Vår

Landskapet förändras. Det som igår förmörkade utsikten för en del, har idag blivit flis. En sådan jättehög fällda trän kunde nog ta flera dar att mala ner till smulor, kunde man tänka. Men det gick över dagen, inklusive bortforsling. Nu återstår en mindre rishög som kanske blir en brasa. Vi får se.
Det lyser lite gult inemellan. Nu gäller det att man hittar i floran. Frågar man någon förbipasserande kännar man igen sig:
- Nja, jag vet inte riktigt.... ser det inte ut som ...
I förstoring ser det ut så här:
Det finns 36 olika videarter enligt stora floran. Jag gissar på krypvide - kanske kan någon förtydliga?

 

Den blå ängsviolen lyser till här och var i strandgräset. Min favoritfärg är blått och har så varit i alla år. Det är nog inte bara färgen i sig utan det den förknippas med det underskönt vackra men som växer i en mycket karg och utsatt miljö.

 

Det är  lätt att i hastigheten säga styvmorsviol men den ser annorlunda ut. , smaka på ordet. Det har säkert inget med 'styv' att göra. Så är stiuffmoder moot barn, som salt i såår ögon kan man läsa i SAOB. Där finns också denna förklaring till blomnamnet styvmorsviol: styvmorsansikte, med syftning på formen o. utseendet på blomman som har en ansiktsliknande form o. anses påminna om ansiktet hos en elak styvmor. Det finns fler exempel i SAOB. Hellqvist har en rätt lång utläggning i Svensk etymologisk ordbok och en kortad förklaring kan vara ordet styva, som betyder stympa. Ytterligare anekdotiska förklaringar finns men dem får jag spara till dess jag hittar denna ofta gul - vit - blå blomma (viola tricolor).

 

En bofinkshane går omkring och letar efter något ätbart. Det är en vårpromenad så god som någon. En bit ovanfär honom skränar råkorna i sina bon.
Ger man sig tid att studera de utslående bladverket på träd och buskar, väntar många skönhetsupplevelser. En vanlig rönn, t.ex. kan sätta fantasin i rörelse.
Kommer det att bli en sträng vinter? Går det att avläsa på rönnbärsklasarnas mångfald?
Regnvädren avvlöser varandra och i kvällningen får det fina ljuset ge oss ledning. En Iphone går också att fotografera med - praktiskt när storkameran fått stanna hemma. Stranden är alltid lika inbjudande.
Vovvarna har fått sömnstänk i ögonen. De har rört sig mycket även om en något stramare herre tyckte att "det var trevligare om de vore kopplade" - ja, han använde bestämt inte konjunktiv, det var en skönmålning, men han har rätt att lösa hundar kan förefalla obehagliga. Dessutom finns ju lokala ordningssstadgor, jaktlagar etc att förhålla sig till.
Som en motvikt till alla dem som kan uppleva hundar som ett hot får man väl se dessa sömndruckna pudlar, som mest använder tungorna i sin kontakt med människan: slick, slick :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback