Skåne - 2

Helsingborg var en positiv överraskning på många sätt. Att bara strosa omkring utefter sundet och se färjornas fram- och återtåg gav en känsla av att befinna sig i rörelsens centrum. Tidigare när vi åkte över för att äta lunch, betraktade vi alla medföljande bilar - inte minst långtradare - och det var många som rymdes i ett enda skepp.

Fredriksdalsteatern förknippar jag alltid med Nils Poppe och Eva Rydberg. Nu fick vi tillfälle att se årets uppsättning av folklustspelet Rabalder i Ramlösa. Det var inte svårt att hålla med
recensenten i SvD  om att föreställningen inte fick luft under vingarna. Men vi var rätt nöjda ändå - att ha varit "på platsen" var bara det värt en del. Ett par rejäla regnskurar hörde till.


Dagen därpå skulle vi sova över i Simrishamn. På vägen gjorde vi ett uppehåll i Alnarpsparken - ett försök att få se den sällsynta trädgårdsträdkryparen.  Den hade både synts och hörts berättade en hemvändande skådare, men jag missade föreställningen. En gråhäger satt flygödlelikt uppflugen i ett träd medan en rörhöna simmade på den gröna vattenspelgen nedanför.


Tvärs över Skåne, en avstickare till Ystad hann vi med. Vi hade sånär köpt biljetter till Mozarts Figaros bröllop. Men biljettkassan var stängd under eftermiddagen. Vi fick nöja oss med kanelbullar och teremoskaffe i strandskogen.

I Simrishamn var alla vandrarhem fullbelagda varför det blev Aurora B&B, visserligen till ett högre pris men allt var så mycket bättre. Dit kan vi tänka oss att åka igen. I kvällningen åt vi middag på en f.d. räktrålare och lyssnade till predikan  och sång från motsvarigheten till Elida. Helt okej dag, som man brukar säga.

Ett äkta ånglok från 1914 drog de uråldriga vagnarna under högljutt skrammel och påtagligt skak genom det skånska landskapet från St Olof till Brösarp. Plötsligt blev Fritjof Nilsson Piratens värld mycket påtaglig. Det kanske mest var en övning för barnfamiljer, denna resa tur och retur men vi var glada som barn. Tolv kubikmeeter vatten gick åt under dagen, kol från ett gammalt beredskapslager eldade upp trycket och entusiastiska järnvägsamatörer (=älskare) svarade för driften. I Brösarp kunde man få kaffe under det att loket flyttade till andra ändan av tåget. En brunglada gav lite spänning åt pausen:


Ett problem när man är ute och semestrar är att hålla strikt GI-kost. Min läkare har accepterat detta för min del som ett sätt att gå ner och trotsa insulinkonsekvenserna. Att bara hålla sig till lite morgongröt är inte lätt när frukostborden dignar. Men några dagars avsteg kanske inte skadar. Dock fick jag ytterligare en bekräftelse på att en bit ost med mycket smör på är nyttigt - utan bröd förstås. Fet mat gör dig smalare, läser jag i dagens nätupplaga av DN. Och nu är det en rejäl undersökning som ligger till grund.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback