Svalsommar eller sval sommar?

Vädret har inte riktigt varit på bästa sommarhumör - på våra breddgrader. Bara de som åkt till medelhavsområdet har fårr njuta av fyrtiogradig värme medan vi samtidigt fått nöja oss med hälften. Man kan med rätta tala om en sval sommar. Men kanske har denna svala sommar haft en god inverkan på mängden flygande insekter? Svalorna verkar i varje fall fått många ungar  och vara riktigt många och ibland väljer de ut ett tak där de kan vila.
 
Hussvalorna har vit haklapp och övergump medan ladusvalorna är mörka på ryggen, har svart haklapp och mörkrött 'ansikte'.
 
 
Sädesärlorna verkar också vara många. De fåtaliga som kom i våras har blivit många fler. De genomsöker gräsmattan noga efter insekter och måste, precis som svalorna, bygga upp ordentliga fettreserverv för att orka med den långa flytten till Mellersta Östern eller n. ö.  
Afrika. Svalorna ska ännu längre söderut.
 
Lilia är ofta med på hundpromenaderna - på cykel istället för permobil. Det är idealiska cykelförhållanden runt om i Glommen om man inte har så mycket styrka. Inga motlut står i vägen.
 
Spinelväv brukar vara vacker i vanliga fall. Nu är näten fulla med frön som skapar nya, oväntade mönster. 
 
En dag for jag till Morups tånge - mycket blåsigt och bara ett fåtal vadare, större strandpipare och kärrsnäppor. Men det är skönt att stå i blåsten även om utbytet för kameran inte blir så stort. 
Idag har det varit riktigt bra väder, i morgon ska det bli mer regn. Det passar bra för idag har jag sått gräsfrön och lagt ny jord på alla gulnande kisse-fläckar på gräsmattan. De älskade vovvarna - jo jo. Nu har jag också lagt ut stegar och lite trasiga trädgårdsmöbler över de andra ställen i trädgården som deras galopperande tassar rivit upp grösrötterna. Kanske vore det bättre att stenlägga just där.
 
I förra veckan kom artikeln om mig in i Hallands nyheter - den blev på nästan två sidor och med generösa bildytor. Här är en länk till den.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback