Tidiga skärfläckor

Omkring 20 mars brukar skärfläckorna dyka upp. Igår sågs de första häromkring och idag kunde jag ta några foton vid Munkagårdsfloen. Två har vi här, ytterligare två finns i Korshamn vid Morups tånge. Där var det dock sådan dimma att inget kunde ses, åtminstone när jag passerade. Det fick bli det säkrare stället vid Munkagård i stället.

Tornet var välbesökt och det fanns flera erfarna skådare att samtala med.


För övrigt vimlade det av gravänder och sångsvan. Igår var sångsvanarna drygt 450, idag 'bara' 110. Åtta brunänder höll till i en avgränsad del av den lilla 'sjön' och dök ideligen upp och ner.


Men mängden av gravänder var ändå det som kändes mäktigast. I täta flockar simmade de, letade de efter den spannmäl som nyligen lagts ut eller simmade de. Plötsligt var alla i luften och vi plirade stint efter någor rovfågel som fått alla hundratals att lyfta. Men inget syntes och så småningom la sig lugnet över vattenspegel igen.



Ett par kilometer härifrån, vid Ramsjöholm, finns resten av sångsvanarna och ett drygt tiotal mindre sångsvanar. Hela tiden händer det något, ett antal sångsvanar kommer lågt och bromsar in med sina simfötter mot vattenytan:



Kommentarer
Postat av: Anders

Fina vårtecken!

Från min uppväxt på Gotland är Gravänderna ett starkt minne, Skärfläckan med.



Här känns dock fortfarande långt till vår.



MVH/Anders


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback