Skärfläckor

Vissa kvällar är det skärfläckorna som dominerar. En hel del parningsbestyr har passerat, småslagsmål, snabba luftakrobatiska tilltag som gör sig bra i kamerans sökare och senare på bild.
En tofsvipa blandar sig i leken och håller sin uppvisning - högre, djärvare, tvärare kast än skärfläckorna.
 

Men skärfläckorna dras inte in i några luftstrider - de kanske tom. spatserar omkring, lugnt och bestämt.
 
Nu när ca. ett dussin bidragit till släktets fortbestånd - några ligger fortfarande och ruvar på sin hemligheter, kan de andra antingen leta mat långre ut där havet behagar börja - eller sluta dessa dagar. Det mesta av bottnen är torrlagt sedan ett par månader och här har de sina bon. En hastig väderförändring skulle kunna sluta i katastrof.
 
Att se dem i luften är en sak men även på väg med snabba steg är de intressanta. Men upp iluften ska de och visa sina grafiska tecken; som ett slags bokstavskombinationer där de berättar en historia på ett nästan filmiskt sätt.
 
 
Och en liten skärmytsling här och där - lek eller aggressioner? Men det som kunde se hotfullt ut några ögonblcik, lugnade strax ner sig och friden bredde åter ut sig.
 
 
Och ett hundratal meter från skärfläckornas lekar har sånglärkan kastat kaskader av sommarens toner över oss - och landat för några minuter. Det är så skönt att befinna sig i brytpunkten mellan dessa kraftpoler.