Håll i hatten

Stormstyrkan i byarna piskade upp ett vasst saltdis från de brytande vågkammarna. Morgonpromenaden med Morris styrde jag till stranden men stannade i relativt lä mellan ett par dyner. Det gillade Morris - med nosen i vädret stod han och insöp alla havets dofter med öronen fladdrande vinkelrätt mot huvudet. Det var då de tretåiga måsarna kom i hisnande branta kast mellan våggammarna. Och som av en händelse stannade de upp bara tio meter från oss. Orsaken var en fisk som havet hostat upp och som nu låg där och lockade de stormhärjade måsarna.


Men att dra vidare verkade så inprogrammerat i dessa fåglar att det knappast blev annat än lite provsmakande i ca 30 sekunder innan det var dags att dra vidare. Eller var det helt enkelt så att det inte gick att stå stilla på den vindpiskade stranden - vingarna måste hållas i beredskap för att parera lågtryckets krafter.





Det har blåst kraftigt i några dagar och idag tycks vädrets makter satsa på något slags final. Stora grupper skådare var samlade vid Glommens sten. Men KG och jag hade kommit överens om att åka till Mellbystrand eftersom det brukar var större chans att se havsfågel där när vinden ligger på från väst.

Och det kom ganska snart klykstjärtade stormsvalor, liror och labbar. Här är en mindre lira som skickligt styrde i vågdalarnas relativa lä. Denna fågel gick ju ganska nära. Det vanliga är att de syns en eller flera kilometer ut och


då vill det till att se dem tydligt. Dessutom var det konstanta skakningar i stativet till tubkikaren och bara av det skälet var det vanskligt att se något tydligt.  En storlabb försökte också gå nära kustbandet men lyckades inte riktigt - i ett huj var den långt in över land och försökte kämpa sig tillbaka till sjön i den hårda västliga motvinden.

En bredstjärtad labb gick strax därefter samma öde till mötes men den var inom skotthåll och gav upphov till några siluettbilder.


Så var det en ganska lyckad dag vid havets kant. Två nya kryss blev det. I morgon ska det blåsa nästan lika mycket. Då gäller det att räkna in eftersläntarna ner vid stenen



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback