Påsk och pingst - liljor, liljor

Det finns folk som utmärker sig - som väl är. En av dem heter Andersson, Arne som fick ett antal lökar över en gång i tiden. Nu har han åtta tunnland av dem och massor av besökare i sitt Fagerås, långtinimellan inne i skogarna i traktern av Gislaved. Våffla med sylt och grädde till kaffet för 35:- bidrog till att vi inte gav upp när det fortfarande återstod några mil av obegripligt kurviga vägar. Vi åkte via Älvsered, kortast men jobbigast. Hem gick det på raka fina vägar via Gislaved.

Men vad var det vi fick se? Jo en miljon lökväxter. Det var mäktigt.









Hade vi velat kunde vi lärt oss namnet på dessa växter. Det får anstå till en annan gång. Snart är det pingst - frågan är bara hur många av pingstliljorna som står sig.

Hemma hade vi fint staketbesök, en rödstjärt som placerat sig på en av stolparna vid fontänen. Precis lagom till att jag fick fram kameran, flög den. Men inte så långt, mellan staketspjälrona såg vi den.



Men det var igår. Idag var det 143 eller så myrspovar som stod i en enda lång rad och vilade vingarna efter en troligen superlång resa. I Kanada har man upptäckt att myrspovar där flyger non stop från/till Nya Zeeland - utan mellanlandning. Dagens myrspovar i Korshamn hade i alla fall mellanlandat: häckning återstår betydligt längre norrut i "nordligaste taigabältet".



Ett par gånger bjöds på extranummer när alla spovarna steg till väders, tog höjd - - - och landade igen.



Numer är det nästan alltid skärfläckor i strandkanten. Oemotståndligt gracila - lika vackra och inbjudande som pingstliljor:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback