Vitvingad trut

En vilseflugen ca 10 cm stor sällsyntehet håller till vid Naturum på Getterön. Det är en brunsångare, en trestjärning raritet. Under den vecka den har 'terroriserat' skådarna har ett fåtal lyckats fotografera den, några fler sett den men de flesta har inte fått något utbyte alls av sina investerade långa resor, övernattningskostander och stillastående, stirrande in i något buskage där den 'hade setts'. Under de timmar jag var där, gjorde den ett uppflog på ett par sekunder och var lika uppslukad av undervegetationen som förr. Det var 50 meter från där jag stod. Men det är ju inte fågelns fel att det är 'svårsedd' - det är väl ett sätt att leva säkrare och att inte falla offer för de naturliga fiender som finns i sydöstra Indien så här års. Lever man främst på insekter bör man definitivt inte hänga på Getterön i januari.
Då var det lättare att se den vitvingade truten som seglade över Glommens hamn i eftermiddags. En skara skådare beundrade den, kommenterade dess flygsätt och andra detaljer. Den tillhör en mycket sällsynt kanadensisk ras, larus glaucoides kumlieni.







Thure Ludwig Theodor Kumlien föddes 1819 i Västergötland, gick på Skara gymnasium, studerade i Uppsala innan han emigrerade till USA på 1840-t. Här bedrev han flitiga naturstudier under hela sitt liv och har namngett fler växter och djur än denna trutvariant. Han blev en uppskattad lärare, skicklig ornitolog och hade en mycket aktad  ställning. Han dog 1888. I Malling Olsens och Larsons tjocka bok om 'Gulls ...' finns en hel  del att tränga in i om man vill läsa mer om denna trut.
Den vitvingade hänger här över en lite större gråtrut, även den vuxen med en röd fläck på näbben.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback