Vattenfärg

När man tittat mycket på fåglar kan det hända att man får lust att måla av en och annan. Det är ett sätt att bearbeta upplevelsen; bilder finns det gott om på hårddisken - närmare 500 GB. Det är kanske en indikation på att man behöver rensa bort alla dubletter, tripletter och vad det nu kan heta när man har nitton ungefär likadana bilder.
 
Mitt intresse för akvarellmåning - eller vattenfärger som vi säger här på landet, har ökat närmast explosionartat. Mycket tid går åt till att bjuda på eBays auktioner eller genomsöka Amazons rikhaltiga tillgångar av kända märken: de ryska färgerna, Winsor & Newman, Van Gogh, Rembrandt eller för mig hittills okända som Schmincke och Sennelier. Dessutom verkar det finnas ett dussin färgtillverkare till men de riskerar att förbli okända. Men en del vattenfärgsutensilier har dumpit ner i brevlådan eller via ICA. Nu har färglådorna fått sällskap av diverse handböcker i akvarellmålning.
 
Så det är bara att sätta igång och se om det går. Ett första försök handlade om en större strandpipare som   hade fastnat i kameran. Efter ett otal försök blev det ändå så här. Men oavsett om porträttlikhet uppnås eller ej - det finns ett element av avstressande koncentration och en massa andra positiva sinnesstämningar som fyller en under akvarellterapins gång.
 
 
Att dela sina intressen med andra är en stor tillgång. Emily och Hannu kom och vi hade en skön fikastund tillsammans. Den övergick snart i ett allmänt vattenfärgande där vi satt med var sitt papper, 300gsm (300 gram per kvadratmeter på svenska) och målade. Här är några exempel på Hannus säkra hand när det gäller fåglar.
 
En björktrast sätter stolt näbben i vädret och bredvid står en lunnefågel från nordligare breddgrader. Det går märkvärdigt snabbt och blir jättebra med en gång. Men så har Hannu jobbat i några år med att teckna - för en dataspelsproducent och dessutom fått en femsidig artikel i en av SvD:s söndagsbilagor. En utmärkt inspiratör!
 
 
Och vad passar bättre av avsluta med än en lammgam; en sällsynthet på våra breddgrader men som ändå finns med i Fågelguiden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback