Lovat vare lovet!

Kylan har hållit oss inomhus mest och i närheten av vår naturligaste värmekälla. Den är skön att ha på morgonen och kvällen, den "öppna" spisen (så öppen är den nu inte med sin kraftiga lucka - i glas). Man har i alla fall kontakt med elden utan att den skjuter iväg glödande projektiler, som vår första spis gjorde, Den var öppen och vi satte ett nät framför men det blev ett litet mellanrum längst upp. Det kostade oss en stort brännmärke i en soffa.

Detta mitt sista sportlov har gått åt till försöka rätta en och annan elevuppsats. Men det blir väl som vanligt - man hinner en del men inte allt. I stället har vi hunnit att gå på bio. Lilia har ofta förslag i den riktningen och nu for vi till metropolen Varberg och såg The King's speach. En ovanligt bra film som är väl värd att ses.
En recension från SvD finns här. Frågan är om vi klarar Åsa-Nisse efter detta...

Torsdagen var en konsertdag i Helsingborg. Samuel Barbers Essä nr 1 var första stycket. Länken går till TouTube med en inspelning av det stycket. Annars är det främst Adagio for strings Opus 11 som fyller hörlurarna via Spotify.
Johan Ullén, skicklig pianist, spelade solopartierna i Variationer över "Blinka lilla stjärna" av den ungerske tonsättaren  Ernst von Dohnányi. Allt avslutades med Tjajkovskijs Svit no 3. I taktpinnen höll den ryske dirigenten Alexander Vedernikov. Stort jubel, flera inrop. Sedan for vi hem, upplyftade av alla dessa skickliga musiker och deras gemensamma manifestationer.

Så är det lördagskväll. Som väl är har vi två TV-apparater. Melodifestivalen hörs i bakgrunden i små fragment. På min TV rasar Hamlet i sin spelade galenskap. The Royal Shakespeare company gör en tretimmarsföreställning och de gör det bra!!! Jag spelar förstås in även om det mest blir för vårt eget nöjes skull.



En ormvråk seglade över stranden när jag tidigare i eftermiddags var på skattjakt bland de ädla iskristallerna som låg i massor spridda över stranden. Det kändes som i Eldorado när Candide och hans sällskap plockade fickorna fulla av de ädelstenar invånarna betraktade som grus och sten.





Nu är Hamletföreställningen snart slut. Tre timmar intensiv genomlysning av mänsklighetens själviskhet och svaghet, tillkortakommande och ångest, mynnar ut i ett eko från den pågående krisen i Mellanöstern där uppretade folkmassor kräver diktatorernas fall. Den norske prinsen Fortinbras i spetsen för sin här bultar på porten och hotar med att inta slottet. Hamlet får spela en sista roll före sin död och medverka till att Fortinbras väljs som rättmätig tronföljare efter Claudius.



Kommentarer
Postat av: David

Känns som ni marinerat er i kultur nog för att palla Åsa-Nisse...

2011-02-20 @ 11:05:26
Postat av: Hans

Hej David! För säkerhets skull har modren och jag tankat i oss Hennes majestät Mrs Brown, som handlar om drottning Victoria efter prins Alberts död och hennes vänskap med högländaren John Brown. Men Judi Dench är alltid en upplevelse att se. En klassisk kvinnan av börd - mannen av folket variant. Nu har vi aptit på Åsa Nisse!

2011-02-20 @ 23:35:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback