Allt på en gång

Våren har äntligen gjort sitt intåg, överraskande snabbt. Värme i luften, en tveksam grönska i gräsmattorna, traktorer överallt som plöjer, massor med vitfågel och svartfågel i plogfårorna för att plocka mask - och så de första sädesärlorna och en lång rad andra flyttfåglar på väg tillbaka.
 
Fågelkursen har kommit igång och denna vecka var vi vid  Källstorps våtmark i Falkenberg. Den första fågel som tog vår uppmärksamhet i anspråk, var en varfågel av lite ovanligare slag. Trots att den satt på en elledning ganska många hundra meter bort, var några övertygade om att det var en ökenvarfågel och olika dräktinslag diskuterades, bl.a. den vita övergumpen. Förr kunde man få ett kryss för denna fågel men nu räknas den som en vanlig varfågel, låt vara av lite annan ras.
 
       
 
Några stjärtänder stod på huvudet i det grunda vattnet och visade med önskvärd tydlighet orsaken till namnet:
Stjärten rakt upp. Här övan visar den sitt rätta jag. Till vänster i bild en skedand.
 
Många sothönor simmade omkring. Ett par av salskrake förgyllde bilden ytterligare. Dem ser man inte ofta i våra trakter. Tyvärr var de mer under än över vattenytan och ingen bra bild kunde tas.
 
En brunand sågs, en brun kärrhökshona och några gråhägrar: de senare bildade fond mot bottersta kanten.
 
 
Brunanden håller på att upplösas av dåligt ljus och fotografering genom tuben. ISO-talet kan ju ställas högt men till priset av skärpan. Ytterligare ett antal fåglar noterades, vilket ytterligare bekräftade vårens ankomst.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback