Det var en tjeck, en ungrare och två amerikaner

I några år har vi haft abonnemang på Konserthuset i Göteborg. Det har blivit något man inte kunnat vara utan - upplevelsen av levande musik, dvs. 'music live' som det kanske heter på den svenska som talas i vissa kretsar i dag. Men så fick vi ett konsertprogram från Helsingborgs symfoniorkester. Det är ungefär lika långt söderut som norrut, så varför inte? Nu har vi sju torsdagar inbokade under spelåret, varav den första redan är avverkad. En bidragande orsak kan vara att Emily numer bor i Malmö och att det känns lite mer hemtamt att resa åt det hållet som omväxling. Särskilt i torsdags då det var hennes riktiga födelsedag, 25 år för den yngsta.

Vi lyckades nå varandra i ett mer svårnavigerat Helsingborg än jag trodde. Utan GPS hade det knappast gått, tror jag. Men det blev en trevlig middag på en kinakrog med sedvanlig uppvaktning. Så bar det av till Konserthuset med sundet i bakgrunden och Danmark som en mörk ljusprydd juldekoration i bakgrunden. Man kunde skänka en tanke åt Hamlets vålnad som  tillsammans med faderns vålnad nu gick omkring och spökade därborta...

Men det var långt från Hamlet när symfoniorkestern levererade. Första delen var amerikansk med verk av Bernstein, Gershwin och Ernst von Dohnányi, en för i alla fall mig okänd amerikansk tonsättare av ungerskt ursprung. Mycket njutbart.
HD:s recension finns här. Efter pausen fortsatte det amerikanska temat med Antonin Dvoráks 9:e symfoni, Från nya världen. Lite fakta om den symfonin kan vara värt att ta till sig. Här finns lite lagom från SR:s presentation.

Och vad hade man gjort utan YouTube? Här kan man lyssna till allegro con fuoco i ca tio minuter. Och det gav mersmak. Något som gav hela föreställningen i Helsingborg en extra behållning, var de initierade peresentationer som föregick varje nytt stycke. Sådant är man inte bortskämd med från Göteborgssymfonikerna.

Apropå YouTube, hur har det gått för Susan Boyle, som slog igenom i Britain's got talent? Ja, det är bara att leta sig in på tuben och fashineras av att styvt medelålders damer kan riva ner jubel och applåder och få miljoner människor att titta på inslagen. När hennes första platta kommer ska jag ladda ner den från iTunes; det som finns där nu är bara en singel och det kan vänta.

I markerna är det mest småfåglar som drar uppmärksamheten till sig. I svirrande flockar far de fram i lufthavet och slår sig ned i stubben på den avmejade åkern. Det är riktigt svårt att få någon bra bild på dessa hämplingar; teleobjektivets autofokus hinner inte alltid med.


Blåsten har blåst in ännu fler havsfåglar som har kunnat ses från Glommens. Morris mår lite bättre, han orkar mer men sover ännu mer där emellan.

Och Emily firade sin 25 årsdag här hemma med hela familjen men där också David (36) och Helena (43) nyligen fyllt år och fått dela på hurraropen .... och de hemlagade tårtorna:


Och för oss i seniorklassen väntar bland annat Beethovens femma, Brahms dubbelkonsert och Rachmaninovs första. Men det blir en senare fråga.
Äntligen en blåsig dag

Sydvästväder är vi inte bortskämda med. Men idag ven vinden friskare än på länge. Med Morris på stranden gick vi på jakt efter någon havsfågel som drivits in. Under den korta stund vi motstod vädret, kom en ung havssula (2K = andra kalenderåret av sin levnad) i höstdräkt flygande bara en liten bit från strandkanten.
På kvällen var det stor kursavslutning för alla som deltagit i fågelkurserna: räkmacka och kaffe och så huvudnumret, Anders Wirdheim, som mycket inspirerande talade över förändringar i fågelfaunan under de ca 25 år som förflutit sedan förra atlasinventeringen. En hel del arter har minskat oroväckande, tex. ejder, medan grågås och trana har ökat mycket starkt, inte minst vad gäller häckning i Sverige.

En flugsvamp lyste upp spåret hem. Vem kan ha varit oförsiktig nog att ta en tugga av den här? En spansk snigel, måntro? Se upp för bärsärkar!


Bertil

En förebild har gått ur tiden. För oss har det under decennier varit biskop Bertil Gärtner. Under alla de år vi var engagerade i Svenska kyrkan i Släp, där vi bodde i över 30 år, har denne man funnits som en trygg ankargrund.
Genom alla år vi råkats vid gudstjänster, läger, föredrag etc har vi hälsat och bytt några ord. Hans böcker har också betytt mycket för oss genom åren, klart och tydligt pekande på vad kristen tro är - och inte är. De sista åren hade även han en
blogg, alltid läsvärd och förklarande. In i det sista skrev han - nu om kyrkovalet.

Hösten har förebådat sin ankomst. Ännu har vi inte satt på värmen i huset, det är tillräckligt med sol för att detta välisolerade bygge ska ha en behaglig inomhustemperatur. Vid behov får jag elda en brasa. De rosor som Emily skött så noggrant har fått en ny blomningsperiod.Morris gör vad han kan för att övervaka tillväxten ...Nu äntligen får även Morris gå på stranden (efter den 15/9). Han tycker nog det är lite trist, för ännu har inte så många hundar satt sina luktspår där. Igår såg vi en ängspiplärka bland sanddynerna.Samtidigt hördes ett ganska typiskt kacklande, som från en flock kanadagäss. Och mycket riktigt, i ett par "plogar" kom den stora skaran lågt över tallskogen och gjorde en vid sväng över stranden för att försvinna bortom Glommens sten.Spindlarna ligger i. Överallt bland tuvor och gräs ser man deras nät, nedtyngda av morgonens dagg. Att det är starka nät kan jag intyga. Stor fönsterputs genomfördes nyligen och förbereddes med trädgårdsslangen. Det var mycket spindelväv som strök med men den var märkvärdigt motståndskraftig mot vattenkaskaderna. Så att stå emot den  relativa tyngden av dagens dagg klarar dessa nät galant.
Tillbaka till vanligheten

Alla år är inte lika spännande. Men det kanske beror på att åren går fortare ju äldre man blir. För en femåring är ett år 20% av hans levnad, för en 65-åring bara 1,5%. Fredagarna brukar komma snabbare och snabbare. Det gäller att ta vara på den undflyende tiden - som om man kunde stoppa den!

En liten tur till Morups Tånge då och då får ändå tiden att stanna upp. Där är det sig likt, det korta, hårdbetade gräset, alla hästarna som tecknar sig så vackert mot havshorisonten - eller kommer upp ljudlöst bakom en när man just fått in en myrspov i tuben och buffar lite vänligt i ryggen för att kanske få en klapp.Sommar! Och på detta ställe, där hav och himmel förenas, där det jordiska och det himmelska skulle kunna vara en mötesplats, där är man sällan ensam. Ofta kommer en annan skådare och delar ens erfarenheter. Och fyra ögon ser mer än två. Men trots det ser man inte det man vill se, nämligen det som skrämde upp alla hundratals trutar ur deras halvslumnmer. Troligen en pilgrimsfalk. De olika vadarna drar i snabba, glittrande stråk tätt över vattenytanoch uppvisar en betydligt större sammanhållning än trutarna härovan. Men ska man flyga från Norra ishavets kust till trakterna söder om Sahara, vill det till att hålla ihop.


Men lugnet återställs - det gäller att ersätta den näring man förbrukat för att afrikaresan ska lyckas.En ung myrspov letar efter mat. Hur gärna man än ville går det inte att wallraffa bland myrspovar och andra. Visserligen vittnar filmen Den långa vägen hem om ett försök att följa en flock kanadagäss från sommrvistelsen i Kanada till, jag tror det var någonstans i Florida, där de skulle övervintra. Flickan i berättelsen var med när gässlingarna kläcktes fram ur äggen och blev den som de präglades på. Men hur skulle man lösa problemet med den årliga flytten söderut? Med hjälp av en flygande vinge med motor fick huvudpersonen Amy följa/leda sin flock till vinterkvarten. Så ser den påhittade historien ut. Hur det gick till i verkligheten för att producera denna film är kanske ännu intressantare,
här är en länk.

Men vi får stanna kvar och invänta nya skaror av rastande vadare och andra fåglar. Med fantasins hjälp kan man ändå komma ganska långt. Och fantasi kombinerad med all den kunskap som friläggs vartefter ger oss ständigt nya utgångspunkter för våra antaganden.

'

Ett par brushanar och en kärrsnäppa speglar sig i det stilla kvällsljuset - och äter, ibland med hela huvudet under vattnet. Så har det gått en timme eller så, det är dags att ta sig hemåt. Jag letar efter ett bra sätt att uttrycka det jag känner efter denna helhetsupplevelse, inte det att "den här timmen kändes som en hel evighet" utan "den här timmen kändes som en del av den hela evighet, som vi längtar efter när vi "kan se Gud på ryggen", att vi i den kan ana tillvarons gudomliga sida.Spindelväven viner i vinden

Sommaren är kvar. Visserligen ska det regna bra senare men just nu drar Morris iväg med sin husse, vilket tyder på att det är mycket livskraft i 100-åringen eller hur man nu ska räkna hundår. Om Morris räknas som "Large" är han nog 100 enligt en tabell. Hade han varit XL, skulle åldern varit 108 minst osv. Det fanns i vart fall många bud om hur man räknar ut ålderna på jyckarna.

En artikel handlade om en 147 år gammal vovve - skulle vara världens äldsta - som fötts upp på hemlagad kyckling och lite choklad (!) då och då. Det var visserligen en tax, alltså en mindre representant för människans bästa vän, varför det inte är riktigt jämförbart. En annan fyrbent svansviftare skulle vara 161 år, även den uppfödd på annat än de bruna torra kulorna i torrskaffningssäcken. Husmanskost veckan runt, kaffe och smörgås till frukost och promenader med de numer rullatorförsedda hundägarna. Där var åldern 81 år. Hur många hundår det skulle bli framgick inte, men eftersom det var en liten hund, borde det vara en bra bit över 500 år. Det tror jag inte vårt pensionssystem skulle orka med. Och rullator redan vid 80!?


Hur gammal en spindel kan bli vet jag inte, kanske är det bara ett till två år. Den farligaste spindeln i Sverige lär vara korsspindel, fick jag lära mig i realskolan på 1950-talet. Bits den kommer det bara att svida. Min spindelskräck är inte så utvecklad, men jag minns en gång under min gymnasietid att något kröp innanför ena  byxbenet. Aldrig har jag fått av mig dem så snabbt någon gång. Jag blev rikeligen belönad för det kom något stort och grått uppför. Lilia tar alltid hand om alla insekter försiktigt, även getingar, och försöker lirka ut dem i friheten med nästan buddhistisk iver. Så mycket is i magen hade jag inte den gången, spindeln dog på fläcken. Men det var ju innan jag träffat min kära hustru ...

Men det var spindelväven jag reagerade på under 100-åringens och min hundpromenad. I motljuset och den kraftiga vinden glimmade det till. Det gick dock inte att fotografera med autofokus. Manuell fokus fick det vara.Vad denna spindel kallas vet inte jag och jag vågade inte fråga. Om någon känner igen nätbyggaren, säg gärna till.Han eller hon sitter här under strandrågens ax och väntar på ... bra vibrationer

Var har du varit någon stans?
Jag vet ju att du fanns, innan jag fick se dig
Visst fanns det andra i mitt liv
Men mer än tidsfördriv, det kunde ingen ge mig
Men i dag känner jag något som jag aldrig känt
Jag kan se att de är nåt som hänt
Du ger mig bra vibrationer
Varje gång du tar min hand i din
Och varje gång du ler
Så får jag bra vibrationer
Som kan leda till nå't mycket mer ...
Men när ändå Google var inkoppplat, drabbades jag av denna föga upplyftande matordning. Man kan ju vara tacksam över att spindelgiftet i det här fallet slår ut medvetandet på offret så att den kan äta i lugn och ro. Men det är inget för folk med spindelfobi. Alltså varning för denna
Youtubelunch!

Var är alla fåglar?

Tisdag, fågelkurs. Morups tånge är inte stället där man hittar massor av vadare. Det har varit lika märkvärdigt tomt under några veckor, nu när stränderna skulle vara fulla av flyttande vadare. Ett par kustpipare, gluttsnäppor, en gråhakedopping ... och några till. Men det är enstaka exemplar. Kan häckningen ha misslyckats långt däruppe i norr?


Vi förflyttar oss till fyren för att se om det är lika tomt på den sidan. Kaffet smakade i alla fall bra och det var lä bakom den lilla fyrskogen. En pilgrimsfalk gjorde några utfall innan lugnet lägrade sig.

Molnen som ska bli ett rejält regnväder tornar upp sig.
Albionis Adagio i G-moll spelar i mina hörlurar via Spotify. Det verkar som om alla Christian Lindbergs trombonskivor finns tillgängliga nu. Det är stort. Så kommer några stora regndroppar samtidigt som vi intar bilarna och förpassar oss hem i skymningen. Regn i natt. Den annalkande hösten tar tag om oss.