Skåne - Tommarp och Malmö

Skåne utan en dag på ett slott - det går inte. Som av en händelse hade någon placerat ett dylikt utefter vår väg: Tommarps slott. Placeringen hade redan skett för flera hundra år sedan men det gör inte oss något. Utmärkt sopplunch
på den svala innergården. Kaffe med underbar kaka. Bara detta var värt besöket.

Hela slottet är en konstutställning - här dominerade Philip von Schantz väggarna med sina underfundiga behållare: spann med vinbär, ämbar med blåbär, potatis och frukt ...
Om jag utan att överdriva säger att dessa något avskilda middagstimmar var de mest minnesvärda, kanske jag får lägga ut något exempel på von Schatnz' måleri:


von Schantz har jag en särskild relation till eftersom Källan språkbok har en vinbärsspann på omslaget.
Det finns flera varianter på motivet med vinbären.

Tommarps slott hade ävern ett rejält storkbo på taket. Och så landade plötsligt ett storkpar i trädgården. Jo, de är riktiga, inga trädgårdsprydnader.


Dessutom fanns en presentaffär med prisvärda vackra saker - och ett krukmakeri. Åk dit, det är värt varenda minut!


Sista delen av skåneresan skulle handla om Malmö. GPS på en okänd ort är en välsignelse. Vandrarhemmet låg mycket centralt, granne med konserthuset. Pildammsparken hade gratis musikunderhållning. Man hörde rätt bra på långt håll. En trevlig överraskning var alla vitkindade gäss som häckade i parkerna. De borde väl vara p Grönland så här års?

Den katolska kyrkan i Malmö visade sig ligga ett par tre kvarter från nattlogiet. Mässan 09:30 var i det närmaste fullsatt.
ett
Vackra glasmålningar satte fantasin i rörelse. Kyrkan var grovhuggen, stora bultar skulle synas, betong och trä i en kombination av milionprogram och konsthantverk. Men arkitekturen drog inte uppmärksamheten från det väsentliga - mötet med Frälsaren i kommunionen.

Något som var arkitektoniskt mera skruvat (!) - åtminstone 90 grader - var den 54 våningar höga boningen Turning Torso. Husets bottenline och taklinje har vridits 90 grader. Läs mer här!



Jag minns sme'n som på midsommarafton skulle kontrollera om midsommarstången blivit rätt uppsatt och höll en lång skiftnyckel som ett lod och lät blicken avgöra. 'Går den rätt.' undrade min svärfar och menade väl att en skiftnyckel var ett ganska påvert verktyg för att avgöra lodlinje med. Men man undrar ju om Turning Torsos mätningar var gjorda med verktyg som "gick rätt". För 2000 kr/kvm och år kan man få bo i någon av dessa hyreslägenheter med utsikt över Danmarksbron, Öresund, Köpenhamn och resten av hela Skåne.

"Rundan" var en ca timslång tur på Malmös kanaler. Cynismerna haglade över oss från guidens högtalare. En del var rätt roliga.

Eftermiddagen ägnades åt en tur på landet. I Skurup finns Johannamuséet, ett slags vardagstekniskt museum skapat av en av dessa fantaster som saknade den vanliga överlevanadsstrategin "det här går inte". Resultatet blev ett mycket roligt museum, som väckte alla barndomens minnen till liv genom mängder av  föremål. Åk dit, det kommer du inte att ångra!



Vi hann med en kopp ljummet kaffe vid Smugehuk också bara för att ha varit på Sveriges sydligaste udde. Middag blev det på en restauranggalleria i Skanör. Gott thaikäk! Men istället för att sova vår sista betalada natt på vandrarhemmet, beslöt vi att omedelbart åka hem. Morris hade varit på rymmen hela dagen och de hemmavarande ungdomarna var i upplösningstillstånd av oro. Men när vi hunnit till Halmstad hade han kommit tillrätta: han hade ju bara velat leka med alla de andra hundarna vid hästhoppstävlingarna en bit bort. Vi kunde andas ut och jaga alla värsta farhågorna på flykten om en överkörd hund eller något sådant. Gud ske lov!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback