Menlösa barns dag, den 28 december

Ja, så står det i almanakan. Herodes blev, som bekant rasande när han blev tillfrågad om var den nye judakonungen skulle finnas och försökte skaffa sig övertag genom att döda alla högst tvååriga gossebarn i Betlehem med omnejd. Holy innocents är beteckningen dessa oskyldigt dödade barn på engelska. Giotto (1267 - 1337), målare från Florens, levde ungefär samtidigt som Dante, har gjort den kanske mest berömda målningen av detta hemska motiv:

Giotto innocents

Det vimlar av skolor och kyrkor som fått namn efter denna händelse, inte minst i USA. Sökern man på bilder med Holy Innocents, är det betydligt fler lyckliga barn och ungdomar som tittar fram bland de drygt 1800 bildsvaren man får på Googles. Men då är det bilder som föreställer idrottsprestationer, skolavslutningar eller körer. Hur många som dödades i verkligheten är man osäker om, uppgifter från ett knappt tiotal till 144 000 förekommer i källmaterialet. Men påminnelsen om barns utsatthet finns där och då kan ju denna händelse trigga någon att engagera sig för gatubarn, barnsoldater, barnarbetare eller sexuellt utnyttjade barn. Och alla de som har gått på skolor som har anknytning till händelsen, bär naturligtvis med sig sin historia genom livet.

Som en motsats kan man också låta Giotto få vara med med sin version av krubban i samma stad, Bethelem:
Giotto Betlem star

Men Josef och Maria undkom, de fick en ängels anvisning (ständigt dessa änglar!) att dra iväg till Egypten. Nu var ju reskassan förstärkt av guld, rökelse och myrra. I Egypten stannade de tills Herodes hade dött.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback