I love London

Så var det sagt! Tre dagar i London i tidigt vårväder tillhör tillvarons höjdpunkter. Jag fick i uppdrag av vår rektor att bli en av lärarna  i en resa till England tillsammans med 23 självgående och ambitiösa elever ur avslutningsklasserna. Trots att bussresan från Stansted tog 3½ timme pga St Patricks parad i London och att det blev svårt att hinna både installera sig i rummen och äta, var de rara eleverna punktligt samlade för att följa Jack the Ripper i spåren under ett par timmar och höra om när han mördade och styckade prostituerade. Det verkade inte finnas mycket kvar av dåtidens skumma kvarter när skyskraporna marscherat in. Här dock en miljö från förförra seklet som man tänkt spara.



En heldag med buss till Stradford on Avon gav den sanna utflyktskänslan: det var bara korvmackor och sockerdricka som saknades. Först tittade vi på de välbervarade husen där Shakespeares mamma och hans hustru vuxit upp. Alla minnen från mitt första besök här virvlade upp som om 46 år inte betytt någonting alls. Ack vad tiden går! Här är
Anne Hathaways cottage, ett ställe som William ofta var i för att träffa sin blivande fru.



Modern, Mary Arden, hade sitt ursprung i närheten. Där finns också en välbevarad miljö från den tiden. Där har man satsat på att visa upp levande 1500-talsmiljöer.



Förutom att visa jordbruksmetoder etc från 1500-talet, fanns en falkenerarverksamhet. Det var ganska omskakande att se dessa ståtliga rovfåglar sitta på en träkubb fjättrade vid benen. En falkenerare demonstrerade hur det gick till att jaga med rovfåglar.
                                



Sverige är ett av de få länder som inte tillåter denna verksamhet.

Tisdagen blev  en Londondag med diverse fria aktiviteter. För egen ringa del gick jag med ett ömmande knä efter att ha besökt Westminster med kyrkor och parlament och senare två muséer.



Imperial war museum inrymde mycket engelsk historia men mest från världskrigens tid. En mycket genomarbetad utställning om Förintelsen var värd att se. Sen fanns det mycket annat från flygplan till V2-raketer, den första stridsvagnen från 1 vkr  till mer moderna. Det är först när man får se föremålen i verkligheten som man får klart för sig hur stora - eller små de är. Här syns en V2-raket och i bakgrunden skymtar man en V1-raket.


Vad människan ännu inte gjort, sina sofistikerade och kraftfulla vapen till trots, tack och lov, är att ha utplånat stora grupper av faunan. På Natural History Museum kan man hitta skeletten av de största landlevande djuren: dinosaurierna. De som finns här är autentiska och tvingar en att reflektera över hur föränderligt livet är. Ett asteroidnedslag för ca 65 miljoner år sedan skulle ha förändrat livsbetingelserna på jorden så mycket att stora grupper av djur dog.

Det anses dock att fåglar härstammar från dinosaurier. Då kanske det ännu finns hopp att vissa dinosaurieälskande barnbarn trots allt kan bli fågelskådare.


Ryan Air är billigt - ju tidigare desto billigare. Hemresan startade 03.30 från hotellet i egen buss. Planet avgick 06.55. Men allt gick bra, alla kom hem ordentligt.

Fler bilder finns här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback