Från Mozart till Vreeswijk

För en dryg vecka sedan var det åter dags för Helsingborgs konserthus. Kvällen inleddes med Mozarts Symfoni no 28 i c-dur. Den amerikanske dirigenten Jonathan Schiffman höll i taktpinnen, kanske något återhållsamt i jämförelse med andra eneregiknippen. Därefter följde något så ovanligt som en längre stycke för tuba. Urban Stenqvist, som tillhör Helsingborgsorkestern, fick framträda som solist Torbjörn Iwan Lundqvists Landskap för tuba, stråkar och piano. Tubasolister är man inte bortskämd med - det här var ett spännande stycke musik. Nutidsmusik av annan karaktär blev det med Anna-Lena Laurins Svit ur Piece from the Silence. Det går att leta upp henne på Spotify. Dvoraks 4:e symfoni avslutade. Härlig musik.

Igår var vi så på Kungsbacka teater - nya teater får man väl säga. Den är sammanbyggd med Aranäsgymnasiet och måste vara ett enormt tillskott till den ombyggda skolans elever. Nästan lika stor som Stadsteatern i Göteborg var den och det säger en hel del. Teaterprogrammet för våren går i den lättare underhållningens tecken - kanske en anpassning till publikintresset.

Lill Lindfors var i alla fall huvudpersonen för kvällen - en julklapp från Lilia. Det blev idel gamla smycken med texter av Taube, Vreeswijk och Olle Adolfsson. Dessutom levererades några prator: tänkvärda dikter samt lite reflektioner som en äldre kvinna kan ha över den undflyende tillvarons villkor. Inget exsistensiellt precis men ståuppkomedi som väl harmonierar med de ofta sparsmakade texter Lill Lindfors föredrar. Man kan väl säga att de texterna på sitt sätt sträckte sig till de suveräna höjder de ackomanjerande musikerna befann sig på. Mats Norrefalks trio med Hector Bingert hade en lyskraft som matchade Lill Lindfors utmärkt. Ett exempel från youtube kan visa Norrefalks klass (till höger), där han spelar Partida tillsammans med legendariske Börje Sandqvist. Detta gitarrstycke framfördes också under kvällen på soprangitarr, samma instrument som användes i youtube-exemplet.

Det är en stor förmån att få se artister live, vare sig det är i konserthus eller skolteatrar. Ipodden får ständigt ny näring genom detta. Samtidigt läste jag i dagens DN om skolor i USA där man ger eleverna en elektronisk läsplatta och slutar dra stenciler och köpa böcker. Enl. uppgift skulle 65%  av alla böcker mellanstadieelever förväntas använda i skolan finnas på nätet - gratis. Nu om någonsin kanske vi är på väg in i det papperslösa samhället. Frukta månde boktryckarna. Men författare bör väl fortfarande behövas? Få se vad som händer härnäst i vår 'sköna nya värld'. En liten repetition, nersnodd från Wikipedia, kan väl vara på sin plats ifall nu någon hade glömt vad den romanen handlar om:

Du sköna nya värld (engelsk originaltitel: Brave New World) är en berömd framtidsroman skriven 1932 av Aldous Huxley. Titeln är ett citat från Shakespeares pjäs Stormen.

Boken utspelar sig i en avlägsen framtid, där tideräkningen utgår från Henry Ford. Barnen skapas på mer eller mindre industriell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i kastsamhället. Persontyperna Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva. Denna uppdelning förstärks genom den indoktrineringpropaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn. Huvudpersonerna är Bernard Marx, Helmholtz Watson och vilden som är modersfödd till skillnad från de två förstnämnda. Vilden och hans mor Linda tas in i civilationen av Bernard men dör båda två.

För att hålla människorna på plats tilldelas de dagligen en ranson av den ultimata drogen Soma.

 


Det kommer visst en nyare version av Ipad i mars - om man nu tänkte prova härligheten. En ny version av klass 9A kommer redan på måndag.

Till sist en liten hälsning från vår trognaste gäst, rödhaken:





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback