När solen skiner genom taket - el från solpaneler

Vid juletid damp det ned en broschyr om solpaneler som producerar el. Det har ju varit en stark utveckling av denna teknik i Tyskland, som f.n. har ca 5% av sitt elbehov från villatak och liknande. Kärnkraften ska på sikt fasas ut där och detta kanske är sättet det sker på. I denna broschyr, från Hallands Energiutveckling i Harplinge, presenterades tekniken. En omständighet som tillkommit på senare tid är möjligheten att sälja den överblivna el man själv producerar. I juni ska det komma definitiva besked om detta för att uppnå likhet i riket.
 
Men innan allt sattes i sjön, måste det 35%-iga bidraget sökas och beviljas. Länstyrelsen i Halmstad hanterar dessa  frågor. 2013 års pengar tog slut 2012 men min ansökan hade beviljats - jag är nr 20 eller så på 2014 års lista. I det läget var det ingen vinst att vänta längre - och idag är solpanelerna på plats, 24 stycken, ca 36 kvadrat. Enligt tillgänglig solstatistik, kommer systemet att leverera 5,28 kW eller 35 - 40 % av vårt årsbehov. 
 
 
Våra duktiga montörer började igår, arbetade snabbt och det hela var klart idag, långt före lunch. Samtidigt hade elektrikern gjort sin del genom att dra kablar ner till div apparater i tvättstugan.
 
När väl alla paneler var uppsatta, levererade de  elström - men eftersom det måste till en ny elmätare, kunde vi inte dra nytta av solelen ännu. Men det kan ju inte dröja så länge till.
 
 
Den tyngsta delen av arbetet bestod i  att sätta fast alla hållare. Sedan gick det ganska snabbt att få dit solpanelerna. Var och en väger 17,5 kg - ganska hanterbart, om det inte blåser för mycket.
 
 
Att flytta ställningen tog lite tid men när väl det var klart, kom allt material snart på plats. 
Så här ser södertaket ut och en lika stor yta vetter mer åt sydväst. 
 
Så var det dags för den sista solpanelen. Arbetet hade gått förvånansvärt snabbt men så har också det här teamet preparerat flera tak redan. Fler och fler upptäcker fördelarna med att producera sin egen el, fram tom. 2016 kommer det att utgå bidrag men det gäller att vara snabb eftersom det inte finns obegränsat med bidragsresurser.
 
  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback