Före stormen

Idag blåste det friskt - inatt blir det 30 sekundmeter. Vi får se om det betyder att en mängder havsfåglar kommer inom synhåll för våra kikare. Enstaka kly kstj ärtade stormsvalor och gulnäbbade liror har passerat Glommens sten, mängder med havssulor likaledes förutom oräkneliga andra havsfåglar. En rik dag med andra ord.

Själv fick jag nöja mig med ett par timmar i blåsten frampå eftermiddagen. Och nog hände det saker, även om de sällsyntaste sällsyntheterna kanske tog en annan väg just då. Men de som kom, kom i allmänhet inom fotoavstånd. En adult (vuxen) havssula passerade över våra huvuden - en härlig upplevelse!



Men även yngre förmågor av denna art kom tillräckligt nära på sin väg, kanske till havet väster om Afrika eller Sydeuropa.


Vad som är fram och bak kanske inte är så lätt att se - den flyger dock åt vänster. Under mina två timmar kom ett tiotal både äldre och yngre exemplar.

Tretåiga måsar har vi vant oss vid i Glommens hamn, förra året var det några som höll till där en längre tid under vintern. Men i år hav vi inte sett den varianten. Här kommer de istället flygande alldeles intill oss:


Gratisnöjet är rätt spännande. Vi som var kvar hade börjat förbereda oss för att gå hem då det plötsligt dyker upp några nya fåglar - och de går alldeles intill oss. Eller flyger, balanserar på vingarna i de hårda byarna.

Nu, några timmar senare, håller stormen på att bygga upp sig. Sist det blåste hårt hade en avdelning av staketet blåst ned. Det är rätt många förstärkningar vid det här laget, vinkeljärn och fyrtumsspikar.

Nya hus är välbyggda, stormen hörs knappt. Vårt första hus i Särö hade en andravåning som gnällde och kved när stormen lyckades få gavelspetsen att röra sig några millimeter i byarna. Det gick inte att sova där. Här är det annorlunda, då kan chocken komma när man kommer ut på morgonen. Soptunnan är  i alla fall fastsatt med spännband

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback