Digiscoping med spegelreflex

Digiscoping, dvs. att kunna fotografera genom tuben och på så sätt kanske få en telelins framför kameran på ca 1000 mm, var det som tände mitt intresse för fåglar. Den första digiscoplösningen bestod i Emilus ganska enkla digitalkamera, en adapter tillverkad av pillerburkar och tejp och så den nyinköpta Zeisstuben. Den har 85 mm diameter, alltså en ganska ljusstaark tub, som skulle kunna passa för det ändamålet. Många av den första tidens lyckade fågelbilder togs med denna utrustning .

Men sedan har det kommit mer lätthanterliga - och dyra - prylar. Den första "riktiga" digiscopkameran var en Nikon coolpix 4500. Displayen var vridbar, något som gjorde den bekväm att använda.Tyvärr la' den av för tidigt. Då hade den ändå blivit reparerad på garantin.

Nr 2 i kameraskaran var den lilla Contax U4R. Mycket smidig, stor skärm och vridbar. Dessutom passar den till adaptern som Nikonkameran lämnade efter sig. Den är fortfarande riktigt bra men bilderna blir lätt brusiga (gryniga) pga den lilla bildsensorn på 4 megapixel.

Men nu finns det möjligheter att spänna fast en Canon på tuben och få bilder med kanske 15 megapixel. Några testbilder kommer här:
















Den var vridbar så att man lättare kunde se displayen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback