Nationalnyckeln

Sommaren har fått ett nytt innehåll: jag tittar på fjärilar. Var gång Morris ska ut tar jag kameran men denna gång får det räcka med det mindre Tamron-objektivet, 55 - 200 mm. Det är kanske lite löångsamt med det har en härlig skärpa, nästan i klass med det månfalidgt dyrare 300 mm objektivet. När jag tömt kameran är det "bara" att jämföra med Nationalnyckelns fjärilsbok. Det blir spännande upptäckter.

Idag fick jag fatt på en Citronfjäril som satt stilla. Det brukar de sällan göra men är otroligt snabba att förflytta sig. Den långa sugslangen sitter hoprullad som en lakritsrulle enligt Nationalnyckelns dagfjärilsbok. Nu används den för att suga nektar ur blommorna.


En annan kvick fjäril är hedblåvingen. Har man tur kan man fånga någon som satt sig ett ögonblick för att suga näring. Här är det undersidan av vingen som syns.



Här syns den från ovansidan. Den är ganska liten, ca 25 mm bredd över vingarna.



Fjärilar är minst lika intresserant. Mer kommer.

Jag bloggar - alltså är jag till

Jag fick en julklapp som jag inte riktigt har tagit i anspråk. Men nu plockade jag fram den, Bevingat. Hur har jag lyckats klara mig utan att dagligen bläddra i denna vittra pocket, tjock nog att rymma tre à fyra vanliga diton - om man undantar Stieg Larsson och Dick Harrysson förstås. Men ca 1000 sidor ska det ju vara om det ska bli någon mening. Jag försökte hitta ordet blogga i Projekt Runebergs upplaga med det fanns ju givetvis ingenting mellan Blodtörst och Blom. Men att blogga är ju att tänka, bara det att man skriver ner sina tankar

I Bevingat fanns inte heller ordet blogg. Det får nog gå ett tag innan det blir bevingat. Jag får hålla utkik efter senare upplagor. Denna var tryckt 2007. Där fanns "Låt 100 blommor blomma", Maos berömda citat från 1956 och som bidrog till att tanken tillfälligt släpptes fri - bara för att man senare skulle kunna kväsa de friaste andarna. Kanske Bodtörst och Blom ändå går att koppla samman.
Boken om Mao Zedong finns f.ö på rea via Ad Libris.

Morris utflykt sista skånedagen renderade honom en adresslapp på kopplet. Att ingen kommit på det tidigare?! Utflykten gjorde honom säkert gott - att få roa sig på egen hand en hel dag! Hur ofta står han inte i min dörröppning med sitt mjukdjur mellan tänderna och skrapar med tassen. - Kom ut och lek med mig! Usch, jag får så dåligt samvete.

Om man klipper honom lite mer regelbundet borde han må bättre. Tvåmånaderspälsen är tjock och gör honom illa när han springer och flämtar i värmen. Nästa vecka ska bli 30 grader varm, sa meteorologen. Så nu har jag inhandlat en mer professionell klippmaskin för att kunna befria honom från överhettningens risk och samtidigt spara en femhundring då och då. Ja, må han leva! Här i ett förklarat ögomnblick med lillmatte.



Livet går tillbaka i sina vanliga gängor, dvs. det är svårt att få så mycket gjort. Lilias vindflöjel har i alla fall blivit. Nu är det snart dags för golvet i Friggeboden. Men istället har vi haft kärkomna besök och imorgon ska vi till Särö vid lunchtid.

Vadarna är i farten. Vid Morups tånge virvlar kärrsnäppor och större strandpipare i luften med inslag av spovsnäppor.drillsnäppor och kustsnäppor - för att bara nämna några. Här en vacker myrspov.





Att fästingar är en plåga visste vi. Men även fåglar kan drabbas. Det fick denna lilla rödstjärthanne erfara.


Det troligaste är att det är en som kläckts i år.
 

Skåne - Tommarp och Malmö

Skåne utan en dag på ett slott - det går inte. Som av en händelse hade någon placerat ett dylikt utefter vår väg: Tommarps slott. Placeringen hade redan skett för flera hundra år sedan men det gör inte oss något. Utmärkt sopplunch
på den svala innergården. Kaffe med underbar kaka. Bara detta var värt besöket.

Hela slottet är en konstutställning - här dominerade Philip von Schantz väggarna med sina underfundiga behållare: spann med vinbär, ämbar med blåbär, potatis och frukt ...
Om jag utan att överdriva säger att dessa något avskilda middagstimmar var de mest minnesvärda, kanske jag får lägga ut något exempel på von Schatnz' måleri:


von Schantz har jag en särskild relation till eftersom Källan språkbok har en vinbärsspann på omslaget.
Det finns flera varianter på motivet med vinbären.

Tommarps slott hade ävern ett rejält storkbo på taket. Och så landade plötsligt ett storkpar i trädgården. Jo, de är riktiga, inga trädgårdsprydnader.


Dessutom fanns en presentaffär med prisvärda vackra saker - och ett krukmakeri. Åk dit, det är värt varenda minut!


Sista delen av skåneresan skulle handla om Malmö. GPS på en okänd ort är en välsignelse. Vandrarhemmet låg mycket centralt, granne med konserthuset. Pildammsparken hade gratis musikunderhållning. Man hörde rätt bra på långt håll. En trevlig överraskning var alla vitkindade gäss som häckade i parkerna. De borde väl vara p Grönland så här års?

Den katolska kyrkan i Malmö visade sig ligga ett par tre kvarter från nattlogiet. Mässan 09:30 var i det närmaste fullsatt.
ett
Vackra glasmålningar satte fantasin i rörelse. Kyrkan var grovhuggen, stora bultar skulle synas, betong och trä i en kombination av milionprogram och konsthantverk. Men arkitekturen drog inte uppmärksamheten från det väsentliga - mötet med Frälsaren i kommunionen.

Något som var arkitektoniskt mera skruvat (!) - åtminstone 90 grader - var den 54 våningar höga boningen Turning Torso. Husets bottenline och taklinje har vridits 90 grader. Läs mer här!



Jag minns sme'n som på midsommarafton skulle kontrollera om midsommarstången blivit rätt uppsatt och höll en lång skiftnyckel som ett lod och lät blicken avgöra. 'Går den rätt.' undrade min svärfar och menade väl att en skiftnyckel var ett ganska påvert verktyg för att avgöra lodlinje med. Men man undrar ju om Turning Torsos mätningar var gjorda med verktyg som "gick rätt". För 2000 kr/kvm och år kan man få bo i någon av dessa hyreslägenheter med utsikt över Danmarksbron, Öresund, Köpenhamn och resten av hela Skåne.

"Rundan" var en ca timslång tur på Malmös kanaler. Cynismerna haglade över oss från guidens högtalare. En del var rätt roliga.

Eftermiddagen ägnades åt en tur på landet. I Skurup finns Johannamuséet, ett slags vardagstekniskt museum skapat av en av dessa fantaster som saknade den vanliga överlevanadsstrategin "det här går inte". Resultatet blev ett mycket roligt museum, som väckte alla barndomens minnen till liv genom mängder av  föremål. Åk dit, det kommer du inte att ångra!



Vi hann med en kopp ljummet kaffe vid Smugehuk också bara för att ha varit på Sveriges sydligaste udde. Middag blev det på en restauranggalleria i Skanör. Gott thaikäk! Men istället för att sova vår sista betalada natt på vandrarhemmet, beslöt vi att omedelbart åka hem. Morris hade varit på rymmen hela dagen och de hemmavarande ungdomarna var i upplösningstillstånd av oro. Men när vi hunnit till Halmstad hade han kommit tillrätta: han hade ju bara velat leka med alla de andra hundarna vid hästhoppstävlingarna en bit bort. Vi kunde andas ut och jaga alla värsta farhågorna på flykten om en överkörd hund eller något sådant. Gud ske lov!




Skåne - 2

Helsingborg var en positiv överraskning på många sätt. Att bara strosa omkring utefter sundet och se färjornas fram- och återtåg gav en känsla av att befinna sig i rörelsens centrum. Tidigare när vi åkte över för att äta lunch, betraktade vi alla medföljande bilar - inte minst långtradare - och det var många som rymdes i ett enda skepp.

Fredriksdalsteatern förknippar jag alltid med Nils Poppe och Eva Rydberg. Nu fick vi tillfälle att se årets uppsättning av folklustspelet Rabalder i Ramlösa. Det var inte svårt att hålla med
recensenten i SvD  om att föreställningen inte fick luft under vingarna. Men vi var rätt nöjda ändå - att ha varit "på platsen" var bara det värt en del. Ett par rejäla regnskurar hörde till.


Dagen därpå skulle vi sova över i Simrishamn. På vägen gjorde vi ett uppehåll i Alnarpsparken - ett försök att få se den sällsynta trädgårdsträdkryparen.  Den hade både synts och hörts berättade en hemvändande skådare, men jag missade föreställningen. En gråhäger satt flygödlelikt uppflugen i ett träd medan en rörhöna simmade på den gröna vattenspelgen nedanför.


Tvärs över Skåne, en avstickare till Ystad hann vi med. Vi hade sånär köpt biljetter till Mozarts Figaros bröllop. Men biljettkassan var stängd under eftermiddagen. Vi fick nöja oss med kanelbullar och teremoskaffe i strandskogen.

I Simrishamn var alla vandrarhem fullbelagda varför det blev Aurora B&B, visserligen till ett högre pris men allt var så mycket bättre. Dit kan vi tänka oss att åka igen. I kvällningen åt vi middag på en f.d. räktrålare och lyssnade till predikan  och sång från motsvarigheten till Elida. Helt okej dag, som man brukar säga.

Ett äkta ånglok från 1914 drog de uråldriga vagnarna under högljutt skrammel och påtagligt skak genom det skånska landskapet från St Olof till Brösarp. Plötsligt blev Fritjof Nilsson Piratens värld mycket påtaglig. Det kanske mest var en övning för barnfamiljer, denna resa tur och retur men vi var glada som barn. Tolv kubikmeeter vatten gick åt under dagen, kol från ett gammalt beredskapslager eldade upp trycket och entusiastiska järnvägsamatörer (=älskare) svarade för driften. I Brösarp kunde man få kaffe under det att loket flyttade till andra ändan av tåget. En brunglada gav lite spänning åt pausen:


Ett problem när man är ute och semestrar är att hålla strikt GI-kost. Min läkare har accepterat detta för min del som ett sätt att gå ner och trotsa insulinkonsekvenserna. Att bara hålla sig till lite morgongröt är inte lätt när frukostborden dignar. Men några dagars avsteg kanske inte skadar. Dock fick jag ytterligare en bekräftelse på att en bit ost med mycket smör på är nyttigt - utan bröd förstås. Fet mat gör dig smalare, läser jag i dagens nätupplaga av DN. Och nu är det en rejäl undersökning som ligger till grund.

Sommarminnen - en liten resa till Skåne

Semesterplanerna studsade mellan väggarna. Ett slag skulle vi bila till Frankrike, sedan skulle vi nöja oss med Nordtyskland. Det blev inte ens Danmark utan Skåne - ett riktigt bra landskap att turista i. Och vi tog alla chanser att vara turister. Vi åt alla mål på restaurang - inklusive frukost på vandrarhemmen. Kanske inte det billigaste men ändå ganska bekvämt.

Första dagen skulle vi till Helsingborg för att se på Fredriksdalsteatern på kvällen. Vi planerade att åka 11 men kom iväg tjugo i fyra efter att ha glömt ett och annat som måste hämtas. Familjens vanor hade inte ändrats. Lilia påminde om sin barndoms campingsomrar där man bestämde riktning först när man kom fram till stora vägen. Vi har väl tillämpat det någon gång när barnen var små. Själva äventyret låg i att inte veta åt vilket håll resan skulle ta förrän vid vägskälet. Men nu var alla övernattningarna inbokade i förväg - låt vara att vi nändrade en del mot slutet. GPS:en kunde i varje givet ögonblick tala om vilket minut vi skulle vara framme och vi behövde aldrig fundera över om vi skulle ta till vänster eller höger. "Om 300 meter, sväng åt vänster" påminde oss Laura om. Ja, vi fick ju kalla rösten för något.

I Helsingborg hann vi med att checka in, åka en liten rundtur och äta den dyraste middagen under hela resan. Men nu har vi gjort det också, gott var det och Danmark låg utanför fösterbordet med sina låga siluetter.



Men de mest intressanta bostäderna fanns ändå i Helgsingborg. Det slags nytänkande som engång präglande Helsingborgsutställningen har ju blivit ganska vanligt nu: Lägenhet vid vattnet och racerbåten utanför knuten.

Vad vore semetsern utan ÖB? Vi borde haft med oss ett par väskor till. På Överskottsbolaget löste vi alla sådana problem: fyra väskor i en förpackning under hundralappen, ryggsäck, sportbag mm.

Sofiero var ju givet - kunglig trädgårdsprakt i den högre skolan. Svårt att välja bild, men det får väl bli något "vackert" förstås i denna uppsjö av motiv.

En koltrast tog lunchpaus i vinbärsbuskarna. Väl bekomme!



I Helsingborg ska man tura, dvs. lösa en enkel biljett Danmark men inte gå av. Så kan man sitta i matsalen och njuta av buffén till dessa man behagar lämna bordet. Det blev två turer för oss innan vi mätta och glada tog oss i land. På håll kunde vi erinra oss Hamlets Kronborg. Danmark verkar dock inte vara så ruttet som vissa menat. Visst borde vi gått iland
och vandrat omkring bland vålnaderna på slottet - men det hade inte varit genomförbart just nu.






Sommarböcker

Jag har vid det här laget fått inte mindre än tre fågelböcker av den franske vännen François, en av de franska lärare som var här i våras. Den största var en tjock, välfylld bok med den ståtliga titeln Encyclopedie des oiseaux. Jag letade och letade efter en rejäl fransk ordbok som jag vet ska finnas och till slut fann jag den. Men jag fann också andra böcker, sådana jag läst tidigare någon gång och sådana jag fick som lust att läsa. Att lära mig lite fler franska fågelord hör också hit. man känner sig riktigt entusiastisk.

Men jag kom att tänka på vad någon skrivit om ordet entusiasm någon gång och rått läsaren att titta närmare på etymologin. Och där stod de, Hellqvists etymologiska ordbok i två band. Entusiasm kommer ytterst från det grekiska éntheos = havande Gud i sig, ingiven av Gud (ande) - och en hänvisning till ordet djur. Jaha, och vad finner man väl där? Jo bland mycket annat kommer djur via grekiskans theós, egentligen ande. Det latinska auimal, djur, anima, själ, ande. En del har för sig att djuren inte har någon själ, men själva ordet djur betyder ju egentligen det. Att sedan djur kan vara oskäliga är en annan sak, för de tar inte skäl - och så stavas ju det annorlunda.

En entusiastisk hustru har idag blivit utrustad med en trehjulig el-moped, som det snälla landstinget står bakom. Så nu kan hustrun ge sig ut på bortåt fyra mil långa utflykter innan laddning behöver utföras. Vi trampade iväg till Anna och Johan, fick kaffe och bulle. Det var tur det, för entusiasmen fick utstå vissa prövningar i motvinden. Det var dock inget som drabbade Lilia, som glatt for fram i ca 15 km/h med mig flåsande bakefter. Men ser man nyktert på det är väl denna elmoped minst lika bra medicin för min sviktande kondition som för Lilias rörelsebehov.


Under provturen hämtade vi posten i Coop, tog en sväng runt hamnen och kom till sist hem med nyinköpt strömming till flundrorna från Glommens fisk. Entusiasmen saknades inte när allt stod på bordet med lingonsylt därtill.

Bland böckerna finns en dyrgrip som den alltid lika entusiastiske kollegan Kalle förärat mig. Den är så fin att man knappt vågar bläddra i den. Men nu har jag börjat fotografera varje fjäril jag kommer åt och i denna Nationalenyklopedins värdefulla fjärilsbok kan man slå upp och se vad den heter, var den finns och en massa annan rolig fakta.



Att en nässelfjäril egentligen är så vacker tänker man inte när man hör ordet och ser något rödaktigt fladdra förbi. Men tittar man noga blir man rikt belönad. Inte mindre entusiastisk blir man över Vitfläckig guldvinge, där hanen är vackert röd:

Det mest själfulla av alla djur fick sin beskärda del av det goda: nykokta pastaskruvar med en nystekt strömmingsflundra. Det är mat för Morris. På det sovar han middag hoprullad i husses säng.

Sommarvardag

Att vara turist på hemmaplan är inte så dumt. Idag packade vi lunchkorgen och cyklade ner till Glumsten. Vi åt, vi skådade, vi fylldes av havets tidlösa avstånd på nära håll samtidigt som den tremastade skonaren försvann i soldiset norröver. Några trutar satt på var sin sten och betraktade stillheten.

Hemma blir det inte så mycket bevänt med vare sig golv i friggebod eller annat som ska göras. Eller också är det bara trist. Troligen det senare.

Häromdagen kom ett larm om en tereksnäppa i Halmstad. Det tog ca 45 minuter till Trönninge ängar och där, i mörkret inne i gömslet, gick det att betrakta fyndet på femton meters håll. Lustig lite uppåtböjd näbb:



Det var flera vadare i farten: svartsnäppa, rödbena, grönbena, kärrsnäppa, tofsvipa och skärfläcka för att barta nämna några. Tre brushanar i lite slitna praktdräkter fullkomnade bilden av naturens variationer.



Svartsnäppan - det vara bara en - gick också väl in bland vadarna, där den ivirgt pickande plockade till sig ätbara insekter.



En skogssnäppa gick också omkring med en dräkt som verkade vadderad.


Så går dagarna, en efter en.