Tänk dig smal

Förr eller senare kommer jag att acceptera att jag är pensionär. Ofta måste jag upprepa: Jag är ledig!  för att inte maniskt sätta igång att göra det ena eller andra. Jag är väl inte riktigt där ännu även om det snart gått ett år sedan den där dagen i februari då jag fick ett stort antal attacker av svimningskänsla. Yrselattacker var not inte det mest korrekta - alla i vården jag talat med frågar mycket noga om det snurrat runt i skallen. Men det har det inte. Men ännu återstår ett par undersökningar och vi får se om de kastar nytt ljus över mitt tillstånd.
 
Hälsofrågorna har kommit i fokus på ett särskilt sätt. En bidragande orsak var ett föredrag i förra veckan, som hölls av en sjukgymnast och forskare, Anna Karin Lagerström. Hon är specialiserad på patienter med ryggmärgsskador och deras problem - som rörelsehindrade. Och då passar även Lilia in i bilden och jag som familjemedlem. 
 
Det var idel nyheter som presenterades - en del helt självklara men ändå hade de undgått oss. Insikten om att man förbrukar mycket färre kalorier som rörelsehindrad var något av en uppenbarelse. Därför handlade en stor del av föreläsningen om hur man ska undvika den ofrånkomliga viktökningen när man rör sig mindre. Allehanda goda råd om kosthållning och motion levererades. Det har lett till att vi har börjat lägga om vår egen kosthållning - äntligen, skulle man kunna säga. Det mesta visste vi förut men det hade inte tagit skruv förrän efter Anna Karins insiktsfulla kopplingar. 
 
Mindfulness
Det som var nytt för mig var betydelsen av mindfulness. Om jag förstår det rätt handlar det om att föreställa sig något och på så sätt växa in i det mentala tillstånd man vill uppnå. "Tänk dig smal" skulle kunna vara devisen. Att gå ner i vikt är inget man tränar sig till: det handlar enbart vad man stoppar i sig, och hur mycket. Det är ju accepterat att om man skrattar och ler blir man glad; ansiktsmuskulaturen bearbetar hjärnan postivt och så blir man gladare - på riktigt.  
 
Men i vår nya mindfulness ingår kokta ägg och grovt bröd till frukost - , feta fiskar, kyckling eller fläskkött till andra måltider, ett minimum av kolhydrater men obegränsat med grönsaker. Mycket frukt. Osv. Mindfulness är ett mycket konkret begrepp med andra ord. D-vitamin spelar troligen en mycket viktig roll. Antioxidanter sänker blodtrycket ... det var en ström av goda och vettiga råd, inramat i vetenskapliga sammanhang som i hög grad stärkte trovärdigheten.
 
Vi blev även lovade den nyskrivna Livsstilboken och den ser vi fram emot. Vill man veta mer går det bra att undersöka http://www.humana.se/     och   www.spinalis.se    
 
Har man nu äntligen fått vittring på det goda, smalare livet, kan man ju alltid glädja sig åt en förväntad ökad livslängd.  Ibland har jag funderat över varför äldre (än jag själv) lägger ner så mycket energi på sunda livsvanor, särskilt som man inte gjort det förut! Nu är jag själv där och just för att man inte har obegränsat med tid kvar att leva, blir man ännu mer triggad att göra det bästa av situationen. Skratta inte åt oss - vi försöker bara göra så gott vi kan för att förbättra livskvaliteten, nu när vi äntligen kommit på hur man gör.
 
Ja, utsikterna till ett längre liv är inte helt mörka. Läkarvetenskapen klarar av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och en massa andra obehagligheter som man bara för 20 år sedan ganska lätt kunde kola vippen av. Så nu ökar förutsättningarna dramatiskt för att man med stigande ålder istället drabbas av demens i olika former istället. Det fick vi veta genom TV:s Kunskapskanalen, som ganska ofta har live-föredrag från olika konferenser, mässor etc. En hel drös med forskare presenterade den ena alsheimervarianten efter den andra en eftermiddag när vi av misstag zappade in där mellan Top-Model och Engelska antikrundan. Vi satte wienderbröden i halsen när det avslöjades vilka framtidsutsikter vi har - om vi bara blir tillräckligt gamla.
 
Men jag föredrar nog ändå tanken på ett evigt liv. Och det har ju inget med varken kosthållning,  midjemått eller mindfulness att göra. Fast det är ju en helt annan religion.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback