Sensommar

Varje dag när jag och hundarna tar vår morgonpromenad, möter jag spridda flockar med småfåglar. De är på väg söderut och rör sig snabbt i sina bågformade banor. Jag har ännu inte identifierat några - för det krävs större träning. Många av dessa fåglar har varit norrut och är inga vi ser omkring oss dagligen. 
 
Detta gäller väl inte minst bergfinkar. Dem har jag sett på mer skogiga ställen, men inte så ofta här ute vid i kustbandet. Men en riktigt stor flock svirrade omkring vid Morups tånge. Bra ljus genom att solen bröt fram och inte alltför långt avstånd, medverkade till identifierabara bilder.
 
 
I en annan flock kunde man se en hel del bofinkar. Alltså är det massor med flyttfåglar på väg. Kameran bör ju vara med ganska ofta.
 
Tångbankarna är det outsinliga skafferiet för uthungrade långflyttare. vid ett par tillfällen de senaste dagarna har jag sett - troligen samma fåglar - rota fram ätbarheter ur tången. Man frågar sig när dessa löäckerheter även ska komma mänskligheten till godo. Har det inte väckts tankar på att proteinbehovet skulle kunna tillgodoses lika bra genom att delade fåglarnas vanor? Äter man räkor, så borde ju ... Och den kände Gordon Ramsay var i Indien och beundrade en utmärkt chutney tillagad av myror och myrägg. Pigga kryddningar! 
 
 
Är det inte något maskliknande som myrspoven grävt fram? Det har varit två som vällustigt borrat ner sina näbbar i den våta tången, ivriga att bygga upp sitt fettförråd inför nästa etapp.
 
 
Några unga kustpipare delade också på härligheten. Man hoppas bara att den kortare näbben hittar tillräckligt med nyttigheter. 
 
Denna raska skara kärrsnäppor passade på att ta en paus i ätandet och ställde sig i vattnet.
  
Det blev en bättre bild ån i tången. En och annan större strandpipare har blandat sig med kärrsnäpporna.
 
 
Ett par ängspiplärkor hade också upptäckt skafferiet och for med kvicka rörelser kors och tvärs.
 
 
Men stenskvättan tycktes njuta av att stå stilla långa stunder  och fylla sin själ med nya intryck.. 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback