Sommarlov

Detta är en rapport om mig själv till mig själv om femton år. Sommarlovet har haft en vecka på sig att dyka upp. Men än nu har varken känslan eller den fysiska närvaron av detta lov anlänt. I enlighet med skolans policy att inga betyg behöver vara satta förrän i slutet av juni, har jag följakligen ett par högar med bokredovisningar att beta av - och nu börjar det bli bråttom. Det är dock snart överstökat. Sedan går det väl att maila in betygen.

Den långa torkan har avlösts av mer normalt midsommarväder: regn och blåst. Ikväll har det kulminerat och det blåser nästan storm ute. Mindre liror och andra havsfåglar har setts, givetvis inte då jag var där. Men nu, några dagar senare, kan jag lägga undan tankarna på skola. Min skrivare är lagad och kameran med extender likaså.

Morris är piggare än tidigare - kanske beroende på att jag blandar hans mat själv och han får det som smakar bäst. Nu skrapar han åter med tassarna och talar iom att han vill gå ut. Det är bara att lyda.

Skedstork

Hemma från Stockholmsresan - en sådan pärs. Vi uppsnappade via nyheterna att en lastbil börjat brinna i en tunnel i Södra länken. Då visste vi inte att denna tunnel nästan var den enda förbindelsen söderut från City. Jag kan ha fel, men kapaciteten att få trafiken att rull saknades. När vi efter 1½ timme fick en chans att byta spår, tog vi av mot Arlanda och skulle försöka ta oss söderut på andra vägar. Det gick så småningom men detaljerna är oväsentliga. Det kusliga är bara hur vettlöst sårbar huvudstaden är. Den här lilla filmen bär syn för sägen: att flyga radiostyrt genom tunneln.

Äckelmat är något man inte helt kan undvika vid långresor. Pga. omvägar pga. tunnelproblem pga. lastbilsbrand tvingades vi äta. Ett fotbollsmål à 49 inkl dricka etc var kanske den värsta produkt man kunde välja. Dyrköpta erfarenheter. Statoil borde kunna bättre.

Hemma var det skedstork. Getterön hade fått detta celebra besök redan igår och idag var den kvar. Mest stod den och sov med den långa näbben bortvänd från världen. Bilderna blir inte helt OK på 800 meters avstånd genom tuben får man kanske vara glad för en dokumentationsbild. Värmedaller gör väl sitt till.


Fågelkursen hade avslutning ikväll just på Getterön. Skedstorken var kvar och rätt många kikare var riktade mot sällsyntheten. Någon mindes att en likadan hade visat sig här för fem år sedan. Skäggmes såg vi men de skygga fåglarna satt inte tillräcklilgt stilla för att det skulle bli ett foto. Eftersom de häckar i vassarna kan man återvända och hoppas. Men just nu är kameran inne för översyn.

Fyra svartsnäppor trängdes med skrattmås och vattenrall. Här är en vattenrall med en unge, nästan helsvart.Svartsnäpporna försvinner strax bakom vegetationen. Så blir det plötsligt oro. Alla skrattmåsarna - och de är många - kastar sig upp i skyn men pilgrimsfalken har redan sett ut sitt offer: en av de virvlande måsarna blir bytesdjur och falken försvinner bort över Varbergs hamn. Lugnet återvänder långsamt.


I skymningen hänger en tornfalk ryttlande över gräsen. Så sätter den sig på en elledning och vilar.
Min första pension

Det är något särskilt med den första pensionsutbetalningen. Den bara kom, bara så där: PENSION stod det på bankbeskedet och en liten summa, inte alls så stor och imponerande. Men ändå. Nu var det inte huvudpesnsionen eller vad det det heter utan av av de där tilläggspensionerna som tillkommit under ett långt liv som f. a. lärare men också som skolledare och taxidriver. Just nu utgör de ett extra tillskott men när den ordinarie lönen uteblir - ja, det blir en annan historia.

Morris är piggare än vanligt, åtminstone på promenaderna. Annars kan han sova, utsträckt på min säng. Jag fick boken Cesar och hans hundar i födelsedagspresent. Där läser jag om morgonritualerna. Efter en rejäl rogginrunda med alla de drygt 35 hundarna får de mat - som Cesar Millan blandat till själv, med sina bara händer. Det ska lukta ledare om maten. Så nu kan det hända att jag blandar i lite leverpastej i Morris' pasta med händerna. Kladdigt men det skapar en bra känsla av ursprunglighet.

Sommarlovet har börjat men det har jag knappt hunnit tänka på. Idag har Vinkåkören haft konsert i Ljungby kyrka och nu är den över. Vi har en mycket duktig körledare med operaerfareneheter från Sarajevo. Det märks att han har jobbat med helt andra kvaliteter än en vanlig kyrkokör. Han gör i alla fall något stort av denna samling pensionärer.
Imorgon åker vi till Stockholm ett par dagar och hälsar på David.

Ska jag också bada?!

Äntligen några molntappar - de tänder åtminstone lite hop. På onsdag ska det regna. Igår fyllde jag 65 men då hade redan alla kalas avverkats, nästan. För en vecka sedan var barn och barnbarn och några vänner hemma. Ytterligare ett kalas klämdes in men allt i den lilla skalan, inga dundrande fester med 75 gäster som någon mindes att min pappa hade. Jag kommer fortfarande inte ihåg det kalaset. Det skulle ha varit i någon ordenslokal i Göteborg. Det var så olikt honom, som sparade julklapparna till dagen efter. Men det är så lite man vet och det man borde veta förtränger man.

Gårdagen bestod istället av en körresa till Onsala kyrka. En levande församling var det i alla fall. Många vittnade om att det kändes så annorlunda och stimulerande. Nu fick vi den utmärkta predikan via Power Point och därefter deltog vi i lovsången under kommunionen. Vid de katolska mässor vi bevistar i Falkenberg och Varberg finns orgelmusik endast vid något mycket högtidligt tillfälle under året, annars är det gitarr eller inget ackompanjemang alls. Men det är dock inte det yttre det kommer an på.

På kvällen blev det lite kalasstämning trots allt - Engelbert uppvaktade. Att på sin födelsedag få cykla runt lilla strandturen med hustru och gäst är få förunnat. På så sätt blev själva födelsedagen extra minnesvärd.

I en buske satt en hämlpling och lyste med sitt röda bröst.I samma grenverk fanns också denna som jag tror ganska unga törnsångare, som inte riktigt har fått sina karaktäristiska drag ännu. Har gissat fel får någon höra av sig.Imorgon är det skolavslutning för resten av eleverna. Men känslan av att det är över har i olika grad funnits från klass till klass. Men på dagens "fruktstund" var det riktigt många. Stämningen var god med en gnutta vemod - det tar ett sommarlov innan man ses igen.
För mig kunde dessa klasser ha varit de sista. Men två år till har jag lovat att vara med på deltid. Sen får vi se ...

Just nu ter sig sommaren varm och behaglig. Badtemperatur i Glommens havsbad långt före midsommar. Man kan ju alltid försöka även om det är lika långt ut till någorlunda djupt vatten som det är från huset till stranden.

Nya högtalare gör hela skillnaden

Jag vet inte i hur många år jag haft dem, dessa mörkgröna plastbubblor som varit mina musikförmedlare dagligen. De är av enklaste slag men på sistone har en irriterande skrapning gjort sig märkbar av och till. Så när jag var i det stora elektroniska varuhuset och lämnade in en färglaserskrivare (skriver inte ut OH rätt) så föll mina ögon ppå kartongen med Logitechemblem. När säljare kom föll mina öron och jag promenerade ut med två dubbla högtalare och en rejäl basburk. Och nu har hela jag fallit för den konserthall jag omger mig med på skrivbordet. Ovanligt bra ljud för det priset.

Jag vet inte när det regnade senast - kanske var det i början av maj när vi var på fågelkurs på Öland. Då ösregnade det nästan hela tiden - men här hemma i Glommen var det strålande sol. Och nu har solen strålat ytterligare fem veckor och inget regn är i sikte. Gräsmattan är gul - förutom den maskrosliknande långa stänglar som har skjutit upp. Bonden från Gotland berättade att han inte haft regn sedan 3 april och att flera grödor var nere på hälften nu.
Samtidigt förutspådde någon i P1 att Halland blir Europas riviera - när det blivit alldeles för varmt i de södra delarna av Europa.


Ett rörsångarpar underhöll. Morris och jag placerade oss strategiskt och jag plockade upp min mobiltelefon och spelade upp lätet några gånger. Då kom den nyfikne rörsångaren och ville veta vem som kommit in i hans revir. Det blev en massa riktigt bra bilder.En sävsparv flöjtade lite längre bort

'

Stararna har fått ungar och lite här och där ser man dem flyga.