Grymt lång flygtur för liten fågel

Är det större vårtbitare den heter, den där stora gröna gräshoppan, som blir nästan 1 dm lång (med sina spröt). Nu sitter den på mitt fönster men tidigare har den hamnat i nacken och i taket ovanför skrivbordet. Har man utseendet emot sig är det inte konstigt att en del förfasar sig över att naturen kan frambringa så stora varelser.

Stor vårtbitare, Decticus verrucivorus (där verrucivorus betyder "den som äter vårtor"),  fick sitt namn av Carl von Linné sedan han lagt märke till att bönderna på Gotland använde den till att ta bort vårtor med. Hade jag haft någon vårta kunde jag ju provat.


En svingelgräsfjäril hade satt sig på den varma stigen när Morris och jag kom gående. Jag är inte säker på att jag träffat på den förut. Här är den dock.


Morris är avgjort mycket piggare nu sedan kortisonbehandlingen börjat. Nu tar vi våra promenader i nästan lika stor omfattning som tidigare. När det blir lite svalare kommer hans halsbesvär antagligen inte att märkas.

Igelkotten stöter vi på allt oftare. Av alla de uppgifter som uppslagsverk erbjuder, var kanske den intressantaste att denna urgamla art troligen funnits i 65 miljoner år. Tidigare var det ett TV-program om synnerligen rika lämningar efter dinosaurier i arktis på den kanadensiska sidan. 65 miljoner år verkar vara den gemensamma nämnaren.

Fåglar har ju tydligen släktband med dinosaurierna. Fanns det möjligen små, söta dylika som kunde tävla med buskskvättan i näpenhet?



Man ser allt oftare småfåglar samla sig i stora flockar. Det är uppbrottstid, dags att samla sig inför det stora språnget.
Tegnérs Flyttfåglarna har en sista strof som lyder:

Till grönskande ängar, till ljummande våg,
till skuggande palmer står åter vår håg.
Där vila vi ut från den luftiga färden,
där längta vi åter till nordliga världen.

Tegnér tyckte nog att det var grymt långt att ta sig till Afrika för dessa små varelser. Ja, han kunde faktiskt säga så, den gamle biskopen: Det heter också att mannen (dvs. Enberg) är grymt lärd, Gud må veta i hvad. TEGNÉR (WB) 4: 467 (1824).Allt enligt SAOB. Redan i mitten av 1700-t finns belägg för att ordet grym användes som förstärkande adverberial. Ibland tror dagens tonåringar att de använder ett uttryck för första gången.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback