Goda råd om att studera sjöfågel

Stormen har pågått hela natten men det märks inte i ett välbyggt, välisolerat hus. Inga staket hade blåst ner den här gången, inget annat heller för den delen.

Men Morris måste ut. Han fick sin regnrock, jag vattensäkrade hela mig och iförd stövlar, goretexbrallor och kolfiberparaply var det dags att  betvinga den bedarrande stormen. Under paraplyn var det bedårande, trots vindens försvårande. Vi var ute en timme, besåg havet genom regnskyarna och tog oss hem med vinden i ryggen.

På eftermiddagen var havet stilla. Skulle det komma några havsfågelseftersläntrare? Chansen att se dem sträcka norrut finns - det lärde jag mig idag. En del av dem vi såg igår ska egentligen söderut men på Jyllands västsida. När de har kommit ner i Laholmsbukten, snurrar de där ett tag för att ev bege sig norrut på danska sidan. Eller svenska.
 
Men nu var det dags att rådfråga det senaste tillskottet till fågelbokhyllan, Klaus Malling Olsens Fugleture  i Östdanmark og Sydsverige. L&R. Den finns inte vad jag vet i svensk bokhandel eller hos någon av de svenska internethandlarna utan får beställas från Danmark.

Där får man veta att om lågtrycket passerar Sydnorge är betingelserna särskilt gynnsamma, eftersom vinden först drar med sig havsfåglar in från Nordsjön och vinden "tilltager i styrke fra sydvest og senere vest, hvilket skaber fri passage fra Atlanten till Kattegatt." Extra bra blir det om regnet och blåsten om natten följs av uppklaranande och tilltagande vindar på morgonen. De optimala vindstsyrkorna ligger mellan 15 och 25 sekundmeter; blåser det mer stannar havsfåglarna hellre på vattenytan och försöker rida ut stormen. Kolla väderförhållandnena vid Skagen dagen före en havsfågeltur, råder Malling Olsen: "melder Skagen sydvestenvind på 13 - 20 m/sek, är forutseaetningerne gode for et stort intraek till Kattegatt." Det brukar sedan ta ungefär ett dygn för fåglarna att nå södra Kattegatt. Lågtryck med kraftiga västvindar över södra Kattegatt ger sydostliga vindar lite längre ut i Skagerack och då blåser det inte in några sjöfåglar.

Den danska väderlekstjänsten är mycket bättre än den svenska:
kartor med animationer över vindriktning etc kan vara en bra förberedelse inför studiet av havsfågel.



Men Malling-Olsen fortsätter de goda råden: var ska man nu placera sig? Vid västliga och sydvästliga vindar , särskilt under stormens tidigare del, är hallandskusten att föredra. Han nämner Gubbanäsan, Rödskär och Glommen. Men ju mer västlig vinden blir, desto större chanser är det i södra Halland och nordvästra Skåne. Hovs hallar är bäst vid västliga till nordvästliga vindar, Kullen är bäst vid nordvästliga vindar.

Men efter några dagar kan lite uttröttade havsfåglar dyka upp oväntat än här, än där och kanske stanna upp och rasta.

Det står betydligt mer i ämnet i denna förträffliga bok. Danska är inget problem, endast mellan fem och sex procent av ordförrådet kräver ordlista och sådana finns ett par knapptryckningar från dig på nätet. Bra kartor i boken understyker resonemangen.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback