.

Eg veit einn að aldrei deyr:
dómur um dauðan hvern.

Husdjur dör, vänner dör,
även du kommer att dö.

Jag vet en sak som aldrig dör:
minnet av en död vän.

Kanske är det så med tusenåriga verser om liv och död - de påminner oss om de hartnär evigt flygande havsfåglarna. De lever oavbrutet på sina vingar, de övervintrar i sydliga havsvidder, lever i de starka vindarna och flyttar långt norrut där vilan är kort; bara för att få sina ungar flygga. Och i storm och stark västan besöker de oss som står på stranden för att se en skymt av dem och få ta emot deras änglabudskap om annorlunda liv - och död.


Äntligen sjöfågel

Med pudlarna i långa koppel och kameran med långa linsen bar det av till Glumsten. Frisk västan fräste över vitskummande vågkammar, skumbollar lossnade från vågtopparna - allt var härligt! En nyponbuske hade skagit rot bland strandstenarna och därmed var båda hundarna försedda med både tilltugg och sysselsättning.
Första fågeln, en alkekung, drog in alldeles för nära och för snabbt för att det skulle bli något i kameran - synd, den var knappt tio meter bort. Men strax efter kom en sillgrissla simmande och försökte ta sig iland. Antagligen var den uttröttad. Men trots att den kämpade tappert i strandbränningarna, gick det inte att komma upp. Efter några minuter gav den upp och simmade ut i vågdalarna igen.
Den dök flera gånger för att hitta något att äta.
Det är inte ovanligt att man hittar döda alkor på stränderna. Utmattade har de inte orkat med de hårda vindarna.
Havssulor är ganska vanliga i sådant här väder. De är duktiga på att utnyttja det i sin flygning.
Västvindarna har pressat in dem till våra stränder
Men än är det inte slut. Vi har flyttat oss upp i det högra gräset  där hundarna kan få lite lä och där det finns gott om vildkanin att nosa efter. Tretåiga måsar drar in, ibland tätt över  våra huvuden, lätta att känna igen med sin karaktäristiska w-teckning över vingarna.
Men ännu är det inte över. En svarthakedopping fiskar intensivt en bit ut i viken. Den är inte upp många sekunder så det gäller att hålla kameran beredd.
En bit ifrån håller en småskrake på med samma näringsfång, lätt att fotografera.
Tordmulen fick jag ingen bra bild på - suddigt jagade den vidare. Men det var inte sista gången det blåser hemmavid. Hundarna har ett nytt ställe att trassla in sig och nosa på och jag får några efterlängtade bilder till.
Till sist en sillgrissla till. Flera har varit ganska mörka i fjäderdräkten och man kan befara att det varit olja i vattnet. Det ljusa ska vara kritvitt ...