Stormtider

Havet på högkant, våldsamma vattenfall vräker sig vredgat mot stranden där skådarparnassen fattat posto mot vindbyarna.
Vem ser den första 'klykan', dvs. klykstjärtad stormsvala? I vissa fall kan det komma ett halvt dussin på ett par timmar men det vanliga är nog en och annan tretåig mås, ett par havssulor eller enstaka labbar. Av och till susar en sillgrissla, tordmule eller ett par alkekungar förbi på nära håll - allt till fågelfotografernas stora glädje. Äntligen blir det lite utdelning för det man satsat på sina långa linser. Foto är en härlig hobby. Fiskare drar upp, jägare skjuter ned men naturfotografer nöjer sig med att betrakta och skåda. Här är det tordmular som stryker förbi.
Det är så stimulerande att se hur fåglarna manövrerar i de kraftiga vindarna. De allra flesta kryssar fram i sidledes motvind.
Storskarvarna flyger fram och tillbaka eftersom den håller sig i vår närhet. Hannu såg deras flygskicklighet och tog flera riktigt bra foton på 'ålakråkorna'.
Ett litet sträck med ejdrar forcerar Glumstensudden.
Åtta svärtor kämpar på och lyckas hålla en ganska bra fart.
Ett par knipahonor ger sig också i kast med de väldiga svallen och skapar spänning. Klarar de att ta sig fram i
stormen?
Nu har det lugnat ner sig till kuling - och en massa regn. Men nästa helg ska det storma igen. Kanske blir Östersjön en smula saltare - och friskare - på kuppen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback