Skedstork

Hemma från Stockholmsresan - en sådan pärs. Vi uppsnappade via nyheterna att en lastbil börjat brinna i en tunnel i Södra länken. Då visste vi inte att denna tunnel nästan var den enda förbindelsen söderut från City. Jag kan ha fel, men kapaciteten att få trafiken att rull saknades. När vi efter 1½ timme fick en chans att byta spår, tog vi av mot Arlanda och skulle försöka ta oss söderut på andra vägar. Det gick så småningom men detaljerna är oväsentliga. Det kusliga är bara hur vettlöst sårbar huvudstaden är. Den här lilla filmen bär syn för sägen: att flyga radiostyrt genom tunneln.

Äckelmat är något man inte helt kan undvika vid långresor. Pga. omvägar pga. tunnelproblem pga. lastbilsbrand tvingades vi äta. Ett fotbollsmål à 49 inkl dricka etc var kanske den värsta produkt man kunde välja. Dyrköpta erfarenheter. Statoil borde kunna bättre.

Hemma var det skedstork. Getterön hade fått detta celebra besök redan igår och idag var den kvar. Mest stod den och sov med den långa näbben bortvänd från världen. Bilderna blir inte helt OK på 800 meters avstånd genom tuben får man kanske vara glad för en dokumentationsbild. Värmedaller gör väl sitt till.


Fågelkursen hade avslutning ikväll just på Getterön. Skedstorken var kvar och rätt många kikare var riktade mot sällsyntheten. Någon mindes att en likadan hade visat sig här för fem år sedan. Skäggmes såg vi men de skygga fåglarna satt inte tillräcklilgt stilla för att det skulle bli ett foto. Eftersom de häckar i vassarna kan man återvända och hoppas. Men just nu är kameran inne för översyn.

Fyra svartsnäppor trängdes med skrattmås och vattenrall. Här är en vattenrall med en unge, nästan helsvart.



Svartsnäpporna försvinner strax bakom vegetationen. Så blir det plötsligt oro. Alla skrattmåsarna - och de är många - kastar sig upp i skyn men pilgrimsfalken har redan sett ut sitt offer: en av de virvlande måsarna blir bytesdjur och falken försvinner bort över Varbergs hamn. Lugnet återvänder långsamt.


I skymningen hänger en tornfalk ryttlande över gräsen. Så sätter den sig på en elledning och vilar.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback