Snabba vingar

Så här på höstkanten har de flesta flyttfåglar kommit iväg. Men luften kan ändå vara full med fågelvingar. Vi började dagen på Getteröns Naturum och diskuterade tuber. Väl utrustade gick vi på gåsjakt, dvs utifall vi än en gång skulle få se den rödhalsade gåsen. Där var det bortåt 1000 vitkindade gäss och det är bland dem som den rödhalsade vistats. Fram och tillbaka räknade vi, CG med sin nya Fokus, som är en kinesisk kopia av Zeisstuben och inte alls dum - samt rätt billig i inköp. Ibland blev de störda av nånging och alla gav sig upp likt tvåtusen kajor en tidig morgon kring kyrktornet i Falkenberg under öronbedövande tjatter. Men de vitkindade är inte så högljudda men väl så t ättflygande ni sina formeringar.
image541

Vid Galtabäcks hamn fanns några toppskarvar, lite för långt bort för kameran. I stället fladdrade en stor flock vinterhämplingar runt i gräset, upp och runt omkring i en yster dans.
image542

Så gick då solen in i dimmorna och den gråaktiga höstkvällen mörknade, den sista dagen med sommartid.
I morgon är det vinteritd men då får vi sova en timme längre.

Nu är det kväll och på kanal 2 pågår ett slags doumentärskådespel om tredje riokets sista dagar. Hitler och Eva Braun samt hela familjen Goebbels ska strax ta sina liv. En av de böcker jag köpt men ännu inte läst behandlar detta drama ur sovjetiskt perspektiv: Hitler, Stalins hemliga dossier. Varför läser du sådant, frågar min fru. Men hon och Emily är i Malmö ikväll och ser på en föreställning av och med Jonas Gardell. Den är säkert roligare men även där sätter man skrattet i vrångsrupen. Morris är i alla fall glad för sällskapet.

Så går kvällen stilla vidare. Jag försöker bringa ordning i alla min fågelbilder - tusentals vid det här laget. Då får jag syn är några av dagens vinterhämplingar som fångades i flykten. Den skära övergumpen är nästan det enda som är synligt. Och är det inte ändå en lycka att sådant känns viktigare än krigen och eländet.

image543


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback