Truttankar, forts.

Hej Anders!

Jag har nu förstått att vanliga gråtrutar kan variera en del del. Den trut vi först trodde var kaspisk hade visserligen mörkt öga men inte tillräckligt flack panna och inte tillräckligt långa ben. Vit hjässa har den ju förstås.

Med digiscopering (Contax U4R genom Zeiss-tub, 85 mm diam) ser den ut så här

En erkänt riktigt gråtrut till vänster.

Här är samma fågel ur an annan vinkel. Canon 400D,
300/4 mm USM LIS + 1,4 extender) Benlängden



är inte lika lätt att avgöra pga vinkeln. Förutom Hans Larsson, som först blev tveksam under sitt besök i Glommens hamn, har även andra trutkännare luftat sina tankar. Så nu gäller det att hålla korpgluggarna äppna inför alla mås- och trutvarianter som man egentligen bara sveper över med kikaren.

Det finns många bilder på nätet, förstås. Här är en av våra mycket kunniga skådare på västkusten: en kaspisk trut. Denna kaspiska trut är tagen av samma fotograf ett par dar innan den ifrågasatta truten skådades, också den i Glommens hamn. Även denna erkänt säkra skådare har flera bilder på kaspiska trutar - men man måste botanisera på sajten själv; det gick inte att lyfta fram en enskild bild.

Ja, det är inte lätt att artbestämma fåglar i en blink.

Den omtalade boken var billigast på bokus.com, (528:-) om man nu inte har en behjärtansvärd bokhandel inom räckhåll.

Mvh Hans

Kommentarer
Postat av: Anders W

Tack för utförligare information! Det är ett spännande, men svårt område med Larus. Kollade Svalan igår med en 1, eller 2K Medelhavstrut på Gotland på bild. Den stod bland en massa andra ungtrutar. Klurigt!



Imorgon blir det en öl med David efter jobbet.



MVH/Anders


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback