Den där kålsoppan ...

Någonstans läste jag att kålsoppa skulle vara bra. Det finns dessutom flera appar som behandlar ämnet. Och nu när vi skaffat en blender - eller mixer, var det bara att sätta igång. Flera olika sorters kål förutom lök, paprika och annat som kunde sätta smak, det blev en god soppa. Men redan vid de första tillfällena hände märkliga saker. Mitt blodsockervärde sjönk dramatiskt efter varje sopplunch. Det naturliga är ju att en måltid genererar ökad blodsockerhalt men här var det tvärtom.
 
Efter lite tankeutbyte med några grannar, fick jag veta att kålmetoden används av Sahlgrenska för att få patienter att gå ner i vikt. Och kålsalladen till pizzan - inget annat än en effektiv fettbrännare. Så nu vankas det soppa lite då och då, inte minst till hundarnas förtjusning. Ett par liter soppa stod till svalning på spisen medan vi var i Falkenberg i något ärende. Av soppan fanns bara några små rester kvar, (kastrullen låg på golvet) resten hade de hälsokostinriktade djuren satt i sig. De verkade må prima efter bantningskuren.
 
Priusens batteri har visat lite lägre kapacitans under de kallare vintermånaderna. Istället för 20 km eldrift per laddning, har jag fått nöja mig med 16,5 km. Men nu när dagstemperaturen stigit något, visar batteriet ökad förmåga. Allt är noga omvittnat i Laddhybridbloggen i DN.
  
I DN jämför man också laddhybridernas energiförbrukning jämfört med snåla dieslar och bensinbilar - omräknat i kWh/mil. Då kommer elförbrukning med i bilden. I DN:s testprius stannar förbrukningen vid 1,45 kWh per mil. En snåldiesel behöver mellan 4 och 5 kWh/mil och en bensinare 6 - 7 kWh. Problemet är att laddningsmöjligheterna är begränsade. Den nyaste laddstolpen i Falkenberg har dessutom en helt annan kontakt, där en vanlig jiordad inte passar! Men under förmidddagarna när solen är framme kan taket producera närmare 3 kW per timme och det räcker bådet till bilens uppladdning och tvättmaskinen.

I DN läser jag dessutom (15/3 2014) att Toyota leder flest-nöjda-kunder-ligan i USA. Och hybriden Prius får utmärkelsen bästa miljöbil för elfte året i rad. 'Bäst värde för pengarna' är en annan topplacering Prius har tillsammans med 'Lägsta ägarkostnader'. Consumer Report är världens störrsta oberoende konsumentorganisation - som gett Toyota flest topplaceringar under sina 18 år: 49 förstaplatser, Honda 36 och Subaru 15 Top Pics-placeringar. Så att påstå att en laddhybridsatsning är ogenomtänkt är nog en smula ... ogenomtänkt. Man undrar var i listan man hittar VW, Volvo, Fiat och alla de andra européerna.