Det våras för fåglarna

För ett par dagar sedan var jag vid Morups tånge med hundarna. De älskar gammal hästspillning, olika sorters sjögräs som jag inte kan namnet på och vildkaniner, som finns lite överallt.  Att släppa dem lösa hade varit enkelt - de hade lagt de vida strandängarna under sig på nolltid, Men detta är ett naturreservat och alla hundar måste vara kopplade. Det är de men de är kopplade till mitt lilla bälte runt livet med karbinhakar. Varje gång jag ska fotografera någon fågel, får de upp ett nytt spår och det blir kraftiga ryck.
Gravänderna har redan varit här några veckor. Det gäller att vara tidig och det är inte så långt till Nordtyskland,där de brukar övervintra.
Storspovarna brukar ibland övervintra här men dessa två har kommit ganska nyligen. De flesta brukar inte komma förrän i april.
Ibland passeerar något fartyg - eller två.
De ser ut att ganska nära med det är en synvilla som mitt teleobjektiv skapar. Med en tvågångers extender till 300 mm-objektivet blir det en rejäl brännvidd.
En liten flock med större strandpipare far omkring lite nervöst. Ibland slår de sig ner på den blottlagda lerbottnen och födosöker. Här finns faktiskt två kärrsnäppor med, de båda längst ner i bilden. Lite längre näbbar och annan huvudteckning.
Här kommde de in för landning. Kärrsnäpporna nederst i mitten. Att sitta och sortera bort dubletterna bland kanske 500 bilder är tidsödande men också lite spännande. Mer än en gång har det hänt att man upptäckt någon ovanlig fågel i flocken. Så vad är nu detta för en - med det vita på ryggen. Är det en roskarl som hamnat i fel sällskap? Nej, det är helt enkelt vinkeln mellan vingarna som man ser det ljusa vattnet igenom. Så enkelt var det.
Här gäller det att hålla i hatten när herr Svan drar fram på låg höjd. Swischandet från vingarna är impunerande på nära håll.
På väg tillbaka stiger ett par sånglärkor mot skyn. Det blev hyfsade bilder i aftonljuset. Den karaktäristiska drillen ljöd över gräsvallarna. Vinden var visserligen iskall och stark men lärkan vet att det kommer att bli bättre - snart!
Vi litar på det. De var väl kollat på löpsedlarna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback