Ingen härfågel där heller

Lilia och jag åt lunch tillsammans. Det var trevligt. Men mest rörande var Morris' ömhetsbetygelser gentemot matte. Bakifrån tränger han sig fram mellan hennes ben och orsakar viss instabilitet. Det ser rätt lustigt ut. Men så gör han mot flera, f.a. kvinnliga medlemmar av familjen. Dock inte mot mig. Där kan han istället trycka in sin blöta nos innanför kragen om han kommer åt.

Idag skulle vi mest se ett annat Öland än fåglarnas. Så fort en runsten eller gravfält randades, blev det stopp och så ut och fotografera. Ett nytt intresse spirar: fjärilar. Flera har fallit offer för kameran. Men de kan vara glada: jag har använt varken eter eller nålar. Jag får titta på mina foton i sinom tid. En hel del växter har förevigats också. Eller före vigats kanske man trots allt ska säga med tanke på den högst tillfälliga evighetstillägnan det är fråga om, att vara digitalt foto. Vi lanserar förevi'ga, ett nygammalt verb som skulle betyda "något man fotograferat".

Claes Göran, skådarkompis, tipsade mig om att både sommargylling, härfågel och mindre flugsnappare kunde ses hos hans släktingar inte så långt härifrån. När jag hittat fram till gårdarna i grönskan, tagit mig fram emellan ladugårdarna och trampa in på vägen in i lunden, mötte jag systerdottern med hund, framsade lösenordet och blev strax inbjuden på kaffe. Vad jag såg? En talgoxe, en svarthätta, hane, en kråka och några fågelungar, misstänkt lika gråsparvar. Men kaffet var utmärkt och samvaron trivsam. Det blir  säkert ett återgäldat besök i Glommen vad det lider.

Nu ingår även Fågellokaler på Öland i arsenalen. Gräsgårds hamn visade sig vara ovanligt rik på vadare för att vara så här års: skärfläcka, skogssnäppa, större strandpipare, brushane med praktdräkt, silvertärna, drillsnäppa, storskrake, grönbena, rödbena och kricka + några till jag är lite osäker på. Ett tyskt par i husbil blev förtjusta när de fick titta i kikaren.

Morris har gjort taberas på de sista köttbullarna och den överblivna tjorittson. Sen somnade han i min säng.
Det ska bli skönt att komma hem imorgon och slippa åla sig ur sängen för att inte få flisor i huvudet.

Sommaren är regn

Det underbara tog en paus för att släppa fram lite lågtryck. Och det var inte lite heller! En glimt på TV ikväll avslöjade att Sheffild var översvämmat och att Småland inte var långt efter. Och i södra Europas värmebölja dör folk av värmeslag. Så ¨åra 14 - 15 grader känns ändå rätt uthärdliga i det perspektivet.

Jag minns när Emily och jag var i Rom i en Lupo utan AC. Vi tvingades avbryta vår semester och hoppa över Pompeji pga. av hettan. Dessutom går inte vattnet i kranarna att dricka på de flesta håll och husmödrarna var överlastade med vattenflaskor på väg hem från snabbköpet. Där hade lite regn varit välkommet, tom. mycket regn. Ja, så olika det kan vara.

Men min  nya paraply med Club 300 på, helt av kolfiber och stormsäkert, kkom väl till pass. Vi hade glömt regnfocken till Morrisvovven men han fann sig snart - bara han fick nosa på sitt sätt. Sedan tog vi vår tillflykt till vandrarhemsscellen, där den ludne vilade ut på ett par handdukar som jag lagt i min säng. Nu ikväll har jag bäddat åt honom med dubbla underlag: en vanlig hund 9trjfoadlsnvj (jag vet ta mig tusan inte vad sådana heter men det är lite skumgummi emellan) samt en solstolsdyna. Han gick tre gånger mellan dörren, där han gärna ligger och upp på de dubbla underlagen som jag placerat vid fönstret. Sen hoppade han upp i min säng.
- Enkelt. Husse, du konstrar bara till det. Lägg dig själv där i draget under det halvöppna fönstret så kan jag sträcka ut alla fyra benen och svansen på ditt påslakan.

Nu sover han och snarkar lätt. Jojo, äldre herrar brukar snarka har jag hört av äldre damer.

Fågelskådning blev inte så mycket bevänt med idag. Istället blev det sökning efter telefonens batterilock som ligger någonstans i södra Ölandstrakten. Telefonen ja, den gick plötsligt att ringa med. O gåtfullhet ...

När vi ätit middag Lilia och jag på kursgården (ungsbakade ostmackor, ungsbakade ostmackor med svamp och annat löst på samt lite sallad och sånt) gick på på shoppingtur i den nya konsumentreligionens tempel: Överskottsbolaget. Tänk att det finns så många negativa konnotationer eller vad det heter som kan bilda något så eftertraktansvärt så att snart sagt hela Öland var där och rev i överskottet. För att inte tala om Bolaget ...

Överskott leder gärna tankarna till det som blivit över någon annanstans och när ÖB verkligen hade ÖB:s överblivna persedlar, gamla kängor modell 1943, maskeringsnät, pälsar för vargavintrar och annat som den svenska armén rensat ur sina gamla mobilieringsförråd, då visste man att det gick att få ett par snygga randsydda svarta skor för en femtiolapp. Nu är det mest sådant som verkar ha blivit över i Kina eller eljest (skönt ord) bort i Asien. Något kuddvar hade de dock inte till övers så jag får spänna underlakandet över de knöliga vandrarhemskuddarna. De har antagligen en gång blivit över i något militärförråd.

Annat överblivet är deodorant och duschattiraljer för 15:/styck och det är ju bra. En ståltermos för 69 spänn var billigt - på ICA skulle en sådan pryl kosta över 200. Det är väl därför de får så många över där.

Göken gal i alla fall. Måtte det nu inte regna imorgon. Då får jag ta till boken om Latin av Tore Janson. När jag köpte den på Centralstationen, läste jag i den tom. när jag gick till skolan. Den uppslukar en även under det mest intensiva regnväder. Öland är ...

JO, fantasktiskt. Vackert, grönt, fågelrikt, uråldrigt, charmigt, fullt av jordgubbar och ganska tomt på bensinmackar.
Lilia är på skrivkurs på Folkhögskolan vid Skogsby. Jag är inkvarterad på vandrarhemmet vid Ås kyrka, Ottenby. Morrisvovven och jag delar numer allt, från sovgemak, ett pytterum med dubbelsäng, dvs en ovanför.
Vi delar korvpaket och vattenflaskor, vi delar upplevelser av Ottenby fågelstation. Ja, Morris går med näsan i gräset och jag får hänga med, fäst vid hans livlina med en spännband runt midjan. Jag går med näsan i vädret, ser det ut som, men det är bara för att fåglarna finns där uppe.

Min underbara nya telefon har fått ett program nedladdat - den vänlige föreståndaren på fågelstationen hjälpte mig. Kanske kommer jag att få en plonk så småningom med uppgift om något gräsligt ovanlig sällsynhet. Som t.ex. dvärgrördrom, som hittills bara setts av tio pers nånsin i Sverige, sa nån. Nu är det betydligt fler, det kan de tacka "plonk" för. Själv gjorde jag, dvs. vi ett försök. Morris drog åt ett håll och jag försökte stå kvar för att beva den lilla åmynningen där den sällsynta dvärgen befunnit sig 04.00 i morse. Jo, jag talade med fiskarens bror, som intygade att rördromen varit kvar då. Men vi gav snabbt upp, Lilia ringde och vi åkte dit istället. Hon ville se havet. Tredje gången lyckades det. I Glommen finns inte tre hundra begränsningar per km, man kan nästan köra bil på stranden. Men vi kom till Beijershamn och såg en skymt av Kalmarsund. Jo, Öland är fantastiskt ...

Telefonen ja, den går inte att ringa på. Rösten säger att allt är så upptaget just nu och försök senare. Men Lilia, som oxå är knuten till (bunden av) Telenor kan, dvs hennes telefon kan. Men inte min, trots att den går att höra radio på, fotografera, surfa på nätet och hålla reda på pulsen om man skulle frestas att springa.

Foton är lite svårt att bjuda på nu. Jag har Sulitelma (lapp-toppen - nä, int så kul) med mig. Den är antagligen för gammal för att ta emot världens snabbaste 4GB-kort. Inte ens ett halvsnabbt 1 GB-kort klarar den. Ett foto per kamera lösgjorde sig, sen var det stopp. Det blir nog bra med Epsonburken på norgeresan

image380
Ett litet foto kom dock över, ett par hussvaleungar i ett dött träd på väg in mot Långe Jan, Föräldrarna kom regelbundet och stoppade småkryp i deras munnar. Den sanna lyckan.

Att komma i balans med sig själv

Hur många sommarlov har man inte påbörjat - och alla har de det gemensamt att det tar tid att acklimatisera sig. Det kanske är så med all semester: man går på högvarv och plötsligt är det slut, man ramlar bokstavligen framlänges. Just nu är jag i framlängesramlandet. Jag försöker få något vettigt gjort men det är svårt. Allt gör man samtidigt och det blir en enda röra av alltsammans. Nu är trädgården terapilabbet - några rabatter har jag rensat, en kompostkorg har etablerats och den första skottkärran ogräs är levererad. Nästan lite högtidligt, vi har en kompost! Det har med känslan av inboddhet att göra.

För första gången på 40 år kommer jag inte att köra taxi. Ibland när jag ringer Anders och han sitter i sin taxibil och jag hör växeltelefonistens anrop i bakgrunden, då är det fysiskt svårt att inte rusa iväg och påbörja ett taxipass. Det är roligt, intressant, stimulerande, socialt och allt vad man nu kan få till, att få den ena intressanta pratstunden efter den andra. Eller att bara sitta för sig själv och läsa till dess att nästa anrop avbryter. Antagligen kommer jag att hitta min taxilegitimation eller så ringer jag vägverket och ber om en kopia. Nån gång till ...

Under varje hundpromenad är det f.a. en fågel som hörs: törnsångaren. De flesta andra småfåglar har tystnat, men den h är figuren sitter i snart sagt alla dungar och utbrister sin korta, lite raspiga ramsa gång på gång.
image378

Ibland är den nästan omöjlig att hitta i täta bladverk, ibland sitter den bara helt öppet och gnisslar fram sin lovsång eller sin revirlåt.

På Morups tånge är det ganska många olika fåglar: skärfläckor som ruvar, brushanar, hämpling, skogssnäppa, grönbena, rödbena, större strandpipare, en prutgås (!), en kricka, storspovar, knipor, myrspovar, kärrsnäppa, storskrakar, svartsnäppa och oräkneliga skrattmåsar, grå- och havstrutar, fiskmåsar, gravänder, tofsvipor och storskarvar. Och över allt hörs sånglärkor, hus- och ladusvalor pilar i blixtsnabba kast över stranden, ett gäng strandskator rycker ut under gälla sirenljud som ett slags fåglarnas polis. Knipor, svanar och ejdrar kompletterar bilden. De flesta har ungar. Ganska sött att titta på så länge ungarna får varar i fred för de glupska trutarna. Stensvättorna fladdrar fram en och en medan stararna kan komma i hundratal. Sädesärlor pilar snabbt med mat till sina ungar.
image379
En prutgås med en strandskata i bakgrunden.

Lägger jag mig nu har jag chansen att somna före tolv. Hasta!

När glömskan blev min räddning

Emily provade 300 mmobjektivet och tog en massa bilder på ett par fisktärnor - de blev så himla bra!
Och när jag skulle mixtra med bilderna försvann de allihop. Jag laddade ner program som skulle återställa allt men lyckads bara återfå skalet - bilderna var borta. Men så skulle jag ta ibruk det senaste avv elektronikbranschens landvinningar - i alla fall för mig - en liten batteridriven hårddisk, en Epson P 2000 som YFO sålde för mindre än halva priset på rea -  för att lagra bilder på och framför allt tömma mina minneskort i när jag  är på resa. Så jag testade att lägga över alla bilder jag hade i ett sådant kort - och se, undret, där var alla Emilys 274  bilder. Jag hade helt enkelt glömt att nollställa minneskortet. Enligt alla
tester ska det fungera fint. YFO har troligen en till i Stockholm.
.
På andra sidan Galtåsbäcken gick vi i går, Morrisvovven och jag. Och där mitt ibland tallar och ormgranar (?) fanns ett par rödstjärtar. Honan pep varningssignaler hela tiden, hanen utstötte andra varningsläten. Här är honan.
image375

Hanen är mycket mer praktfull med sitt röda bröst och sitt svarta huvud och sin silverhjälm.

image376
Men där fanns fler överraskningar. Lösvångarens kull av kungar fladdrade omkring bland träden och ibland satt någon av dem alledeles still på behagligt avstånd för att se vilka typer som vandrade i skogen. Här är en:
image377

Småfåglar är svåra att hitta i bladverket men ger man sig bara tid och står stilla så kommer förr eller senare det gyllene läget och du har din bild.Sommar

Det brukar ta en dryg vecka innan man är nollställd efter läsårets sista hektiska veckor då alla betyg ska sättas, något som föregås av stressade elevers inlämningar och redovisningar. De sista dagarna har präglats av stor trötthet - en sömninghet som inte sömn biter på. Men idag känns det lite bättre med ett par dagars vila från skolarbetet. Dock ska en del betyg ytterligare sättas men det ska gå. På fredagskvällen var det tårta med barnbarn som firade skolavslutningen,
image372

Bredbandstv:n funkar - den som Telia har ställt till förfogande, gratis fram till september 2008. Sen kan man säga upp det och slippa betala 129:-/mån. Det är inte riktigt samma kanaler som i parabolen, men jag slipper diskutera med hustrun när jag vill titta på något för egen del.

På fågelfronten är det aningen lugnare nu. Fast fyra skärfläckor ligger och ruvar på sina hemligheter och hoppas på ungar. De ungar som kläckts vid Munkagårdsfloen har redan nått ansenlig storlek. Idag var det ytterligare fem i viken. Oväder är påingående och det kan gå illa för ett par av dem som har sina bon lite får lågt. En svartsnäppa och en försenad kärrsnäppa deltog i födosökandet. Lite längre bort såg en ensam sjöorre på stranden. Sjuk? tre kenstska tärnor ömsom badade och plockade bland fjädrarna.
image373


Strax efter landade tre fisktärnor på stenen bredvid. Längre in i viken hade ett par av dem haft en uppgörelse med och blivit jagade av en större strandpipare.

image374
Igår hade en trut funnit något att kalasa på. Men den omedelbara och mycket speciella närvaron av femton ejderhonor skvallrade om att det antagligen var en av deras ungar som fallit offer. De anföll inte men närmade sig i tät formering och strök nära förbi truten.

Äntligen kom regnet, tätt och ihållande.

Varma mackor vid Glommens hamn och hela världen känns så avlägsen

Åskvarning över Mellansverige - kraftigt åskväder kan väntas varnar DN med en hiskelig bild där blixten slår ner överallt samtidigt. Det är väl bara det vi väntar på när vi sviktar i drygt 30-gradig värme. Ikväll får jag motstå frestelsen att åka ner till havet. Istället får jag glädja mig åt 10 - 15 arbeten som återstår att rätta till morgondagens övningar.

Som plåster på såren har jag gjort iordning en skål med fettfri färskost och djupfrysta hallon, spetsat med en liten sked vaniljglass. Och så kaffe. Och i bakgrunden (från datorn alltså) tonar Christian Lindbergs bastrombon Guilmants Morceau Symphonique. Det kan inte bli mycket bättre. Lilia är i Katrineholmstrakten och träffar sina skrivkompisar.

Igår kväll fikade vi vid hamnen och satt och njöt i aftonsolen. Barnbarnen fiskade ut på piren. En fiskebåt la' ut

image364


En silvertärna gjorde luftkonster i närheten och lät sig fotograferas.

Och en ängspiplärka poserade med en nyfångad insekt.
image371

Skymningen föll och vi återvände hem. Nu har vi inga ungar längre att mata längre, med eller utan flugor eller andra insekter. Det är bara att slå sig ner framför TV:n om man vill.

Äntligen ett år äldre?

Så var födelsedagsfirandet över för denna gången. 64 kan man skriva i almanackan. Beatlesfrasen "Will you still need me, will you still feed me, when I'm 64"? ringer lätt i öronen. Och visst föder hon mig, dvs vi föder varandra, hustrun och jag. Liv kan vara så olika men vi måste ändå betrakta vårt som både lyckat och lyckligt. Vi har också lagt det första året i Glommen bakom oss med en oavbrutet ökad trivsel. Ja, jag vet, det är opassande att bara framhäva sin egen förträffliga situation. Det kanske rentav är osvenskt, men strunt i det. Sommaren är här och paradiset på jorden finns lite överallt.

Gårdagens födelsedag firades lite stillsamt på sängkanten med kaffe på densamma, öppnande av presenter etc. En förtjusande ogräskrafsare av känt märke, en fiffig ogräsdestroyer att använda mellan stenplattor samt en sladdlös grästrimmer, Så nu får vi hoppas ... jag vågar inte uttala tanken. Ogräset ska tas om hand oxå och som pricken över i:et uppvaktades jag också med en kompost, ja inte färdig förstås, men en praktisk nätaktig historia som man sätter upp och lägger ogräs i.


Särskilt minns jag min N1:a som sjöng en grattissång och hade bakat. Tack alla ni för sång och tigerkaka och kladdkaka!

Emily hade gjort en utmärkt supébaguette i ugnen. Denna och kaffe och div tillbehör avnjöts ner vid Glumsten med hela havet omklring oss. Aldrig ätit så god baguette förr. Den innehåll italiensk skinka, soltorkade tomater i olja, och div mozarellaost. Mums! Det är gott att fylla år!

Emily var inte ohågad att pröva Canonen med sitt tele. Som på beställning dök ett fisktärnepar upp och hängde över våra huvuden och skränade. Det blev en massa alldeles utmärkta bilder.
image361

Jag tror att vi kändes hotfullt nära tärnornas bo - jag har tidigare sett dem i bobestyr en bit bort.
image363
En fiskmås hade också vägarna förbi och även den finns i ett tjugotal exemplar. En av de bästa bilderna är denna motljusbild som bokstavligt har något himmelskt över sig. För att vara första gången dottern manövrerar denna kamera måste man säga att det gick över förväntan. Man kan också säga att denna kamera med sitt objektiv är alldels utmärkt. Och så var vi inne på att allt är så himla bra ...

Jag minns min första kamera. Det var plastmojäng för 3:85. Den hade även plastlins. Det följde med två filmer, och efter viss möda lyckades jag ladda den. Det dröjde väl ca 10 dagar tills de svartvita fotona dök upp och skapade löften i 12-åringens fantasi. Men beskedet om att det var för  dyrt att framkalla kort släckte alla vidra förhoppningar. Det skulle dröja ända till gymnasietiden innan jag hade en ny kamera igen, en Ilford Sportsman för 127:-. Med den fotograferade jag allt och alla i min väg - i svartvitt förstås, och framkallade fotona själ i ett gemensamt fotolabb i Kortedala. Lärorika år. Så följde en begagnad systemkamera som hängde med ganska länge -  tills det gick sönder.

Och nu har jag en massa kameror men det är en annan historia. God natt.


Fördelen med sju dörrar

När vi byggde vårt senaste (sista?) hus ville vi ha det bekvämt. Det betyder trädäck runt hela huset, små sittgrupper i alla riktningar och f.a. tillgänglighet. Det senare fixades via balkongdörrar i alla rum och två utgångar i vardagsrummet. Just nu sitter jag med dörren öppen och de underbara 23 graderna i skuggan för in lite skön luft.

Hemvägen gjorde jag ett stopp på
Getteröns Naturcentrum för att botanisera bland böcker. Vad fick jag med mig? Jo, lite nya idéer om lagringsmedia, Giga one 40 GB som klarar olika kort och som kan vara praktiskt att ha med på resan. Dessutom vandrade jag ut med en/ett stor/t paraply i kolfiber i solskenet. Absolut stormsäkert och absolut stort. Ett absolut skydd för kamera i regnväder och ett viktigt  komplement till absolut Gladpac. En rulle av detta klarar de mindre vattentäta kamerorna och linserna.

En svartsnäppa, första för i år, poserade bland alla grågäss på ängarna.

Nu väntar drygt 30 bokredovisningar och några sent inlämnade historiearbeten. Sedan är det slut! Antagligen inga fler fåglar idag.

Jo, en annan distraktion får jag berätta om. Telia, vars bredband vi nyttjar, har en drive just nu med gratis TV via bredbandet - åtminstone till september nästa år. Och vill man då inte betala 129:-/månad, tackar man nej i god tid. Det är väl så uträknat att det inte ska tackas nej. Men nu kan jag se på TV när Lilia kör sina favoriter.En sekulariserad helgdag

Nationaldagen firas icke i vår familj. Det låter pretentiöst men det var nog bara så att vi inte kom på tanken. Någon brukar väl se något inslag på TV när som kungen eller så gör något, men det var inte jag. Då stod jag glömsk i naturens sköte och försökte skilja en småspov från en storspov. Finlir. Ingen fanns att fråga. Jag förmodar att alla satt hemma och stirrade på någon fotbollsmatch mellan Sverige och Island.

I TV såg jag en glimt av någon fjärilsart som sprider sig snabbt över landet. Givetvis försökte jag plåta några fjärilar men lyckades inte. De rör sig så oförutsägbart. Men intresset är väckt, inte minst sedan min bästa av alla kolleger gav mig den stora boken om fjärilar härom året. Det ska bli spännande. De flesta fåglar har kommit fram och ligger på ägg eller försöker få sin kycklingar att hålla ihop. Det var många kullar med smått: strandskata, ejder, gravand hade ungar för att nu bara nämna några. Några skärfläckor försöker igen.image356

En kentsk tärna satt på en sten. Det var ett bra tag sedan vi hade sådana på tången. Ingen vidare skärpa med digiskoping och ISO 400 i skymningsljuset. En myrspov hade även dykt upp. Annars var det tomt på strandpipare och kärrsnäppor. De har dragit norrut.

image357

Här är det en stenskvätta som vilat ett par sekunder på vindflöjeln och så snabbt levererat något ätbart till boet i stenmuren. Det är bråttom nu.

Den femte juni

Värmen kom över oss med stor kraft. Sommar. Igår var Lilia i Stockholm, idag kom hon hem och jag mötte vid tåget. David och Johanna målar och tapetserar sin nya trea i Stockholm och det blev lite rapporter därifrån. Hoppas att vi kan komma dit och kika.

Nu är det bara en vecka kvar av terminen och det präglar alla. Den stora tröttheten ligger på lur - Lilia fick ta över hemfärden i höjd med Frillesås. Resten av vägen sov jag.

Sista delen av den ljusa delen måste jag bara ner till tången. Där kan man alltså vara alldeles ensam, bara ungdjuren och hästarna och minst 25 olika fågelarter. Idag såg jag t.ex. en korsning mellan vitkindad gås och image353

kanadagås. Först tänker man inte så mycket på det men plötsligt går det upp för en att något inte stämmer. Hela kropppen ser ut som en vitkindad men huvudteckningen liknar en kanadagås men med en sma vit rand i pannan.

Landskapet ändrar långsamt karaktär. Triften har nästan blommat ut och nya färgsammansättningar lockar ögat.

image354

En vacker dag plockar jag fram staffliet och målar. På avstånd springer de båda fölen med sin mammor. image355

Själen, hänger du med?Ny månad, ny sommar, nya löften

När sommaren kommer. då ska jag ... Hur många gånger har man inte tänkt så. Jag borde veta. Om en knapp vecka får jag vända blad i årets almanacka och skriva 64. I den åldern är redan en hel del människor pensionärer. jag värjer mig, jag vill egentligen inte bli pensionär. Allt ska fortgå precis som vanligt. Varje gång jag sätter in några användbara stenciloriginal i pärmen tänker jag att: Va' bra, nu har jag bra grejer de närmsta åren.

Senaste dagarna har varit rätt jäktade. Alla betyg som skulle vara satta, alla diskussioner om... Nå, den 30:e tog barnen studenten, eller ska vi säga unga vuxna? Ja, fy f-n vad bra dom va' ringer fortrafande i öronen efter en timme i den göteborska utflytktsbåten Paddan, på kanaler under folkets jubel och ute i hamnen under spelande vindar och vinande regn. Där kom sången av sig, liksom och blåsten fyllde de gula regnvästarna värdinnan delade ut - som regn- och vindskydd. Och så nalkades vi Operan, lite för tidigt och paddorna - det var två - tog en extra sväng för att komma lite mer punktligt. Och så var de framme i ett hav av anhöriga. Många ser man aldrig mer. Borta. Eller inneslutna i sina egna världar.

När de vaknar imorgon kommer ingen på skolan att föra upp dem som frånvarande, någonsin. Fast lite saknar vi dem. Och jag vet hur glad man blir när någon förirrar sig in i sin gamla skola, kanske bara för att minnas det som aldrig höll på att ta slut men som tog slut alldeles för fort vär det väl var dags.

Idag, den andre juni, i sommarens soliga dagar, var det strålande vackert efter en regntung förmiddag. Numer tar jag inte med mig Morrisvovven till Morups tånge. Vid senaste besöket frågade någon om jag verkligen vågade ta med hunden dit när det går lösa hästar och ungdjur där. Så kom historien om en dam som tvingats ut i havet med sin hund, utjagad av en häst som tom. simmade efter dem(!) Så nu får jag gå dit själv för att inte provocera några klöv- eller hovförsedda bestar. Vår nyaste granne kunde dessutom berätta en ännu värre historia från Västergötland, där en man med hund blivit ihjältrampad av kor med kalvar. Vi kunde hålla oss för skratt.

Dagens fågelskådning resulterade i trevliga samtal med tillresta norrmän och sörmlänningar. Där på stranden, ensam under en oändlig rymd, blev jag kvar ett tag sedan några av dem åkt på ett biätarlarm i närheten.
image347

I gengäld fick jag plåta en sånglärka som satte sig bara några meter ifrån. När jag fått ta mina kort tog den sats och flög upp under ideligt drillande.

Här ska det föreställa småspov till vänster och storspov till höger. Småspoven är något mindre, har något kortare näbb, är mörkare på huvudet med kraftig mittbena - men det syns inte här och har ett lite mer markerat ögonstreck. Kan någon se skillnaden?

Ju längre kvällen skred desto intensivare blev fågelsången. Snart är det dags för strandpipare, kärrsnäppor och myrspovar att dra vidare mot betydligt nordligare vatten än detta. Och imorgon har Lilia biljetter till Porgy and Bess - i Malmö. Det är väl detta som också ingått i drömmen: Falkenberg ligger lite mer centralt till.

Och idag har jag bokat blå serie på konserthuset i Göteborg för oss båda inför kommande spelsäsong.