Skådartid

Man behöver stå i hård vind vid Glumsten och spana ut över vresiga  vågor. Ett par dar har det blåst vita gäss på vågtopparna från väst eller sydväst. Det är vindar som kan bära med sig havsfågel. De stackars timmar jag var där bjöd nu inte mig på några stora överraskningar - men det var inte mindre skönt för det. En stenskvätta stod på sin runway och visade upp sin vackra dräkt.
 
Har man kameran hängande runt halsen har man en chans att få iväg en serie bilder på snabba, lågtflgande vadare som kommer längs strandkanten. Här susade fem sandlöpare fram på snabba vingslag i vågtoppshöjd och som väl var fick jag in dem i sökaren strax innan de var borta. Men med tio bilder per sekund behövs inte så lång tid.
Därför gick mesta uppmärksamheten åt att spana på nära håll: drömmen vore dock att få bra bilder på lunnefågel. Men drömmar är bra att ha och när en sådan fågel är inom synhåll, är man själv någon helt annan stans. Som idag - en gulnäbbad lira passerade ca tio minuter innan jag var på plats. Men imorgon ska det blåsa ännu mer - hoppas bara det det blir från rätt håll!
 
Men vi har varit på Getterön också, Emily, Hannu, Lilia och jag. Räkmackelunch på flygplatsen är numera tradition. Men vi skådade också en del fågel strax intill. Hannu var flitigast att fotografera - det är huvudsakligen hans bilder vi kan se nu. Brushanen gick ganska nära och blev bra motiv.
 
En ung stare finns i bakgrunden. Tofsvipor fanns också på nära håll och de är tacksamma att fotografera: ganska stora, kan stå relativt stilla långa stunder, har en metallglänsande dräkt och ett nasalt läte. Dessutom är de urskickliga flygare. Alltså en spännande fågel för kameran.
 
En brun kärrhök fick vi också se - om än på lite håll. Men det är alltid spännande med rovfåglar - de lyckas sätta skräck i stora delar av de övriga fåglarna, som stiger till väders i vild oordning.
 

När vi ändå är inne på djur som äter andra djur, måste vi nämna korsspindeln , som Hannu upptäckte några meter från vår utkikspunkt. Med teleobjektivet var den ett lämpligt objekt att ta med hem i kameran:

Den sitter i sitt när och bara väntar på att en fet insekt ska fastna för att erbjuda ett skrovmål. otäcka men vackra!
Från fotogömslet hade vi hoppats få en serie olika fåglar att fotografera men tyvärr var det inte så mycket att välja på. Men några enkelbeckasiner kom till undsättning och så var det besöket inte helt bortkastat. 

 Fjärilar har jag inte hunnit med i år - men den praktfulla amiralen måste man bara nämna.Jag ser den överallt nu i våra trakter och dessa fräscha exemplar samlar ihop sig för att flytta söderut. Ölands södra udde och Falsterbo kan bjuda på mängder av flyttfjärilar lite längre fram i höst. Det ger sig av ner i Europa. Avkomman av dessa återvänder till Norden under försommaren, skapar en ny avkomma som flyger tillbaka.
 
Men det här flyttbeteendet har även kålfjäril, rovfjäril, storfläckig pärlemorfjäril och tistelfjäril. 
Men det är inte bara fotograferandet som intresserar hannu. Hans begåvning som tecknare avsatte ju fem sidor i SvD:s kulturbilaga härom sommaren. Och att han har blick för  fåglar är numera bevisat. Av de tre havsörnar som brukar hålla till vid reservatet på Getterön, såg vi ingen. Men så här har Hannu skapat en havsörn:
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback