Värmeslag

En amerikansk kricka har landat på Getterön. Jag var där i bokärenden och fick räkna in ytterligare ett kryss. Tyvärr ingen bild - för långt bort. Men det spelade ingen roll när ändå inga kameraprylar var med. Just nu har det blivit många böcker. Den stora nordiska floran gick på rean nyligen och på Getterön fanns den. Ännu ett (o)möjligt projekt? Men nu ligger den här och inbjuder till läsning. Vackra bilder och instruktiv text kan det göra lättare att hitta rätt bland fjärilar och andra kryp.

Morris kämpar - mest med värmen men f.a. med alla löptikar vars doftspår gör honom tokig. Det tvingar ut mig i tid och otid också - han kan ju vara dålig i magen. Men alla grannar med hanhundar verkar ha samma erfarenheter. En av de sista dagarna under värmeböljan blev Morris så överansträngd att han säckade ihop under vår promenad. Först efter att ha en halv spann vatten över sig för att kyla ner honom, orkade han ta sig hem.

En av de bästa sakerna vi fick med oss från Gotland var affischen från Lars Jonssons museum. Nu pryder den en vägg i sin ram:



Fjärilar har börjat komma. De känns igen från förra sommaren och artrikedomen är inte så stor.
Vitfläckig guldvinge är vacker och tillhör inte de vanligaste. Men har man lite tålamod slår den lilla fjärilen sig ner på emn blomma och viker ut vingarna samtidigt som den roterar långsamt på blomman; sugsnabeln åker ut och in i gömmena.



En del nästan svart fjärilar far omkring - de är de vanligaste just nu. Slåttergräsfjäril skulle detta kunna vara:


I de lövrika buskagen ser man småfåglar hoppa av och an - det uppväxande släktet. Några små sångare är det men jag kan bara gissa vad det är.



Idag har vi också varit i Helsingborg på rosutställning. Fredriksdals trädgårdar hade mycket att erbjuda. Vi tillbingade ett par timmar i sällskap med Anna och Johan. Att beskriva rosor gör man bäst med kameran.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback