El på IKEA i Helsingborg

Det blev en liten utflykt till Skåne. Emily och jag hade ett ärende till Halmstad och när vi ändå var en bit söderut, kunde vi lika gärna åka till Helsingborg och handla - på IKEA. Men eftersom det ligger en Macrestaurang alldeles intill, frågade vi om det möjligen fanns en laddstolpe hos dem: det finns i Falkenberg! Men en i personalen visste att IKEA hade laddmöjlighet för supermiljöbilar. 
 
Vi åkte till angivet ställe, spanade åt alla håll för att se en enda liten skylt, men icke! Men när vi kom fram till entrén såg vi dem, flera stycken laddplatser. Varje kontaktbox innehåller två typer av kontakter, den vanliga schukokontakten (vanlig jordat uttag) och den som antagligen blir EU:s standard, en rund kontakt, vanlig på camingplatser. På en dryg timme hade batteriet fått dryga 17 km att spela med.
 
Men man undrar varför det var så dåligt skyltat. Inte förrän man stod strax intill såg man var laddplatserna fanns. Men på på IKEA:s hemsida finns information - det gäller bara att leta efter nyckelord som miljö och hållbarhet.
 
Och Priusen håller stilen även när batteriet har förbrukat de ca två milen av gratisresa. O,42 l/mil i ren hybriddrift på motorväg är faktiskt riktigt bra och då ligger vi ändå i ca 100 km/h. När vi kommit hem hade totalförbrukningen ökat något - till 0,24 l/mil. Men redan efter ett par dagar med några kortare resor till sta'n är vi åter på 0,23 l/mil. 
 
För några dagar sedan kom också de utlovade 40.000 kronorna, supermiljöbilspremien! Så mycket pengar hade ju kunnat räcka till en rejäl semesterresa men de gick istället direkt in på banken för att kapa toppen på billånet. Det börjar kännas riktigt bra: gratis el från solpanelerna, mycket långt mellan tankningarna och amorteringarna som krympt ihop på ett påtagligt sätt. Fast ännu är det en bit kvar till de 0,12 l/mil som DN:s laddprius nöjt sig med under sistlidna vinter. Det blir något att kämpa för.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback