Fjärilar

Regnet upphörde och riktigt varm luft bredde ut sig. Paris hade 30 grader idag och det är inget att önska sig. Det har samlats lite fjärilar i gömmorna. Visserligen fanns de redan förra året men eftersom jag gillar dem, kan j ag inte låta bli att lägga ut några även i år.

Mindre tåtelsmygare är en ganska liten en men blir mer intressant ju mer man förstorar upp den.



En annan liten fjäril är mindre guldvinge, egentligen ett sagolikt vackert namn. Ofta sitter de små fjärilarna stilla tillräckligt länge för att man ska få rätt vinkel, skärpa etc. Den långa sugsnabeln hittar nektarn eller vad det nu är som är så lockande. Naturen är förunderligt välanpassad, insekter till blommor och vice versa.



Så här ser den ut i helfigur:


Mest hela sommaren har de fuinnits, svåra att se, snabba att förflytta sig och så små att de kan vara svåra att följa i sin vindlande flykt mellan blommorna. Blåvingar kräver tålamod: man måste även se vingarnas undersida för att få rätt värdering av dem. Puktörneblåvinge eller klöverblåvinge skulle detta kunna vara - jag fick ingen bra bild av undersidan. Men det är bara att försöka igen, tillslut går det och då är det lättare att bestämma "ädelstenarnas" namn.



Det får väl räcka för idag. God natt!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback