... men ändå kvar i Norge

Efter Bergen och Ålesund gick färden vidare. Havets bröstkorg hävde sig nästan omärkligt i dyningarnas andning. Oftast höga öar till höger i bild och vill vänster den äventlyrligt närvarande fjällkejdan. De högsta topparna lyste som snövitor bland de något mindre dvärgarna. Blånande avstånd. Här knäppte kameran åtskilliga gånger och sparade en bit av norrmännes stolthet.
image393

MS Polarlys la' till på många ställen och det blev uppenbart att detta inte bara var en kryssningslinje för slow motion-åskådare. Gods av alla slag utväxlades, nya passagerade gick ombord och andra debarkerade.
Vi stod mest och betraktade den fjällvärld som långsamt passerade revy. Kamera och kikare alltid i beredskap.
Jag hade även min Zeisstub med och upptäckte därigenom en havsörn. Annars var det nästan enbart trutar och måsar som i sprasamma antal syntes. någon gång en tretåig mås.

Trondheim - tre timmars uppehåll. Katedralen var det slälvklara målet. En kunnig guide berättade om Olav Tryggvessons hårdhänta metoder när han införde kristendomen i Norge. Nidarosdomen är imponerande även om mycket av byggnaden inte blev riktigt färdigt förrän under 1900-talet. Skulpturdetaljer som man överallt känner igen från europeiska storkyrkor var det gott om:

            
Perspektivet har nog ändrats en del sedan Olav Tryggvasons dagar. åtminstone hur olika tider sett på hjältar och hjältinnor. Medan Oav står på en ruskigt hög pelare och blickar ut över staden, är den senast tillkomna statyn en helt vanlig människa, en liten rund dam som kallas "Godagens" eftersom det var så hon hälsade alla hon mötte:


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback