I Skåne finns det gula fåglar

Nu har det snart gått två hektiska veckor sedan Klas-Göran och jag var på gyllingjakt på Österlen, närmare bestämt vid Drakamöllan. Detta ställe ligger i Degeberga med höga boklundar och mellanliggande hedar. Här hörde vi vår första sommargylling. Att skåda fågel här blev snarare att skåda talgoxe, den enda pippi vi såg tydligt. Men även talgoxar är vackra även om en sommargylling vore önskemotivet - i en holk alldeles intill rastplatsen. Men den hade mer bråda dagar än vi.



Höksångare och trädlärka vara andra fynd som hördes och syntes.  Skåne är rikt på fåglar och på bara ett par timmars bilresa hemifrån.

Annars är det ganska artfattigt på stränderna just nu. En ensam rödbena, några strandskator och gravänder och ett en hel del gråtrutar. Ett par av dessa slogs om en död ejderunge - tills havstruten tog  över.



Men trots det makabra skådespelet passerades måltiden av en ejderhona med några ungar - om man kunde begripa sig på hur (om) de tänker... Kråkan tänker i alla fall på om det skulle bli något över.



Sånglärkorna håller till på marken, antagligen för att skaffa mat till sina ungar. Ganska orädda är de, ibland råkar man skrämma upp någon på bara  ett par meters håll.



Idag blev det till sist sommarlov. Jag har bestämt mig för att hålla på med skolan ett år till men bara två dagar per vecka. Resten av veckan får jag vara pensionär.

Strandängarna vid Morups tånge har ändrat karaktär. Den röda strandtriften håller på att blomma ut. Tittar man nära hittar man massor  av violer men nu är det gula smörblommor som tagit över färgskalan. Men aklejor tittar fram här och var och reser sig lite över den andra blommorna.














S

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback