Gräs

I höstas skaffade jag en gräsrobot. Den fungerade ett par timmar, sedan måste den laddas. Men laddningen misslyckades och det blev så småningom retur till generalagenten. Ett enkelt kortslutningsfel, lätt att åtgärda, återförde roboten till livet igen. Nu har den klarat av hela gräsmattan, eller gräsmattorna snarare. Eftersom det gröna området på tomten har smalare korridorer, måste man ibland köra Robomowen manuellt. Men det är inga större problem. Med två hundar i farten måste man ändå se till att det inte ligger diverse husgeråd, skor eller bollar som kan skada klipparen. Och inga hundar ska vara ute under seansen, det kan ställa till olyckor.
Under klipparen finns tre skarpslipade knivar som roterar. Det skapar en klippbredd på 53 cm och det är nog mer än de flesta robotklippare presterar.

 

Hur den fungerar? Youtube har svaret! Men att det är en kraftfull maskin kan detta klipp visa - säkert från andra sidan Atlanten. Men gräset är detsamma, bara så mycket längre. Men där är ju allt dubbelt upp! Men då gör det inget om man hoppar över någon vecka eller så.

 

Kraftkällan består av två helförslutna 12 volts blybatterier - också det en gammal beprövad teknik. De moderna batterierna kan kosta en förmmögenhet den dagen de ska bytas. Service? Jo, Elektroluxaffären i Varberg  är ombud och jag tror att hela Elektroluxkedjan säljer mycket av den här krabaten.
Nu handlar det 'bara' om att försöka vårda gräsrötterna, som blivit mycket slitna på alla accelerationssträckor där hundarna tagit fart. Så har också en kissefläckar blivit ansträngda - det instundande regnet kommer att göra gott och kanske omvandla dessa fläckar till rena kraftcentra av gräsnäring.
Har man en gräsmatta som inte  är uppdelad av smalare partier, kan man ha en helautomatisk Robomow. Fast har man hundar som dagligen bär omkring föremål och lägger lite här och var - eller skapar svarta hål - då passar inte helautomatiken riktigt. Men youtube kan visa upp även detta.
 
Fortsätter man att undersöka youtube hittar man det mesta i gräsklipparväg - där man slipper att motionera sig själv. Där finns den som är besatt av radiostyrn ing och har försett sin gamla motogräsklippare med en radiostyrd enhet. Men han nåste ändå stå och styra apparaten. Eller gräsklippare med larvband som klarar nästan vilken terräng som helst.
 
Nästa generation robotgräsklippare kommer kanske att byggas som miniatyrtraktorer som sköter sig själva även om det sitter en gubbe bakom ratten.
Trackback