Nya köldrekord

Hela Europa och förresten stora delar av resten av världen har extremt väder. Många döda och frysande människor i spåren av de starka nordliga vindar som drar ner över oss. Och värre ska det bli. Väderöversikterna visar många minusgrader i alla fall norra och mellersta Europa.

Trots kylan och ofta starka nordostliga vindar, finns det en hel del fåglar. Trädgårdsträdkryparen i Alnarp, som jag missade härom året har rapporterats i en dryg vecka. Vi reste ner med Emily och allt hennes pick och pack i måndags, till Malmö. Men mörker och dåligt väder satte hinder i vägen för Alnarpsskådning den här gången.

Lite experiment med Canon, ett par tomma pappersrullar och lite silvertejp har visat att det går att använda spegelreflexkameran i digiscopsammanhang. Ett exempel är detta - ur fotosynpunkt något suddiga foto - när en av lunchgästerna festar på den hundmat Morris mage inte klarar.



Fågelmatningen förser främst råkor, kråkor och kajor med livets nödtorft, inte sällan kommer också trutar med gott luktsinne. De mindre fåglarna har många matbord att besöka, en del så små att en större fågel inte hara en chans. Men det är kanske meningen? Bofinken satt ganska länge i den skyddande häcken innan den vågade sig fram.



Denna gråsparv, spanade intensivt för att avvakta rätt tillfälle.



Så kom plötsligt en stor flock björktrastar - bara ett par stannade någon minut. Så raskt iväg. I sällskapet fanns
minst ett par rödvingetrastar, varav en satte sig på lämpligt fotoavstånd i häcken:


Björktrasten, som stannat upp i den lilla björken, gjorde sig inte bekant med solfrosfröna den här gången. Den var strax i luften igen. Är det ett flyttbeteende, hela tiden framåt och norrut. Bästa häckningsplatserna hägrar. Eller för att använda ett Shakespearecitat (Trettondagsafton på Backateatern i Gbg): Dålig katt får dålig mus.



Vita vingundersidor och helmörk stjärt gör det lättare att se att det är en björktrast - i den här vinkeln.

Men nu är det natt, 11 grader kallt och mindre blåsigt än i går kväll, då grinden slog ganska vasst i sin kedja. Morris sover utsträckt på mattan, uttröttad av alla promenader efter löptikar. I iPoden spelar Bratislava Chamber Soloists olika varianter på The sound of Baroque, förträdesvis på trombon och trumpet. Allt tack vare Spotify, vars musikaliska databas bara växer och växer. I julklapp fick jag ett par presentkort som var avsedda för att utöka arsenalen av lyssningsbart. Som variation till Wodehouse blev det ett par titlar av Dorothy Sayers, den ena en dramatisering och den andra en för mig tidigare okänd novellsamling med lord Peter Wimsey, inläst av Ian Carmichael. Kan man ha det bättre på hundpromenaden?

Kommentarer
Postat av: Anders

Intressant! Det verkar vara en mindre invasion av Rödvingetrastar just nu. De rapporteras flitigt i och omkring Stockholm nu också. Själv såg jag tre igår.



Nu hoppas jag bara på att Tallbitarna skall leta sig söderut i kylan. Har aldrig sett någon, men jag har förtsått att de är sk. invasionsflyttare och speciellt vid denna tid på året om det är kallt.



MVH/Anders

Postat av: Hans

Hej!

God fortsättning! En god vän åkte förbi Vaggeryd och fick se den tallbit som funnits där ett tag. Jag går i en naiv förhoppning att de sällsynta förr eller senare kommer hit. Fast man missar en massa. Vi hade/har ett par lappsparvar, sånglärkor och en svart rödstjärt. Fast man undrar hur de klarar -10 grader på dagarna.



Mvh Hans

2010-01-08 @ 23:48:35
Postat av: Anna & Liv

Vilka vackra fåglar! Gillade särskilt björktrastens fjäderdräkt.

Tack för en fin blogg!

2010-11-02 @ 22:17:46
Postat av: Hans

Tack för dina vänliga ord.

2010-11-03 @ 16:34:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback