Blåhake

Vart ska vi gå, vovvarna och jag? Ofta en runda på Morups tånge men nu kan fyren med den lilla fyrskogen vara ett bättre alternativ. Det händer ju då och då att en raritet dyker upp där - som för en dryg vecka sedan, när den vitgumpade buskskvättan  var där ett par dagar.
 
Idag var det dags för blåhake. Jag har sett den fågeln där tidigare, dvs. en mer utfärgad variant med tydligt blå haklapp. Denna hona jag fick på bild idag, var inte riktigt gammal nog för haklappen. Övriga karaktäristika stämde dock.
 
Nu vänder hon ryggsidan till och man ser inte så tydligt hur halspartiet ser ut. Men en riktig blåhake är det. Den kallas 'Nordens näktergal. Den här gav dock inget ljud ifrån sig idag. Men den har flugit långt för att komma hit; övervintrar gör den mellan nordöstra Afrika och västra Indien och ska helst upp i fjällvärlden för att häcka. 
 
 
 
 
 
Det finns olika raser av blåhaken. Fyra håller på cyanecula, en på rasen svecia och vi andra avstår från dylika funderingar.
 
 

Sommaren är här

Redan igår var det god värme. Idag, påskdagen, är det 20 grader i skuggan. Vi har varit i Skrea kyrka med Emily. Ibland är det riktigt ujppiggande att komma till svenska kyrkan där allt fungerar på bästa sätt. Det gör det i Skrea.
 
Gårdagens påskaftonsfest har lämnat några vita krukor kvar på trädgårdsbordet. Gårdagens öv ning bestod i att måla något på en kruka. Olika manér lämnade spår på näthinnan.
 
 
Emily hade bakat tårtor, en till oss och en till nästa kalas hos Hannus syster Virpi. Här är 'vår' tårta:
 
 
 
Idag kan man se två havsörnsungar i ett bo i webtv. En av föräldrarna är ständigt närvarande - de små kan lätt falla över kanten eller bli offer får någon annan rovfågel. Här länken till det danska havsörnsboet. Det havsörnspar som häckar i vår relativa närhet för tredje året i rad kan man också se skymten av. Vi såg honan för en knapp vecka sedan. Men för att titta in i ett örnbo, måste man gå via Danmark.

Fåglar för en gångs skull

Medtages: kamera med teleobjektiv och kikare. Första anhalt, den lilla skogen, dvs. det man lämnat kvar av någon outgrundlig hänsyn. Där sitter den, hackspetten. Genomsöker barken, slår en virvel klättrar upp för stammen, palperar ytterligare och drar ut något, vad det nu är. Äter.
 
Ivrigt flyger den ett par meter, slår sig och proceduren börjar igen. Det är ganska skumt där, under tallarna men datorn gör underverk med mina bilder. Färger och skärpa framträder när jag lägger på lite ljus.
 
Dagens sensation - en vitgumpad buskskvätta har besökt Morups tånges fyr och hållit sig där hela dagen. En smärre invasion av tillresta har njutit av den lilla fågeln, som uppenbart varit mycket frikostig med att exponera sig.
Det är fjärde gången den visar sig i Sverige, varav andra gången i Halland. Nu är det en ras av buskskvätta, 
HEMPRICHII, och den ger inget nytt kryss. Men tillräckligt intressant ändå för att skapa 'drag'. (Drag show??!)
 
Vi får se hur länge den stannar. Idag är det två dagar.
 
Hannu och jag skådade havsörn i förrgår, idag var vi på Getterön för att leta rödhalsad gås. Gäss såg vi i stora mängder med den rödhalsade var för långt borta. Snatterand missade vi precis med kameran men en rörhöna fick Hannu in i sökaren innan den också försvann in i vassen.
 
En skicklig akvarellmålare fick vi också möta, Imponerande känsla och precision i hanterandet av pensel och färg. Anders Nothagens hemsida finns anledning att besöka ofta!
 
Lilla gömslet gav oss några fina motiv. Här är ett par grågäss:
 
Men knölsvanarna, så vanliga, är ändå det som drar ögat till sig. Diverse halsakrobatik visades upp. En del i vårbeteendet?