Havsfåglar och Beethoven: skapelsen och dess uttolkare

Jag kollar väderkartor på nätet. De danska är lite bättre än de svenska. Idag hittade jag av en slump ytterligare en: Sejladsinformation. Där finns mycket tydliga kartor över vindriktningar och strömmar i vattnen utanför Danmark och i Kattegatt och Öresund. Tyvärr har jag inte hittat någon nederbördskarta men det finns ju på andra ställen. Enligt Club 300:s Havsfågelöversikt skulle det vara gynnsamt att skåda havsfågel kring hemmavattnen samt i norra delen av Västkusten. Och så ska det hålla upp.

Så var det då dags för en heldag vid Glommens sten, eller Glumsten, som det heter. Några tunga arter hade passerat innan vi kom dit. Så följde en mängd havssulor och lite blandat, mera vanliga arter. Med beaktande av vad alla dessa fåglar har varit med om och vad de har framför sig innan de kan återvända till Skandinviens yttersta utposter i väster och norr, kan man inte annat säga än att skapelsen är rik.


När vi var hemma för lite mat, passerade två grå liror och en klykstjärtad stormsvala.Det var du just sådana arter vi förväntat oss att se. Men vi får glädjas å de andras vägnar ...

Tretåiga måsar saknades inte heller, här har vi en ungdomlig variant, årsbarn, så att säga:


Alla dagar kan inte ge full utdelning - men själva behållningen består ju ändå i att få vara ute vid havet i blåsigt väder, vara väl klädd och samspråka med skådare från när och fjärran. Den här dagen gav tillräcklilg utdelning i form av naturupplevelser och social samvaro. Det går faktsikt att jämföra en dag vid Glumsten med en kväll på konserthuset i Göteborg: naturens storslagenhet och oförutsägbarhet är inte sämre än den gränsöverskridande upplevelsen av alla ekvilibrister och hängivna instrumentalister i en konsertsal.

I torsdags var det dags för Konserthuset igen. Den här gången var det Beethovens violinkonsert med Thomas Zehetmair som dirigent och solist. Även Beethovens symfoni nr 7 spelades av The northern sinfonia, en orkester från nordöstra England. Det var en kick, må jag säga. Evenemanget fick lysande recensioner i GP men att hitta den recensionen för att lägga en länk till den gick inte. Ett exempel med Bach ur  Partita nr 2  från YouTube kan ge en idé om Zehetmairs kvaliteter, trots att det inte är Beethoven som framförs. Beethovens violinkonsert finns på många ställen på YouTube men med andra solister. Här ett smakprov i mängden.

I natt drar stormen in med en månads regn på en gång. Sommartiden är slut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback