Fettisdag och askonsdag

Här följer ingen vitter utredning om vad fettisdag skulle kunna vara och betyda. Men idag har jag förtärt tre semlor, en hembakt, en från Stålboms och en från Västra bageriet. De var alla utmärkta fettisdagsbullar. Mandelmassan var utmärkt krämig, grädden skön och själva bullen som en liten dröm. Florsockret ville gärna fastna på näsan om man var oförsiktig. Morris fick ett lock med lite grädde. Det föreföll honom gott och sedan vek han inte från bordet utan blockerade TV:n oavlåtligen. Sicken hund!

Ett motto för denna dag:
Om någon vill vara den främste måste han bli den ringaste av alla och allas tjänare.

Det är ett ord som kräver sin man, så att säga, eller sin kvinna för den delen.

Idag har vi fått del av studieteknik på hög nivå. Det handlade mest om att komma ihåg och hur man kan träna detta. Modellen med att läsa, läsa, läsa, läsa, plugga, plugga och sedan falla utmattad ner är inte den bästa.
Istället är det att sitta ned och erinra sig, försöka komma ihåg, levandegöra sitt minne. Och varje gång man framkallar något i minnet och tänker på det, påskyndar man minnesprocessen. Ju oftare man har tänkt på något av det man t.ex. ska ha prov på, desto snabbare kommer man på svaret. Alltså, öva dig i att minnas det du förväntas kunna. Ta fram det ur minnet samma dag du lärt dig det eller stött på det. och gör detta ofta. Ju oftare du framkallat något i minnet, desta säkrare och längre sitter det kvar.

Förståelse är kunskap på rätt ställe.

Verkligt framgångsrika studenter coachar varandra, dvs. de sitter i grupp och försöker minnas vad lektionen/föreläsningen etc. handlade om. De mest framgångsrika gör detta så snart som möjligt efter  lektionen.

Varje gång du minns något, sker en aktivitet i hjärnan

Glömskan beror på att du inte framkallat minnet av kunskapen tillräckligt ofta.

Om någon vill vara den främste måste han bli den ringaste av alla och allas tjänare.

Måtte jag komma ihåg detta och leva efter det  - så hjälp mig Herre!

Nu har det hunnit bli askonsdag, dvs inledningen av fastan. Inga semlor men övning i att minnas goda saker man kan göra för varandra. Men då får man inte tro att man äger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback