Glommen i förändring

Nu läggs Coop ner, konsumbutiken som varit affär, ATG-ombud och postkontor under lång tid. Det fanns visserligen en 'post' när vi flyttade hit för drygt fem år sedan, "Postens kassa tjänst" som en brun hårig sjuk sköterska skulle uttryckt sig. Men det blir tomt om det inte kommer någon ny affärsidkare.

 

En önskedröm skulle ju vara - om man får vara lite naiv - att nästa affärsidkare fick ha en rejäl kyldisk med Thuressons charkprodukter. Jag inbillar mig att dessa skulle sälja bra även i plastfolie. Att affären är populär visar sig i att väntetider på 30 minuter och mer är vanliga. Men det tar man gärna för att få prima köttvaror. Något som kunde dra fler jäktade kunder som kanske skulle föredra kvalitet i ett snabbköp?

 

Och varför inte en fiskdisk med produkter från anläggningen vid Glommens hamn? När man nu ändå får drömma? Det som för Lilia och mig var pricken över paradiset på jorden, var de gånger vi kom hit - bygget hade inte påbörjats och vi ville  ju känna in oss - och gick in i fiskaffären och köpte var sin räksallad. Vi satt på någon bänk bakom sjöbodarna med utsikt över Brevik och med fyren i bakgrunden. Himlen på jorden!

 

Någon fyller på, lokalt hanterade fiskprodukter, låt vara inplastade, är inget dåligt alternativ.
Här är en kaspisk trut som hoppas på något gott i fiskväg. Hamnbassängen får duga

 

För oss brödälskare finns det ju väldigt många alternativ: man bakar själv. Min speciallitet är gifflar, föredrages av hustrun och barnen, när de hälsar på. Man undrar hur många specialiteter som damer och herrar i Glommen med omnejd skulle kunna frambringa - och låta sälja i butiken. Med dagens streckkoder borde det inte vara någon match för de lokala bagarna att få rimlig ersättning för sina limpor.
Att mejeriprodukterna kunde komma från Wapnö är väl rätt självklart. Vill man ha kyckling till middag borde det vara lätt ordnat - har vi inte en hel industri som producerar allehanda fjäderfän, varför inte med
Mannerströms kryddning? Även de borde ha en frys i den lokala butiken.

 

Ja, det var min dröm. Men att våra lokala producenter skulle få - eller eventuellt vilja - dela tak med Coop eller någon annan bjässe, är väl inte så troligt. Kanske det behövs en rejäl omskakning för att närproducerat ska få vettig struktur.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback