Det var en tjeck, en ungrare och två amerikaner

I några år har vi haft abonnemang på Konserthuset i Göteborg. Det har blivit något man inte kunnat vara utan - upplevelsen av levande musik, dvs. 'music live' som det kanske heter på den svenska som talas i vissa kretsar i dag. Men så fick vi ett konsertprogram från Helsingborgs symfoniorkester. Det är ungefär lika långt söderut som norrut, så varför inte? Nu har vi sju torsdagar inbokade under spelåret, varav den första redan är avverkad. En bidragande orsak kan vara att Emily numer bor i Malmö och att det känns lite mer hemtamt att resa åt det hållet som omväxling. Särskilt i torsdags då det var hennes riktiga födelsedag, 25 år för den yngsta.

Vi lyckades nå varandra i ett mer svårnavigerat Helsingborg än jag trodde. Utan GPS hade det knappast gått, tror jag. Men det blev en trevlig middag på en kinakrog med sedvanlig uppvaktning. Så bar det av till Konserthuset med sundet i bakgrunden och Danmark som en mörk ljusprydd juldekoration i bakgrunden. Man kunde skänka en tanke åt Hamlets vålnad som  tillsammans med faderns vålnad nu gick omkring och spökade därborta...

Men det var långt från Hamlet när symfoniorkestern levererade. Första delen var amerikansk med verk av Bernstein, Gershwin och Ernst von Dohnányi, en för i alla fall mig okänd amerikansk tonsättare av ungerskt ursprung. Mycket njutbart.
HD:s recension finns här. Efter pausen fortsatte det amerikanska temat med Antonin Dvoráks 9:e symfoni, Från nya världen. Lite fakta om den symfonin kan vara värt att ta till sig. Här finns lite lagom från SR:s presentation.

Och vad hade man gjort utan YouTube? Här kan man lyssna till allegro con fuoco i ca tio minuter. Och det gav mersmak. Något som gav hela föreställningen i Helsingborg en extra behållning, var de initierade peresentationer som föregick varje nytt stycke. Sådant är man inte bortskämd med från Göteborgssymfonikerna.

Apropå YouTube, hur har det gått för Susan Boyle, som slog igenom i Britain's got talent? Ja, det är bara att leta sig in på tuben och fashineras av att styvt medelålders damer kan riva ner jubel och applåder och få miljoner människor att titta på inslagen. När hennes första platta kommer ska jag ladda ner den från iTunes; det som finns där nu är bara en singel och det kan vänta.

I markerna är det mest småfåglar som drar uppmärksamheten till sig. I svirrande flockar far de fram i lufthavet och slår sig ned i stubben på den avmejade åkern. Det är riktigt svårt att få någon bra bild på dessa hämplingar; teleobjektivets autofokus hinner inte alltid med.


Blåsten har blåst in ännu fler havsfåglar som har kunnat ses från Glommens. Morris mår lite bättre, han orkar mer men sover ännu mer där emellan.

Och Emily firade sin 25 årsdag här hemma med hela familjen men där också David (36) och Helena (43) nyligen fyllt år och fått dela på hurraropen .... och de hemlagade tårtorna:


Och för oss i seniorklassen väntar bland annat Beethovens femma, Brahms dubbelkonsert och Rachmaninovs första. Men det blir en senare fråga.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback