Fortsatt blåst, strålande sol

Det går faktiskt att föreställa sig sommarvärmen men först om man fällt upp kapuschongen och fått på sig handskarna. Solen är stark, löven har inte gulnat i någon nämvärd mängd, man skulle kunna tro att det är en sådan där ovanligt kylig sommardag, som det ju faktiskt kan bli då och då. Men höstdagjämningen är passerad ock kvällarna mörknar alltför tidigt. Är dygnsmedeltemperaturen mer än 10 grader, är det per definition sommar. Till västkusten och sydvästra Skåne anländer hösten normalt i först i mitten av oktober, framhåller SMHI, men pekar samtidigt på brittsommar, kring den 7/10, då det brukar vara lite varmare. Är vindarna kalla, kan man alltdid värma sig vid tanken på att det just var den sjunde oktober 1391 som Birgitta helgonförklarades. Det var över 600 år sedan. Men för nästan precis tio år sedan (1/10 1999), utnämnde påven Johannes Paulus Birgitta till europeiskt skyddshelgon, tillsammans med två andra kvinnliga helgon och tre manliga.

Steglits ser man inte ofta men idag var det tydligen dags. Sju stycken, kanske en liten grupp tillhörande en större flock, flög omkring.



Länge satt den inte kvar i talltoppen, bara så att kameran hann bränna av en serie bilder, innan den tog till vingarna igen. Namnet steglits sägs komma från lätet. Mer om denna fågel kan du läsa
här.



Inte långt därifrån satt en gransångare, eller rättare rörde sig i trädet på jakt efter insekter.
Lägg märke till den smala näbben, som avslöjar att det inte är en fröätande fågel. Stegitsen klarar frön tack vare den kraftigare näbben. Näbb och ben är svarta till skillnad från lövsångaren, som har ljusare diton men i övrigt är svår att skilja från gransångaren.



Tillbaka till Afrika, kanske, eller något annat övervintringsbart område. Ett par ladusvalor har tydligen tillräckligt med mat  ännu. De flesta gav sig av för några veckor sedan. De har lång väg.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback