Kamprad, here we come!

Ikea - ett sätt att förankra sig i tillvaron? Egentligen  hade vi ett annat ärende i Kålleredstrakten, men bara att äta lunch på IKEA är ett, om än litet, lyft. En sallad för 39:- eller pestobakad lax för 56:- med sen liten lagom semla à 8:-  Där säkert en viktig sida i framgångsstrategin att folk ska kunna äta billigt. När barnen var små var restaurangebesök nästan otänkbara - men på IKEA kunde man gå hela familjen. Ungarna längtade till bollhavet eller vad det lilla krypin nu kallades dit man kunde lämna in barnen medan man la' pannan i djupa soff- eller bokhylleveck. Dagens favorit, pasta med köttfärssås för 10:-  är oslagbart. Säljer man bara en aldrig så liten kudde  dessutom, har ekvationen gått med vinst. Det var mycket folk denna första lovvardag, mycket barnfamiljer.

Det väckte minnen och goda tankar. Man riktigt unnade Kamprad senaste kvartalsvinsten på 2,6 miljarder (kronor? dollar? euro?, minns inte så noga) när man såg alla lyckliga barn med lass av köttbullar och äldre, som vi, som rundade av med den lagom stora semlan till kaffet. Att förlora alla proportioner är lätt när man bokstavligen har tagit budskapet "Det är så himla billigt" och tuggat ned det i sin hungriga mage och låtit det bli ett med en själv. Nu kunde köpfesten börja.

Jag tror vi skulle ha en golvlampa till vardagsrummet. Det var ju ingen konst. Men en bordlampa slank med, nästan gratis! Ja, var vi inte klara nu? Fast ett dussin dricksglas fick följa med för 29:- . För säkerhets skulle gick vi ett varv på utställningsvåningen. Lilias databord är alldeles för litet, det är klart. En sekretärliknande skapelse med det klingande namnet Gustav kommer att bli ersättaren. Så var det då den gamla drömmen, en Billyhylla med glasdörrar, på något sätt inkarnationen av elegans och funktionalitet. Åtminstone för oss som fortfarande lever på studentekonomisk fot. Jag tycker faktiskt det är lite charmigt, att vi har bevarat en del av den enkla heminredningens principer. Men jag vet, jag är ute och går med håven, rent skamligt! Lilla Yarisen förvandlades till en rymlig kombi och allt fick plats. Nämnde jag alla nio stolsdynorna och hyllorna till friggeboden?


Så nu gäller det bara att uppamma så mycket energi att alla de platta paketen transformeras till de nyttiga möbler som var avsikten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback