Busör och Ramsjöholms dammar: T**

En tuvsnäppa hade landat på stranden i Busör. Normalt häckar den i Nordamerika eller nordöstra Sibirien. Här är den en tvåstjärning raritet, vilket innebär att den troligen dyker upp här i ett eller ett fåtal exemplar varje år - eller nästan. Flocken den höll till i bestod bl.a. av den aningen mindre kärrsnäppan, ett par småsnäppor, mindra strandpipare och ett par, tre ljungpipare. Här står den och tar igen sig efter maten tillsammans med en kärrsnäppa till vänster



Ett par blåhakar hade också varit synliga på stranden. De visade sig inte så där tydligt, men när vi lyssnade efter dem,  hördes det typiska "track", som när en flagglina som slår i blåsten. Ibland fladdrade någon av dem till och sökte sig ännu längre in i vassbältet. Det blev en lyckad utflykt med två nya kryss. Men det som väckte förstämning var att Särdals strandskog snart är ett minne blott. En morrande skogsmaskin höll på långt efter att mörkret fallit och virkesstaplarna steg mot skyn. Det var förra sommaren som en iberisk gransångare höll till här och lockade hundratals skådare från när och fjärran.

Även denna dag gick i fåglarnas tecken. Sista samlingen på kursen gick till dammarna bakom Björnhults golfbana. Här finns en säker rovfågelplats och tidigare har man kunnat se ett flertal olika rovfåglar. Idag var det stäpphök som var målet. Den dök upp lite här och var, mest på betryggande avstånd. Men när vi avslutat fikapausen, kom den rakt emot oss och kom ganska nära. Tyvärr hade mörkret börjat falla, varför det var svårt att få kameran att fokusera. Bättre än så här blev det inte:


Trots högfart och röresleoskärpa, kan man se den mörka halsboan, något som skiljer den från den snarlika juvenila ängshöken. Även stäpphöken är en nästan årsviss gäst, men bara ett litet fåtal kan man räkna med. Den häckar på stäpperna (därav namnet) norr om Svarta och Kaspiska haven.

Brun och blå kärrhök kunde vi också se. En av de blå kärrhökshanarna svävade ganska nära.


Avstånd och ljus medverkar till de lite suddiga bilderna. Återigen har vi fått se lite sällsynta och ovanliga fåglar.




Kommentarer
Postat av: Ronnie

Hej Hans!

Då gick vi om varandra i Busör. Vi var nämligen också där utan att känna oss kallade via något larmsystem, men antalet skådare väckte vårt intresse och vi fick hjälp att hitta den vilande fågel. Det blev ett oväntat kryss och en fin avslutning på en härlig dag som innehöll såväl pilgrimsfalk, ormvråk, törnskata som ängs/trädpiplärka m m.

Må väl! Ronnie

2008-09-19 @ 19:32:07
Postat av: Hans

Hej Ronnie!

Vi har varit i Stockholm lördag - måndag. Tiderna beror lite på vad det kostar på SJ: under 500:- för två personer tor Falkenberg.



Har vi tur ses vi vid något fågelställe snart.



Allt gott!

Hans

2008-09-25 @ 00:07:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback